ΓΑΛΛΙΑ: ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Απριλίου 2019, 12:53Εκτύπωση

Απαντώντας σχετικά με τα απόρρητα γαλλικά στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν σήμερα από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Disclose, επισημαίνοντας τη διαδεδομένη χρήση των γαλλικών όπλων στη σύγκρουση στην Υεμένη, ο Διευθυντής Έρευνας της Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Αμνηστίας, Lynn Maalouf, δήλωσε:

«Τα έγγραφα που διέρρευσαν παρέχουν σαφείς αποδείξεις ότι ο γαλλικός στρατιωτικός εξοπλισμός που παρέχεται στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) χρησιμοποιείται ευρέως στη σύγκρουση στην Υεμένη.

«Παρά τα συντριπτικά στοιχεία, τα όπλα, που παρέχει η Δύση στη Σαουδική Αραβία και το Κογκρέσο υπό την ηγεσία των ΗΑΕ, χρησιμοποιούνται για να διαπράξουν ή να διευκολύνουν πιθανά εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δίκαιου στην Υεμένη. Κράτη όπως η Γαλλία έχουν ξεδιάντροπα απαξιώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις τους συνεχίζοντας τη χορήγηση όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ κατά παράβαση της Συνθήκης για το Εμπόριο των Όπλων.

Οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν χθες πρέπει να ωθήσουν τη γαλλική κυβέρνηση να αναστείλει αμέσως όλες τις μεταφορές όπλων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε από τα εμπόλεμα μέρη στην Υεμένη - μια για πάντα
Lynn Maaloufο, Διευθυντής Έρευνας της Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Αμνηστίας

«Οι επανειλημμένες εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας προς το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας να είναι διαφανής σχετικά με τις μεταφορές γαλλικών όπλων από τότε που άρχισε η σύγκρουση έπεσαν στο κενό.

«Οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν χθες πρέπει να ωθήσουν τη γαλλική κυβέρνηση να αναστείλει αμέσως όλες τις μεταφορές όπλων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε από τα εμπόλεμα μέρη στην Υεμένη - μια για πάντα».

Ιστορικό

Μια πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ανέλυσε ελεύθερα προσβάσιμες πληροφορίες πηγών γύρω από τη μάχη για το Hodeidah, αναγνώρισε ότι οι δεξαμενές Leclerc που κατασκευάστηκαν από τη Γαλλία και είχαν μεταφερθεί στα ΗΑΕ ήταν μεταξύ του χρησιμοποιούμενου στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποτρέψει παρόμοιο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως οχήματα, από ανεξέλεγκτες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τον ΟΑΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει προηγουμένως επαληθεύσει τη χρήση των γαλλικών τοποθετημένων οβιδοβόλων (φορτηγά CEASAR) στα σύνορα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Υεμένης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σημειώθηκε αύξηση των εχθροπραξιών στις επαρχίες που συνορεύουν με τη Σαουδική Αραβία, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των ατυχημάτων των πολιτών τους τελευταίους τρεις μήνες και εισροή εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων. Σύμφωνα με το Σχέδιο Παρακολούθησης των Πολιτικών Επιπτώσεων, οι συνοριακές περιοχές στη βόρεια Υεμένη και οι περιοχές εντός και γύρω από το Hodeidah έχουν πληγεί περισσότερο από τα καθημερινά πυρά που πλήττουν κατοικίες και αγροκτήματα. Μέχρι στιγμής το 2019, οι βομβαρδισμοι προκάλεσαν το 62% των ζημιών σε μη στρατιωτικές ιδιοκτησίες μόνο στο Sa'da, ενώ οι αεροπορικές επιθέσεις ήταν υπεύθυνες για το 27%.

Περισσότερο από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου άνθρωποι υπέγραψαν την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας καλώντας τις κυβερνήσεις τους να σταματήσουν αμέσως τις μεταφορές όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.