ΠΟΛΩΝΙΑ: ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΦΟΔΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου 2019, 15:01Εκτύπωση

Με αφορμή την είδηση ότι οι πολωνικές αρχές είχαν υπό κράτηση για αρκετές ώρες την ακτιβίστρια Elżbieta Podlesna, ως ύποπτη για παραβιάσεις θρησκευτικών πεποιθήσεων, η Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Περιφέρεια της Ευρώπης, Barbora Cernusakova, δήλωσε:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για το γεγονός ότι η Elżbieta Podlesna, Πολωνή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνελήφθη και κρατήθηκε για αρκετές ώρες με ψευδείς κατηγορίες την Τρίτη 6 Μάϊου, μετά την επιστροφή της στην Πολωνία από το ταξίδι της στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η Elżbieta θεωρήθηκε ύποπτη για «παραβιάσεις των θρησκευτικών πεποιθήσεων», αφού η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι βρήκε αντίγραφα αφισών που απεικονίζουν την Παναγία με ένα φωτοστέφανο γύρω από το κεφάλι και τους ώμους στα χρώματα της σημαίας ΛΟΑΤΚΙ στο σπίτι της, όταν έκαναν έφοδο. Η εικόνα είχε διακινηθεί στην πόλη Płock στα τέλη Απριλίου.

«Δεδομένης της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για ένα έγκλημα εδώ, μπορούμε μόνο να θεωρήσουμε ότι η Elżbieta κρατήθηκε εξαιτίας του ειρηνικού ακτιβισμού της. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις πολωνικές αρχές να σταματήσουν να παρενοχλούν ειρηνικούς/ες διαδηλωτές/τριες και ακτιβιστές/στριες στην Πολωνία, μεταξύ άλλων συλλαμβάνοντας, με αυθαίρετο τρόπο, άτομα που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Ο περιορισμός των ακτιβιστών/στριων από την ελεύθερη έκφραση των απόψεών τους στη χώρα είναι παράνομος και πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Ιστορικό:

Η Elżbieta Podlesna είχε μόλις επιστρέψει στην Πολωνία αφού ολοκλήρωσε μια περιοδεία άσκησης θεσμικής πίεσης με τη Διεθνή Αμνηστία στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, εγείροντας τη συνειδητοποίηση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με το κράτος δικαίου στην Πολωνία.

Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι στις 6 π.μ. στις 6 Μαΐου, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στο σπίτι της, η αστυνομία κατάσχεσε τον φορητό υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο και τις κάρτες μνήμης της Elżbieta Podleśna. κατάλαβε επίσης ότι παρακολουθούνταν από την αστυνομία και έμαθε ότι η αστυνομία ζήτησε τις λήψεις από μια κάμερα CCTV από το κτίριο όπου κατοικεί.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.