ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΥΠΟΚΥΠΤΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου 2019, 12:57Εκτύπωση

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να μην εγκρίνει έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν βάσει του διεθνούς δικαίου, σηματοδοτεί μια συγκλονιστική εγκατάλειψη των θυμάτων και θα αποδυναμώσει περαιτέρω την αξιοπιστία του δικαστηρίου, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έρχεται μόλις λίγες μέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν ήδη απευθύνει απειλές προς το δικαστήριο, ανακάλεσαν τη βίζα του γενικού εισαγγελέα επειδή η έρευνα αφορούσε εγκλήματα που διαπράχθηκαν από δυνάμεις των ΗΠΑ.

«Το Αφγανιστάν υπήρξε μάρτυρας των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν με σχεδόν απόλυτη ατιμωρησία, σε ολόκληρη τη χώρα, για περισσότερο από μιάμιση δεκαετία. Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σήμερα αποτελεί μια συγκλονιστική εγκατάλειψη των θυμάτων που θα αποδυναμώσει την ήδη αμφίβολη αξιοπιστία του δικαστηρίου», δήλωσε ο Biraj Patnaik, Διευθυντής της Νότιας Ασίας στη Διεθνή Αμνηστία.

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ισχυρίστηκαν ότι η απόφασή τους επηρεάστηκε από την προοπτική αναμέτρησης με διάφορες προκλήσεις στα πλαίσια της διαδικασίας της διερεύνησης από την πλευρά των ανακριτών, την έλλειψη συνεργασίας των κρατών – μελών, και των δημοσιονομικών περιορισμών.

«Καμία από τις εξηγήσεις που δίνουν οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν δικαιολογεί αυτή την απόφαση. Τα σοβαρότερα εγκλήματα δεν μπορούν παρά να διερευνηθούν μόνο υπό δύσκολες συνθήκες. Αν μη τι άλλο, η απροθυμία του δικαστηρίου να προχωρήσει σε έρευνες ενόψει τέτοιων περιορισμών αποκαλύπτει μόνο την υπέρβασή του και σηματοδοτεί την αδύναμη αποφασιστικότητά του», δήλωσε ο Biraj Patnaik.

Η άρνηση του Προδικαστικού Τμήματος του δικαστηρίου να εξουσιοδοτήσει την έρευνα δεν εμποδίζει τον Εισαγγελέα να υποβάλει νέα αίτηση βάσει νέων γεγονότων ή αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την ίδια κατάσταση. Ωστόσο, ο φόβος ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ενεργήσει βάσει πολιτικών κινήτρων παρά νομικών, αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελπίδας.

«Καθώς ακολούθησαν μια σειρά από ακραίες επιθέσεις από ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, και μετά από μεγάλες και ανεξήγητες καθυστερήσεις έως τώρα, η απόφαση τελικά θα θεωρηθεί ως δειλή συνθηκολόγηση, υποκύπτοντας στον εκφοβισμό και τις απειλές της Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Biraj Patnaik.

«Το δικαστήριο έχει ηθικό και νομικό καθήκον να απευθυνθεί στα θύματα εγκλημάτων στο Αφγανιστάν και να εξηγήσει αυτή την απόφαση.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.