ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ: ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΩΣ ΔΕΙΝΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου 2019, 12:01Εκτύπωση

Οι σοκαριστικές βομβιστικές επιθέσεις του πρωινού της Κυριακής, που στοχοποίησαν εκκλησίες και ξενοδοχεία σε τρεις πόλεις στη Σρι Λάνκα, οδηγώντας σε πάνω από 290 θανάτους και αφήνοντας περισσότερους από 500 ανθρώπους τραυματισμένους, αποτελούν μια ακόμη δεινή προειδοποίηση, για την έλλειψη ανεκτικότητας και το μίσος που εκτινάσσεται στις κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως δήλωσε χτες η Διεθνής Αμνηστία.

«Η Διεθνής Αμνηστία στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με τη Σρι Λάνκα, σε αυτή τη στιγμή θλίψης, και στέλνουμε τη βαθύτατη συμπαράστασή μας στα θύματα, τις οικογένειές τους, τους φίλους και τις φίλες τους και τις κοινότητές τους. Η καρδιά μας βρίσκεται δίπλα σε όλο τον λαό της Σρι Λάνκα, και καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι θα επικρατήσουν η αλήθεια και η δικαιοσύνη, ώστε να συντριβεί αυτή η παράλογη βία. Αυτές οι τρομερές επιθέσεις αποτελούν άλλη μια υπενθύμιση ότι όλοι και όλες μας πρέπει να σταθούμε ενωμένοι/ες ενάντια στο μίσος», δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μόλις έναν μήνα σχεδόν μετά τις επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία, που επίσης συντάραξαν τον κόσμο, οι επιθέσεις αυτές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να αναγνωρίσουν οι παγκόσμιοι ηγέτες το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος των επιθέσεων που στοχοποιούν ανθρώπους στη βάση της ταυτότητάς τους, και να ξεκινήσουν να το αντιμετωπίζουν επειγόντως. Τα κράτη πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύσουν το ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή, όπως και στην άσκηση κάθε θρησκείας σε ειρηνικές συνθήκες.

Σήμερα τα θύματα είναι ευλαβείς Χριστιανοί/ές, λίγες βδομάδες νωρίτερα ήταν Μουσουλμάνοι/ες σε τζαμιά. Πολλές άλλες επιθέσεις δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Υπερβολικά πολλές μειονότητες έχουν υπομείνει τη βία, και οι ηγέτες πρέπει να υπερασπιστούν ξεκάθαρα τις πλουραλιστικές κοινωνίες και τα δικαιώματα των κοινοτήτων των μειονοτήτων

Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

Οι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για τον ρόλο που παίζουν στην πυροδότηση της δαιμονοποίησης συγκεκριμένων ομάδων, και να σταματήσουν να αναζωπυρώνουν τη φωτιά με ρητορικές που είναι γεμάτες μίσος και πολιτικές που βασίζονται σε πλευρές της ταυτότητας των ανθρώπων, όπως η πίστη και οι πεποιθήσεις τους, ή τις συνθήκες που βρίσκονται, σε αποξένωση με τους μετανάστες/στριες και τους αιτούντες/ούσες άσυλο. Στη Σρι Λάνκα, οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στο μίσος και να συμβάλλουν στη ενότητα των ανθρώπων, με αλληλεγγύη, σε αυτές τις τραγικές στιγμές.

Οι πολίτες της Σρι Λάνκα έχουν υποφέρει υπερβολικά από τη βία. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα, με σεβασμό στα πρότυπα δίκαιης δίκης, όχι απλά για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της Κυριακής, αλλά για να αναπτυχθεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο που θα προάγει την ενότητα μέσα στη διαφορά

Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.