ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΚΑΙΗΣ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου 2019, 11:36Εκτύπωση

Με αφορμή την καταδίκη 18 δικηγόρων, στις 20 Μαρτίου, με την αιτιολογία ότι είναι "μέλη ή ηγέτες/τριες τρομοκρατικής οργάνωσης", η Milena Buyum, υπεύθυνη εκστρατειών της Αμνηστίας για την Τουρκία, που παρακολούθησε την ακρόαση, δήλωσε:

«Οι καταδίκες αυτές συνιστούν μια παρωδία δικαιοσύνης και αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την αδυναμία των δικαστηρίων, που έχουν παραλύσει από τις πολιτικές πιέσεις, να προσφέρουν μια δίκαιη δίκη.»

Οι καταδίκες αυτές συνιστούν μια παρωδία δικαιοσύνης και αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την αδυναμία των δικαστηρίων, που έχουν παραλύσει από τις πολιτικές πιέσεις, να προσφέρουν μια δίκαιη δίκη.

η Milena Buyum, υπεύθυνη εκστρατειών της Αμνηστίας για την Τουρκία, που παρακολούθησε την ακρόαση

«Δυστυχώς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δικηγόροι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων υποβάλλονται σε μια βαθύτατα προβληματική δίκη.»

«Μετά από πάνω από ένα χρόνο σε προφυλάκιση για έξι από τους δικηγόρους, και τρεις ψευτο-ακροάσεις που αμαυρώθηκαν από παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, αυτή η δίωξη, καθοδηγούμενη από πολιτικά συμφέροντα, κατέληξε στο εξωφρενικό της πόρισμα. Οι δικηγόροι αυτοί/ές πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων και να αναιρεθεί η καταδίκη.»

Ιστορικό

Όλοι/ες οι δικηγόροι που πέρασαν από δίκη είναι είτε μέλη της Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων είτε του Γραφείου του Λαϊκού Δικαίου. Κατηγορήθηκαν ότι ήταν μέλη ή ηγέτες/τριες της ένοπλης ομάδας του Eπαναστατικού Λαϊκού Aπελευθερωτικού Κόμματος-Mετώπου (DHKP-C).

Το κατηγορητήριο εναντίον των δικηγόρων βασίζεται σε δηλώσεις μυστικών και επώνυμων μαρτύρων και σε εκθέσεις της αστυνομίας, που περιέχουν ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων των εναγόμενων. Ωστόσο, η υπεράσπιση στερήθηκε την ευκαιρία να αμφισβητήσει τα ψηφιακά δεδομένα και η αξιοπιστία των μαρτύρων απορρίφθηκε από το δικαστήριο με το επιχείρημα ότι θα επιμήκυναν τη διαδικασία.

Πέντε από τους δικηγόρους που βρίσκονται σε προφυλάκιση έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 24 Ιανουαρίου 2019 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις δίκαιης δίκης που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της δίωξης τους.

Το Δικαστήριο διαχώρισε τις υποθέσεις των Oya Aslan και Günay Dağ, καθώς δεν ήταν παρόντες για να υπερασπιστούν την υπόθεσή τους από την αρχή της δίκης. Η Barkın Timtik καταδικάστηκε σε 18 έτη και 9 μήνες για "ίδρυση και καθοδήγηση τρομοκρατικής οργάνωσης", οι Özgür Yılmaz και Ebru Timtik καταδικάστηκαν σε 13 έτη και 6 μήνες, οι Behiç Aşçı και Şükriye Erden σε 12 έτη, ο Selçuk Kozağaçlı σε 11 έτη 3 μήνες, οι Engin Gökoğlu, Süleyman Gökten και Aytaç Ünsal σε 10 έτη και 6 μήνες, οι Aycan Çiçek και Naciye Demir σε 9 χρόνια, η Ezgi Çakır Gökten σε 8 έτη, οι Ayşegül Çağatay, Didem Baydar Ünsal, Yaprak Türkmen και Yağmur Ereren Evin σε 3 έτη και 9 μήνες, και οι Ahmet Mandacı και Zehra Özdemir σε 3 έτη και 1 μήνα.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.