ΙΣΡΑΗΛ / ΚΠΕ: Η ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΟΥ AIRBNB ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου 2019, 15:06Εκτύπωση

Με αφορμή την ανακοίνωση της Airbnb ότι δεν θα απομακρύνει πλέον τις καταχωρήσεις στους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη μετά από ομαδικές αγωγές από ισραηλινούς δικηγόρους, ο Ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Mark Dummett δήλωσε:

«Η απόφαση της εταιρίας Airbnb να συνεχίσει να επιτρέπει καταχωρήσεις καταλυμάτων σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι μια κατακριτέα και δειλή κίνηση που θα αποτελέσει ένα άλλο καταστροφικό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

«Αυτή η απόφαση αποτελεί μία εντελώς ντροπιαστική παραίτηση από την ευθύνη της Airbnb ως εταιρείας, στον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου και αν δραστηριοποιείται στον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Επίσης, αποκαλύπτεται η κενότητα των ισχυρισμών τους, ότι πρόκειται για εταιρεία που δίνει αξία στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η Airbnb προσπαθεί να απαλλαχθεί από την ευθύνη λέγοντας ότι θα δωρίσει τα κέρδη από τις καταχωρήσεις αυτές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι, συνεχίζοντας να καθοδηγούν τον τουρισμό προς τους παράνομους εποικισμούς, συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας των εποικισμών. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν άμεσα στη διατήρηση και την επέκταση των παράνομων εποικισμών, την παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης και σε έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Αυτή η απόφαση αποτελεί μία εντελώς ντροπιαστική παραίτηση από την ευθύνη της Airbnb ως εταιρείας, στον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου και αν δραστηριοποιείται στον κόσμο.
 Mark Dummett, Ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

«Η Airbnb είχε μια σαφή ευκαιρία να πάρει τη σωστή απόφαση, για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αξιοποίηση της επιρροής της για τη δημιουργία ενός προηγούμενου στην τουριστική βιομηχανία. Αντ' αυτού, έχουν επιλέξει να θάψουν τα κεφάλια τους στην άμμο - αγνοώντας καταφανή στοιχεία που δείχνουν ότι βοηθούν στην πυροδότηση των παραβιάσεων που προκαλούν τεράστιο πόνο στους Παλαιστίνιους.

«Η αναίρεση της απόφασης της Airbnb αποδεικνύει γιατί δεν μπορούμε απλώς να βασιζόμαστε στις εταιρείες για να παρθούν οι σωστές αποφάσεις, και ότι είναι αναγκαίο οι κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους παρεμβαίνοντας και εγκρίνοντας νόμους που θα υποχρεώνουν τις εταιρείες να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα επισημάνει τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακές τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συμβάλλουν σε μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα τελευταία 52 χρόνια, η επέκταση των εποικισμών του Ισραήλ έχει ωθήσει χιλιάδες Παλαιστίνιους έξω από τα σπίτια τους, έχει καταστρέψει τα μέσα διαβίωσής τους και τους στερεί την πρόσβαση σε βασικούς πόρους, όπως το νερό και η γεωργική γη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.