ΣΥΡΙΑ: ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 1.600 ΑΜΑΧΟΥΣ ΣΤΗΝ «ΠΑΓΙΔΑ ΘΑΝΑΤΟΥ» ΤΗΣ ΡΑΚΚΑ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Απριλίου 2019, 15:20Εκτύπωση
  1.  Η Διεθνής Αμνηστία και η Airwars ξεκινούν μια νέα διαδραστική ιστοσελίδα που καταγράφει εκατοντάδες θύματα αμάχων.
  2.  Η πιο περιεκτική έρευνα για τους θανάτους αμάχων στον σύγχρονο πόλεμο.
  3.  ΗΠΑ, ΗΒ και Γαλλικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμα σε άρνηση, παραδεχόμενοι το 10% των θανάτων.

Ο καθοδηγούμενος από τις ΗΠΑ στρατιωτικός Συνασπισμός πρέπει να σταματήσει τη, σχεδόν διετή, άρνηση για το κόστος μαζικών θανάτων αμάχων και την καταστροφή που προκάλεσε στη Συριακή πόλη της Ράκκα, είπε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία και η Airwars, καθώς ξεκίνησαν ένα νέο πρόγραμμα δεδομένων για την επίθεση που στόχευε στην απομάκρυνση της ένοπλης ομάδας που ονομάζεται «Ισλαμικό Κράτος» (IS).

Η διαδραστική ιστοσελίδα, Ρητορική ενάντια στην Πραγματικότητα: Πώς η «πιο ακριβής εναέρια εκστρατεία στην ιστορία» άφησε την Ράκκα την πιο κατεστραμμένη πόλη της σύγχρονης εποχής, είναι η πιο ολοκληρωμένη έρευνα για τους θανάτους πολιτών σε μια σύγχρονη σύγκρουση. Η συγκέντρωση διετών ερευνών, δίνει μια βάρβαρη εικόνα 1.600 πολιτών που έχασαν τη ζωή τους, ως άμεσο αποτέλεσμα χιλιάδων αεροπορικών επιδρομών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, καθώς και δεκάδων χιλιάδων επιθέσεων του πυροβολικού των ΗΠΑ στη στρατιωτική εκστρατεία του συνασπισμού στη Ράκκα, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2017.

Μέχρι τη στιγμή που άρχισε η επίθεση, το ισλαμικό κράτος είχε κυριεύσει τη Ράκκα για περίπου τέσσερα χρόνια. Διέπραξε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασανίζοντας ή σκοτώνοντας όποιον τολμούσε να εναντιωθεί σε αυτήν. Η Διεθνής Αμνηστία έχει αποτυπώσει ξανά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσε τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, απέκλεισε τις διαδρομές εξόδου, δημιούργησε σημεία ελέγχου για να περιορίσει την κίνηση και πυροβόλησε εκείνους που προσπαθούσαν να φύγουν.

Χιλιάδες πολίτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση του Συνασπισμού υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ για να απαλλαγούν από το ισλαμικό κράτος στη Ράκκα, του οποίου οι ελεύθεροι σκοπευτές και τα ναρκοπέδια είχαν μετατρέψει την πόλη σε παγίδα θανάτου. Πολλοί από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ήταν ανεξέλεγκτοι και δεκάδες χιλιάδες χτυπήματα του πυροβολικού ήταν δυσδιάκριτα, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το ότι σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλές εκατοντάδες πολίτες

Donatella Rovera, Σύμβουλος Αντιμετώπισης Κρίσεων στην Διεθνή Αμνηστία

«Οι δυνάμεις των Συνασπισμών ισοπέδωσαν τη Ράκκα, αλλά δεν μπορούν να αποκρύψουν την αλήθεια. Η Διεθνής Αμνηστία και η Airwars καλούν τις δυνάμεις του Συνασπισμού να σταματήσουν την άρνησή τους για την συγκλονιστική κλίμακα θανάτων των πολιτών και την καταστροφή που προκάλεσε η επίθεσή τους στη Ράκκα».

Ο Συνασπισμός πρέπει να διερευνήσει πλήρως τι συνέβη στη Ράκκα και να μάθει από αυτά τα ευρήματα, για να αποτρέψει την πρόκληση τέτοιων τεράστιων δεινών στους πολίτες που ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι μελλοντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων

Chris Woods, Διευθυντής της Airwars

Σημαντική έρευνα στα εδάφη της Ράκκα και από απόσταση

Η Διεθνής Αμνηστία και η Airwars έχουν συγκεντρώσει και διασταυρώσει πολλαπλές ροές δεδομένων για την έρευνα αυτή.

