ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ: «ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Μαρτίου 2019, 13:16Εκτύπωση

Μόνο ένας στρατιώτης του Βρετανικού στρατού θα διωχθεί ποινικά για τις δολοφονίες της Ματωμένης Κυριακής.

«Με την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και τις καθυστερήσεις για τόσο πολύ καιρό, η δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί σε πολλές από τις οικογένειες» - Grainne Teggart

Με αφορμή τα νέα ότι μόνο ένας στρατιώτης του βρετανικού στρατού θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για τις δολοφονίες της Ματωμένης Κυριακής, ο Grainne Teggart, Διευθυντής Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε:

«Είναι σωστό ότι ο Στρατιώτης F καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τους πυροβολισμούς. Ωστόσο, με δεκατέσσερις αμάχους νεκρούς και μόνο μία δίωξη, η σημερινή ανακοίνωση σημαίνει ότι πολλοί από τους υπεύθυνους για τους πυροβολισμούς πιθανότατα δεν θα λογοδοτήσουν ποτέ».

«Με την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και τις καθυστερήσεις για τόσο πολύ καιρό, η δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί σε πολλές από τις οικογένειες. Κανείς δεν θα έπρεπε να μπορεί να ξεφύγει όταν έχει διαπράξει μία δολοφονία».

«Αυτό που έχει επιτευχθεί σήμερα αποτελεί δικαίωση για σχεδόν 50 χρόνια εκστρατείας από τις οικογένειες που καταστράφηκαν από τη Ματωμένη Κυριακή. Θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι για την αμοιβαία υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε δύσκολων δεκαετιών.

«Η σημερινή μέρα αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση ότι τα θύματα πληρώνουν εδώ και καιρό το τίμημα για την αποτυχία της κυβέρνησης να αναμετρηθεί αποτελεσματικά με το παρελθόν. Καλούμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν εμπόδια στη δικαιοσύνη και να καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει αμνηστία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Όλα τα θύματα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βιαιοτήτων από τις συγκρούσεις της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν δικαίωμα σε ανεξάρτητη έρευνα, με τη δυνατότητα να ακολουθήσουν διώξεις, εκεί όπου οδηγούν τα στοιχεία. Η άρση αυτής της διεξόδου θα αποτελούσε προδοσία του θεμελιώδους δικαιώματος των θυμάτων στη δικαιοσύνη».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.