ΝΙΓΗΡΙΑ / ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ SHELL ΑΠΟΤΕΛΕΙ «ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»

Δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου 2019, 12:43Εκτύπωση

Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε χτες μία προσωρινή απόφαση στην υπόθεση της Ester Kiobel και άλλων τριών γυναικών σχετικά με τη συμμετοχή της Shell στην παράνομη σύλληψη, κράτηση και εκτέλεση των συζύγων τους από τους στρατιώτες της Νιγηρίας. Αποφάσισε υπέρ των εναγόντων ότι το δικαστήριο έχει την αρμοδιότητα της υπόθεσης και ότι αυτή δεν πρέπει να παραγραφεί.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Shell πρέπει να παραδώσει στους εμπλεκόμενους δικηγόρους ορισμένα εμπιστευτικά εσωτερικά έγγραφα και ότι θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν μάρτυρες.

Ο Mark Dummett, Διευθυντής Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ένα ζωτικό βήμα προς τη δικαιοσύνη όσον αφορά την Esther και τις άλλες ενάγουσες. Θέτει επίσης ένα σημαντικό υπόβαθρο για άλλα θύματα σε όλο τον κόσμο που επιδιώκουν να καλέσουν ισχυρές εταιρίες να λογοδοτήσουν, και που αγωνίζονται για να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Χαιρετίζουμε τις Esther Kiobel, Victoria Bera, Blessing Eawo και Victoria Bera. Το χρωστάμε στο θάρρος και την επιμονή τους που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

 

«Οι γυναίκες αυτές πιστεύουν ότι οι σύζυγοι τους θα ζούσαν ακόμα και σήμερα αν δεν ήταν η αδίστακτη επιδίωξη κέρδους της Shell, η οποία ενθάρρυνε την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών της κυβέρνησης της Νιγηρίας, ακόμη και όταν γνώριζε το θανατηφόρο κόστος που θα είχε για τους ανθρώπους. Η Shell μπορεί τώρα να κληθεί για ανάκριση σε δικαστήριο, σχετικά με το τι γνώριζε και πώς συνέβαλε σε αυτό το τρομακτικό γεγονός για την ιστορία της Νιγηρίας.

«Η χτεσινή απόφαση είναι τεράστιας σημασίας για όλους τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την απληστία και την απερισκεψία των παγκόσμιων πολυεθνικών εταιριών».

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του δικαστηρίου, να διατάξει τη Shell να αποστείλει εσωτερικά έγγραφα, αλλά εκφράζει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι δεν διατάχθηκε η εκχώρηση όλων εκείνων των εγγράφων που ζήτησαν οι δικηγόροι της Esther.

Ιστορικό

Η Shell κατηγορείται για υποκίνηση μιας σειράς τρομακτικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διέπραξε η νιγηριανή κυβέρνηση κατά τουλαού των Ogoniστη δεκαετία του 1990.

Η Esther Kiobel, η Victoria Bera, η Blessing Eawo και η Charity Levula μηνύουν τη Shell για το ρόλο της στην παράνομη σύλληψη, κράτηση και εκτέλεση των συζύγων τους από τους στρατιώτες της Νιγηρίας μετά από μια βίαιη καταστολή των Ogoni που διαμαρτύρονταν ενάντια στην καταστροφική ρύπανση της Shell στην περιοχή.

Η Esther Kiobel άσκησε, για πρώτη φορά, δίωξη κατά της Shell στη Νέα Υόρκη το 2002, αλλά το 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν δικαιοδοσία να προχωρήσουν σε ακρόαση της υπόθεσης - πράγμα που σημαίνει ότι τα αμερικανικά δικαστήρια δεν ανέλαβαν ποτέ να εξετάσουν την ουσία των ισχυρισμών κατά της Shell.

Οι Εννιά των Ogoni

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ερευνήσει ανεξάρτητα τον ρόλο της Shell σε δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια, που πραγματοποίησε η νιγηριανή κυβέρνηση στην προσπάθειά της να συντρίψει τις διαμαρτυρίες.

Οι Barinem Kiobel, Baribor Bera, Nordu Eawo και Paul Levula κρεμάστηκαν το 1995 μετά από μια κατάφωρα άδικη δίκη. Οι χήρες τους ζητούν σήμερα αποζημίωση και δημόσια απολογία από τη Shell για το ρόλο που έπαιξε η εταιρεία σε αυτά τα γεγονότα. Πέντε ακόμη άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτητης διαμαρτυρίας και του συγγραφέα KenSaro-Wiwa, εκτελέστηκαν παράλληλα μαζί τους. Έχουν γίνει συλλογικά γνωστοί ως οι Εννιά των Ogoni.

Οι τέσσερις ενάγουσες κατηγορούν τη Shell ότι συνετέλεσε στην παράνομη σύλληψη και κράτηση των συζύγων τους· στην παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας των συζύγων τους· στην παραβίαση του δικαιώματός τους για δίκαιη δίκη και τη ζωή και το δικό τους δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή. Η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξε την EstherKiobeltoώστε να φέρει την υπόθεση στην Ολλανδία το 2017 και να αναλύσει τον ρόλο της Shell στις συλλήψεις και τις εκτελέσεις σε μια έκθεση, την TheDock. Οι ενάγουσες ζητούν επίσης από το δικαστήριο να διατάξει τη Shell να παραδώσει εσωτερικά έγγραφα, που χαρακτηρίστηκαν ως εμπιστευτικά από την εταιρεία κατά τη διάρκεια των αμερικανικών διαδικασιών μεταξύ 2002 και 2013, τα οποία είναι κρίσιμα για την υπόθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μάχη για δικαιοσύνη της Esther Kiobel, παρακαλούμε δείτε το OneWomanVsShell.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.