ΥΕΜΕΝΗ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΒΑΝΑΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου 2019, 00:21Εκτύπωση

4 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη του πολέμου στην Υεμένη.

Όλες οι εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη συνεχίζουν να προκαλούν ασύλληπτη δυστυχία στον άμαχο πληθυσμό, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία στην τέταρτη επέτειο από την απαρχή αυτής της ολέθριας σύγκρουσης.

Από όταν ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της Υεμένης από τη συμμαχία Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το Μάρτιο του 2015, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει έναν εφιαλτικό κατάλογο εγκλημάτων υπό το διεθνές δίκαιο, τα οποία έχουν διαπραχθεί από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών δυνάμεων της Υεμένης, του Συνασπισμού και των συμμαχικών του δυνάμεων, όπως επίσης και από τους Huthis και τους συμμάχους τους.

«Έπειτα από τέσσερα χρόνια αιματοχυσίας στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, οι κάτοικοι της Υεμένης δεν μπορούν να αντέξουν άλλο τον καταστροφικό ανθρωπιστικό αντίκτυπο του πολέμου. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για διασφάλιση της προστασίας των αμάχων, άρση των εμποδίων για την ανθρωπιστική βοήθεια και των αυθαίρετων περιορισμών στην εισαγωγή απαραίτητων αγαθών, και για παύση της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις,» δήλωσε η Samah Hadid, Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή.

Η οργάνωση έχει καταγράψει παραβιάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση τα τελευταία 4 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων χωρίς διάκριση, αυθαίρετων κρατήσεων, βίαιων εξαφανίσεων, βασανισμών και άλλης κακομεταχείρισης, σεξουαλικής κακοποίησης, και επιβολής στην είσοδο και διακίνησης απαραίτητων αγαθών και βοήθειας. Ορισμένα από τα παραπάνω, καθίστανται εγκλήματα πολέμου.

«Φτάνει πια! Με τον αριθμό των θυμάτων στην Υεμένη να αυξάνεται κατακόρυφα και την απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση να χειροτερεύει μέρα με την ημέρα, αυτές οι ολέθριες παραβιάσεις πρέπει να σταματήσουν και οι υπεύθυνοι για αυτές να λογοδοτήσουν,» είπε η Samah Hadid.

Μια κοινοπραξία Δυτικών κρατών – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας – συνεχίζουν να εφοδιάζουν με όπλα μέλη του συνασπισμού υπό την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ παρά τις συντριπτικές αποδείξεις περί χρήσης των όπλων αυτών για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Μόνο ελάχιστες χώρες έχουν διακόψει τις πωλήσεις όπλων και συγκεκριμένα η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ελβετία.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει εκστρατεία για τον τερματισμό της μεταφοράς όπλων στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Τα Δυτικά κράτη πρέπει αμέσως να παύσουν το εμπόριο όπλων με τις εμπόλεμες πλευρές. Οφείλουν να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ζωές εκατομμυρίων αμάχων στην Υεμένη και τις ίδιες τις έννομες υποχρεώσεις τους πάνω από τις κερδοφόρες πωλήσεις όπλων,» είπε η Samah Hadid.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ .

Υπογράψτε την έκκληση για τον τερματισμό των εξαγωγών όπλων που χρησιμοποιούνται στην Υεμένη εδώ .

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.