ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ PRIDE

Δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου 2019, 11:40Εκτύπωση

Μετά την είδηση ότι η πραγματοποίηση της προγραμματισμένης πορείας του φοιτητικού Pride στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής (METU), δεν θα επιτραπεί, από την πρυτανεία του πανεπιστημίου, o Φώτης Φιλίππου, Διευθυντής Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη δήλωσε:

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια οι φοιτητές/τριες του συγκεκριμένου πανεπιστημίου διαδήλωναν στην πανεπιστημιούπολή τους για να τιμήσουν το Pride και να ζητήσουν ισότητα και αξιοπρέπεια για τους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Είναι η γιορτή της αγάπης που στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους εκείνους και όλες εκείνες που αγωνίζονται να προασπίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία και πέραν αυτής.

Αντί να απαγορεύσει το Pride, το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να στηρίζει και να προστατεύει τέτοιες πορείες και να αμφισβητεί την ομοφοβία και της τρανσφοβία
Φώτης Φιλίππου, Διεθνής Αμνηστία

«Αντί να απαγορεύσει το Pride, το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να στηρίζει και να προστατεύει τέτοιες πορείες και να αμφισβητεί την ομοφοβία και της τρανσφοβία. Η Πρυτανεία πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της και να επιτρέψει στους φοιτητές να διαδηλώσουν χωρίς την απειλή εκφοβισμού ή βίας».

 Η Πρυτανεία πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της και να επιτρέψει στους φοιτητές να διαδηλώσουν χωρίς την απειλή εκφοβισμού ή βίας
Φώτης Φιλίππου, Διεθνής Αμνηστία

Ιστορικό

Η πορεία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι λεσβίες, οι ομοφυλοφίλοι, οι αμφιφυλόφιλοι/ες, τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα (ΛΟΑΤΙ) και οι σύμμαχοί τους μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι χωρίς την απειλή εκφοβισμού ή βίας.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών της 14ης Μαρτίου 2019 σε επίσημη αίτηση παροχής πληροφοριών από τον δικηγόρο της KAOS-GL, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων, δεν υπάρχει γενική απαγόρευση των εκδηλώσεων των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Άγκυρα και κάθε αίτηση αξιολογείται ξεχωριστά. Η γενική απαγόρευση που εξέδωσε ο κυβερνήτης της Άγκυρας, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ακυρώθηκε με δικαστική απόφαση στις 21 Φεβρουαρίου 2019.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.