ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ PRIDE

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου 2019, 11:05Εκτύπωση

Με αφορμή την είδηση ότι η διαδήλωση του Pride που διοργανώθηκε από φοιτητές/τριες στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα (METU)  διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία και συνελήφθησαν 25 φοιτητές, ο Φώτης Φιλίππου, Διευθυντής Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δήλωσε:

«Είναι θλιβερό ότι η πορεία του Pride της Παρασκευής, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί έναν εορτασμό της αγάπης και της αλληλεγγύης, διαλύθηκε τόσο βίαια από την αστυνομία χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, και ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι αναφέρεται ότι κρατούνται παράνομα. Οι καταγγελίες σχετικά με την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως».

Είναι θλιβερό ότι η πορεία του Pride της Παρασκευής, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί έναν εορτασμό της αγάπης και της αλληλεγγύης, διαλύθηκε τόσο βίαια από την αστυνομία χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού

 

«Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την επέμβαση της αστυνομίας που διέλυσε αυτή τη γιορτή της υπερηφάνειας στην πανεπιστημιούπολη METU. Πρόκειται για μια σκοτεινή μέρα, όταν οι πανεπιστημιακές αρχές καλούν την αστυνομία να φιμώσει τους φοιτητές/τριες που απλά απαιτούν τα δικαιώματά τους στην αξιοπρέπεια και την ισότητα.

Όλοι όσοι και όλες όσες κρατούνται από την αστυνομία πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων».

Οι φοιτητές/τριες διαδήλωναν ειρηνικά αλλά οι αστυνομικοί τους είπαν ότι δεν τους επιτρεπόταν να στέκονται κάτω από τις σκηνές, να ανεμίζουν τη σημαία του ουράνιου τόξου, να κάθονται στο γκαζόν και τελικά εμποδίστηκαν από την ανάγνωση μιας δήλωσης. Οι κρατούμενοι/ες συμπεριλαμβάνουν τους φοιτητές/τριες - ακτιβιστές/στριες ΛΟΑΤΙ από την ομάδα αλληλεγγύης ODTU LGBTI, Melike Balkan και Özgür Gür, καθώς και έναν ακαδημαϊκό από το πανεπιστήμιο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.