Στη διάρκεια τεσσάρων επιθέσεων, από τότε που η μάχη συνεχιζόταν ακόμα, οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας πέρασαν συνολικά περίπου δύο μήνες στα εδάφη της Ράκκα, διεξάγοντας επιτόπιες έρευνες σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες επιθέσεων και συνεντεύξεις με περισσότερους από 400 μάρτυρες και επιζώντες/ήσασες.

Το καινοτόμο πρόγραμμα «Strike Trackers» της Διεθνούς Αμνηστίας εντόπισε, επίσης, το χτύπημα καθενός από τα 11.000 κατεστραμμένα κτίρια στη Ράκκα. Περισσότεροι/ες από 3.000 ακτιβιστές/στριες σε 124 χώρες συμμετείχαν ψηφιακά, αναλύοντας συνολικά περισσότερα από 2 εκατομμύρια τμήματα δορυφορικών εικόνων. Το Σώμα Ψηφιακής Επαλήθευσης της οργάνωσης, που εδρεύει σε έξι πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, ανέλυσε και πιστοποίησε τα βίντεο που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης.

Οι ερευνητές/τριες της Airwars και της Διεθνούς Αμνηστίας ανέλυσαν στοιχεία ελεύθερα προσβάσιμων πηγών, τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και μετά τη μάχη - συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλου υλικού - για να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων με περισσότερους από 1.600 πολίτες που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις των Συνασπισμών. Οι οργανώσεις έχουν συγκεντρώσει ονόματα για περισσότερα από 1.000 θύματα. Η Διεθνής Αμνηστία επαλήθευσε άμεσα 641 από τα θύματα αυτά, που βρίσκονται στα εδάφη της Ράκκα και υπάρχουν πολύ έντονες και πολλαπλές αναφορές πηγών για τα υπόλοιπα.

Και οι δύο οργανισμοί μοιράστηκαν αρκετές φορές τα ευρήματά τους με τον στρατιωτικό Συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Ως συνέπεια, ο Συνασπισμός έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία 159 πολιτών - περίπου το 10% του συνολικού αριθμού των αναφερθέντων - αλλά απέφυγε επανειλημμένα τα εναπομείναντα ως «μη αξιόπιστα». Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο Συνασπισμός απέτυχε να διερευνήσει επαρκώς τις αναφορές θανάτων αμάχων ή τις συνεντεύξεις μαρτύρων και επιζώντων/ήσασων, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν διεξάγει επιτόπιες έρευνες.

Αναβιώνοντας υποθέσεις

Η έκθεση Η ρητορική ενάντια στην πραγματικότητα φέρνει στη ζωή τις ιστορίες των οικογενειών που έζησαν και πέθαναν στον πόλεμο, μεταφέροντας τους χρήστες/στριες σε ένα ταξίδι μέσα στην πόλη - συναντώντας επιζώντες/ήσασες, ακούγοντας τις μαρτυρίες τους και κάνοντας επίσκεψη στα κατεστραμμένα σπίτια τους. Από τις βομβαρδισμένες γέφυρες που διαπερνούσαν τον Ευφράτη, στην κατεδαφισμένη παλιά πόλη κοντά στο κεντρικό στάδιο, δεν γλίτωσε καμία γειτονιά.

Χάρη στη δημιουργική ομάδα του Holoscribe, ο διαδραστικός ιστότοπος συνδυάζει φωτογραφίες, βίντεο, επιβλητικές εμπειρίες 360 μοιρών, δορυφορικές εικόνες, χάρτες και απεικονίσεις δεδομένων, για να επισημάνει τις περιπτώσεις και τα ταξίδια πολιτών που βρέθηκαν εν μέσω βομβαρδισμών του Συνασπισμού. Οι χρήστες/στριες μπορούν επίσης να διερευνήσουν δεδομένα σχετικά με τους πολίτες που σκοτώθηκαν, πολλοί/ές από τους οποίους/ες σκοτώθηκαν αφού εξαναγκάστηκαν να μετακινηθούν από μέρος σε μέρος σε ολόκληρη την πόλη.

Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ισοπεδωμένα

Ο διογκωμένος αριθμός των θανάτων πολιτών στη Ράκκα είναι αναμενόμενος, δεδομένου του αδυσώπητου πυροβολισμού με τα πυρομαχικά του Συνασπισμού, που ήταν ανεξέλεγκτος μέχρι το σημείο να είναι αυθαίρετος όταν λαμβάνει χώρα κοντά σε πολίτες.

Ένας αξιωματούχος του στρατού των ΗΠΑ καυχήθηκε ότι πυροδότησε 30.000 πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας - το ισοδύναμο μιας επίθεσης κάθε έξι λεπτά, για τέσσερις μήνες συνεχόμενα - ξεπερνώντας το ποσοστό των πυροβολισμών που εκπυρσοκρότησαν σε οποιαδήποτε σύγκρουση στον πόλεμο του Βιετνάμ. Με περιθώριο σφάλματος άνω των 100 μέτρων, οι μη στρατιωτικοί πυροβολισμοί είναι εμφανώς απροσδιόριστοι και η πυροδότησή τους σε κατοικημένες περιοχές αποτελεί τυφλή επίθεση.

