ΣΟΥΔΑΝ: Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ OMAR AL-BASHIR ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Απριλίου 2019, 12:39Εκτύπωση

Σε απάντηση της είδησης που θέλει τον πρώην πρόεδρο του Σουδάν Omar Al-Bashir να κρατείται στη φυλακή Kober στο Khartoum, η Joan Nyanyuki, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας και τις Μεγάλες Λίμνες δήλωσε:

Ο Omar Al-Bashir κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για εγκλήματα πολέμου και για γενοκτονία, συνεπώς πρέπει να παραδοθεί αμέσως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για να ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία.
Joan Nyanyuki, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας και τις Μεγάλες Λίμνες

«Ο Omar Al-Bashir κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για εγκλήματα πολέμου και για γενοκτονία, συνεπώς πρέπει να παραδοθεί αμέσως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για να ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία. Η υπόθεσή του δεν πρέπει να εκδικαστεί με βιασύνη στο περίφημο δυσλειτουργικό νομικό σύστημα του Σουδάν. Η δικαιοσύνη πρέπει να επιδοθεί.»

«Μια δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τα θύματα των απάνθρωπων εγκλημάτων που τον οδήγησαν στο κατηγορητήριο, αλλά πρέπει να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την εξασφάλιση της δικαιοσύνης και της λογοδοσίας στη χώρα. Το Σουδάν πρέπει να προβεί σε επείγουσες ενέργειες για την ανοικοδόμηση του τομέα της δικαιοσύνης στη χώρα του, αλλά στο μεταξύ, ο μόνος τρόπος να σημειωθεί πρόοδος προς τη δικαιοσύνη αναφορικά με τα θύματα των εικαζόμενων εγκλημάτων του, είναι ο Bashir να δικαστεί σε δίκαιη δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

 Η υπόθεσή του δεν πρέπει να εκδικαστεί με βιασύνη στο περίφημο δυσλειτουργικό νομικό σύστημα του Σουδάν. Η δικαιοσύνη πρέπει να επιδοθεί

Joan Nyanyuki, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας και τις Μεγάλες Λίμνες 

Στο μεταξύ, οι αρχές του Σουδάν πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο Al-Bashir, μαζί με όλους τους άλλους που συλλαμβάνονται και κρατούνται από το στρατιωτικό πραξικόπημα, θα προστατευτούν από τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης που χαρακτηρίζουν τη φυλάκιση στο Σουδάν.

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την έκδοση του πρώτου εντάλματος σύλληψης εναντίον του, το 2009, έχει έρθει η στιγμή για τον Al-Bashir να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Joan Nyanyuki, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας και τις Μεγάλες Λίμνες

«Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την έκδοση του πρώτου εντάλματος σύλληψης εναντίον του, το 2009, έχει έρθει η στιγμή για τον Al-Bashir να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», δήλωσε η Joan Nyanyuki.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει δύο εντάλματα σύλληψης για τον Al-Bashir στη βάση του ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι να θεωρήσουμε ότι, μαζί με τα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, της εξολόθρευσης και του βιασμού, έχει διαπράξει γενοκτονία κατά των εθνοτικών ομάδων Fur, Massalit και Zaghawa.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε τις χώρες να μην υπονομεύσουν τη δικαιοσύνη για τα θύματα των εγκλημάτων πολέμου, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας, για τα οποία κατηγορείται ο Al-Bashir, προσφέροντάς του άσυλο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.