ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΜΕΤΑ ΑΠΟ 23 ΧΡΟΝΙΑ, Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ SHELL ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019, 12:05Εκτύπωση

Ένα ολλανδικό δικαστήριο θα ακούσει σήμερα τα πρώτα επιχειρήματα σε μια ιστορική υπόθεση κατά της Shell, στην οποία ο πετρελαϊκός γίγαντας κατηγορείται για την υποκίνηση μιας σειράς τρομακτικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε η νιγηριανή κυβέρνηση ενάντια στους Ogoni στη δεκαετία του 1990. Η Esther Kiobel, η Victoria Bera, η Blessing Eawo και η Charity Levula ενάγουν τη Shell για το ρόλο της στην παράνομη σύλληψη, κράτηση και εκτέλεση των συζύγων τους από το στρατό της Νιγηρίας μετά από μια βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών των Ogoni ενάντια στην καταστροφική ρύπανση της Shell στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων, η Shell πάλευε συνεχώς για να διασφαλίσει ότι η υπόθεση δεν θα ακουστεί στο δικαστήριο. Έχουν τους πόρους να με πολεμήσουν αντί να προσφέρουν δικαιοσύνη για τον σύζυγό μου.
 Esther Kiobel.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία υποστηρίζει τις ενάγουσες και τη νομική ομάδα που έχει αναλάβει την υπόθεση, έχει τεκμηριώσει ανεξάρτητα τον ρόλο της Shell σε δολοφονίες, βιασμούς και βασανισμούς που πραγματοποίησε η νιγηριανή κυβέρνηση στην προσπάθειά της να συντρίψει τις διαμαρτυρίες. Ο Barinem Kiobel, ο Baribor Bera, ο Nordu Eawo και ο Paul Levula κρεμάστηκαν το 1995 μετά από μια δίκη παρωδία. Οι χήρες τους απαιτούν τώρα αποζημίωση και δημόσια απολογία από τη Shell. Πέντε ακόμη άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της διαμαρτυρίας Ken Saro-Wiwa, εκτελέστηκαν μαζί τους και έχουν γίνει συλλογικά γνωστοί ως οι «Ogoni Nine».

«Αυτή θα είναι η πρώτη φορά, σε μια μάχη για δικαιοσύνη που εκτείνεται σε περισσότερες από δύο δεκαετίες, που η Esther Kiobel και οι άλλες γυναίκες θα έχουν την ευκαιρία να πουν τις ιστορίες τους στο δικαστήριο. Αυτές οι γυναίκες πιστεύουν ότι οι σύζυγοι τους θα ζούσαν ακόμα και σήμερα, αν δεν εμπλεκόταν το συμφέρον της Shell, το οποίο ενθάρρυνε την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης της Νιγηρίας, ακόμη και όταν γνώριζε το ανθρώπινο κόστος», δήλωσε ο Mark Dummett, στη Διεθνή Αμνηστία.

Aύριο είναι μια ιστορική στιγμή που έχει τεράστια σημασία για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την απληστία και την απερισκεψία των παγκόσμιων εταιρειών.

Mark Dummett, ερευνητής επιχειρήσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Διεθνή Αμνηστία.

 

«Παρά τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων κατά της Shell, η εταιρεία κατάφερνε να αποφύγει τη δικαιοσύνη για χρόνια, και μέχρι σήμερα δεν αναγκάστηκε να λογοδοτήσει στο δικαστήριο για τους ισχυρισμούς αυτούς. Αύριο είναι μια ιστορική στιγμή που έχει τεράστια σημασία για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την απληστία και την απερισκεψία των παγκόσμιων εταιρειών».

Η παραπομπή μιας ισχυρής πολυεθνικής στο δικαστήριο για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στο εξωτερικό είναι μια αγωνιώδης μακρά διαδικασία. Η Esther Kiobel υπέβαλε για πρώτη φορά μια υπόθεση κατά της Shell στη Νέα Υόρκη το 2002, αλλά το 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν δικαιοδοσία να εκδικάσουν την υπόθεση. Αυτό σήμαινε ότι τα αμερικανικά δικαστήρια δεν ανέλαβαν ποτέ να εξετάσουν την ουσία των ισχυρισμών κατά της Shell.

Ήρθε η ώρα να τερματίσουμε τις δεκαετίες ατιμωρησίας για τη Shell

Mark Dummett.

Οι τέσσερις ενάγουσες κατηγορούν τη Shell ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παράνομη σύλληψη και κράτηση των συζύγων τους, την παραβίαση της σωματικής τους ακεραιότητας, την παραβίαση του δικαιώματός τους για δίκαιη δίκη και τη ζωή, και το δικό τους δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή. Η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξε τη νομική ομάδα της Esther Kiobel για να φέρει την υπόθεση στην Ολλανδία το 2017 και αναλύει τον ρόλο της Shell στις συλλήψεις και εκτελέσεις σε μια έκθεση, στο The Dock. Οι ενάγουσες καλούν επίσης το δικαστήριο να διατάξει τη Shell να παραδώσει περισσότερα από 100.000 εσωτερικά έγγραφα, που είναι κρίσιμα για την υπόθεση. Οι δικηγόροι της Shell αρνήθηκαν να το πράξουν, παρόλο που αυτά τα έγγραφα υποβλήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση των ΗΠΑ.

«Ήρθε η ώρα να τερματίσουμε τις δεκαετίες ατιμωρησίας για τη Shell», δήλωσε ο Mark Dummett.

«Το θάρρος αυτών των γυναικών, η ανθεκτικότητα και η αποφασιστικότητα να καθαρίσουν τα ονόματα των συζύγων τους και να καταφέρουν να κάνουν τη Shell να λογοδοτήσει, είναι πρότυπο έμπνευσης. Έχουν την υποστήριξη των ακτιβιστών και των ακτιβιστριών της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο.»

Για ένα πλήρες ιστορικό της υπόθεσης, δείτε την ενημέρωση της Αμνηστίας στο The Dock. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μάχη για τη δικαιοσύνη της Esther Kiobel, δείτε το One Woman Vs Shell

Η δίκη ξεκινάει σήμερα και εκπρόσωποι είναι διαθέσιμοι για συνεντεύξεις στη Χάγη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.