Μία από τις πρώτες γειτονιές που επρόκειτο να στοχεύσουν ήταν η Dara'iya, μια χαμηλή, φτωχότερη περιοχή στη δυτική Ράκκα.

Σε μια ερειπωμένη, ημι-καταστραμμένη κατοικία, η Fatima, εννέα ετών, περιγράφει πώς έχασε τρία αδέλφια της και τη μητέρα της, την Αζίζα, όταν ο Συνασπισμός ξεκίνησε τους πυροβολισμούς στη γειτονιά τους το πρωί της 10ης Ιουνίου 2017. Ήταν από τους 16 πολίτες που σκοτώθηκαν σε αυτόν τον δρόμο μόνο εκείνη την ημέρα. Η Fatima έχασε το δεξί της πόδι και το αριστερό πόδι της τραυματίστηκε σοβαρά. Τώρα χρησιμοποιεί μια αναπηρική καρέκλα, δωρεά από ΜΚΟ, για να κινείται, και η μοναδική της επιθυμία είναι να πάει στο σχολείο.

Οικογένειες εξολοθρέφτηκαν σε μία στιγμή

Οι αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις ξεκίνησαν επίσης χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές σε συνοικίες πολιτών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα μαζικού θανάτους αμάχων.

Σε ένα τραγικό συμβάν, μια εναέρια επιδρομή του Συνασπισμού κατέστρεψε ένα ολόκληρο πενταόροφο κτίριο κατοικιών κοντά στο σχολείο Maari στην κεντρική συνοικία Harat al-Badu,το μεσημέρι της 25ης Σεπτεμβρίου 2017. Τέσσερις οικογένειες στεγάζονταν στο υπόγειο εκείνη την περίοδο. Σχεδόν όλοι/ες - τουλάχιστον 32 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 20 παιδιών - σκοτώθηκαν. Μια εβδομάδα αργότερα, επιπλέον 27 πολίτες - συμπεριλαμβανομένων πολλών συγγενών αυτών που σκοτώθηκαν στην προηγούμενη επίθεση - σκοτώθηκαν επίσης, όταν μια εναέρια επιδρομή κατέστρεψε ένα κοντινό κτίριο.

«Τα αεροπλάνα βομβάρδιζαν και οι ρουκέτες έπεφταν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, και υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές του ισλαμικού κράτους παντού. Δεν μπορούσες να αναπνεύσεις,» είπε ένας επιζών της επίθεσης της 25ης Σεπτεμβρίου, ο Ayat Mohammed Jasem, σε ένα τηλεοπτικό συνεργείο, όταν επέστρεψε στην κατεστραμμένη κατοικία του, πάνω από ένα χρόνο αργότερα.

Είδα τον γιο μου να πεθαίνει, να καίγεται στα χαλάσματα μπροστά μου. Έχω χάσει όλους τους αγαπημένους μου. Τα τέσσερα παιδιά μου, τον σύζυγό μου, τη μητέρα μου, την αδελφή μου, ολόκληρη την οικογένειά μου. Στόχος δεν ήταν η απελευθέρωση των αμάχων. Υποτίθεται ότι θα μας έσωζαν, θα έσωζαν τα παιδιά μας

Ayat Mohammed Jasem

Καιρός να αποδοθούν ευθύνες

Πολλές από τις περιπτώσεις που καταγράφει η Διεθνής Αμνηστία, πιθανόν να αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.

Παρά τις έντονες προσπάθειές τους, οι ΜΚΟ, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Airwars, δεν θα έχουν ποτέ τους πόρους για να διερευνήσουν την πλήρη έκταση των θανάτων και τραυματισμών των πολιτών στη Ράκκα. Οι οργανώσεις παροτρύνουν τα μέλη του Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, να δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο, αμερόληπτο μηχανισμό για την αποτελεσματική και έγκαιρη διερεύνηση των αναφορών για τους θανάτους πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και να δημοσιοποιήσουν τα ευρήματα.

Τα μέλη του Συνασπισμού που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις, κυρίως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με την τακτική τους, τα συγκεκριμένα μέσα και τις μεθόδους επίθεσης, την επιλογή στόχων και τις προφυλάξεις κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των επιθέσεων τους.

Τα μέλη του Συνασπισμού πρέπει να δημιουργήσουν ένα ταμείο για να εξασφαλίσουν ότι τα θύματα και οι οικογένειές τους θα λάβουν πλήρη επανόρθωση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.