ΥΕΜΕΝΗ: ΤΑ ΗΑΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΑ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕ ΟΓΚΟ ΔΥΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2019, 10:27Εκτύπωση

Μια έρευνα ανοιχτού κώδικα που δημοσίευσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο συγκρούσεων στην Υεμένη, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) εφοδιάζουν απερίσκεπτα τις στρατιωτικές πολιτοφυλακές με μια σειρά προηγμένων όπλων.

Η έρευνα με τίτλο «Όταν τα όπλα παίρνουν το λάθος δρόμο: η νέα θανατηφόρα απειλή εκτροπής όπλων από την Υεμένη στις πολιτοφυλακές» δείχνει πως τα ΗΑΕ έχουν γίνει κύριος προμηθευτής για τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα όλμων, τουφέκια, πιστόλια και πολυβόλα - τα οποία διοχετεύονται παράνομα σε αναξιόπιστες  πολιτοφυλακές που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις.

«Τη στιγμή που οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν δικαίως επικριθεί για την προμήθεια όπλων στις δυνάμεις της Συμμαχίας και το Ιράν έχει εμπλακεί στην αποστολή όπλων στους Huthis, αναδύεται μια νέα θανατηφόρα απειλή. Η Υεμένη γίνεται γρήγορα ένα ασφαλές καταφύγιο για τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τα ΗΑΕ και σε μεγάλο βαθμό είναι άτυπες», δήλωσε ο Patrick Wilcken, ερευνητής για τη διαχείριση όπλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Διεθνή Αμνηστία.

 «Οι δυνάμεις των Εμιράτων λαμβάνουν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα δυτικά κράτη και άλλους, για να τα παραδώσουν αποκλειστικά σε πολιτοφυλακές στην Υεμένη που δεν λογοδοτούν σε κανέναν και είναι γνωστό ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

«Ο πολλαπλασιασμός αυτών των δυνάμεων μάχης αποτελεί μια καταστροφική συνταγή για τους πολίτες της Υεμένης, χιλιάδες εκ των οποίων έχουν ήδη σκοτωθεί, ενώ αρκετά εκατομμύρια ακόμα βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου».

Οι ένοπλες ομάδες, λίγο πριν τη λήξη των διαπραγματεύσεων για τα όπλα – μεταξύ των οποίων οι «Γίγαντες» [The Giants], η «Ζώνη ασφαλείας» [Security Belt] και οι «Κυρίαρχες Δυνάμεις» [Elite Forces] - εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται από τα ΗΑΕ, αλλά δεν λογοδοτούν σε καμία κυβέρνηση. Μερικές από αυτές κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων και για την πρόσφατη επίθεση στην πόλη Hodeidah και στο δίκτυο των μυστικών φυλακών στη νότια Υεμένη που υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ.

Κράτη που προμηθεύουν με όπλα τα ΗΑΕ

Μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015, τα δυτικά κράτη, και όχι μόνο, προμηθεύουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με βαριά συμβατικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και πλοίων, αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων - φορητά, ελαφρά όπλα με τα συναφή τους μέρη και πυρομαχικά.

Παρά τις σοβαρές παραβιάσεις που γίνονται από τα ΗΑΕ και τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν, πρόσφατα τα ακόλουθα κράτη προμήθευαν τα Εμιράτα με οπλικά συστήματα: η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Βραζιλία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, ανάμεσα σε άλλα.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέλυσε τα στοιχεία της έρευνας ανοιχτού κώδικα σχετικά με τη μάχη στο Hodeidah και διαπίστωσε ότι τα στρατιωτικά οχήματα και τα οπλικά συστήματα που παρέχονται στα ΗΑΕ χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως από παραστρατιωτικές ομάδες.

Μια τεράστια ποικιλία τεθωρακισμένων οχημάτων, εξοπλισμένα με βαριά συστήματα πολυβόλων, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων M-ATV, Caiman και MaxxPro, έχουν βρεθεί στα χέρια των παραστρατιωτικών ομάδων «Ζώνη Ασφαλείας», των κυρίαρχων δυνάμεων των Shabwani και των «Γιγάντων».

Τα βελγικά ελαφριά πολυβόλα Minimi, τα οποία πιθανότατα πωλούνται στα ΗΑΕ, χρησιμοποιούνται από τους «Γίγαντες». Άλλοι τύποι όπλων που χρησιμοποιούνται από τις συμμαχικές δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Hodeidah, συμπεριλαμβάνουν τα αυτοματοποιημένα όπλα Zastava MO2 Coyote που κατασκευάζονται από τη Σερβία και το ορειχάλκινο σύστημα 120 mm στεγανοποιημένου φορτηγού Agrab από τη Σιγκαπούρη - τα ΗΑΕ είναι η μόνη χώρα, γνωστή για την αγορά αυτού του συνδυασμένου συστήματος όπλων.

Σε άλλα μέρη της Υεμένης, τα ΗΑΕ έχουν άμεσα εκπαιδεύσει και χρηματοδοτήσει πολιτοφυλακές, όπως η «Ζώνη ασφαλείας» και οι «Κυρίαρχες Δυνάμεις», οι οποίες λειτουργούν ένα «σκοτεινό» δίκτυο μυστικών φυλακών, γνωστών ως «μαύροι τόποι».

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι/ες είχαν και παλαιότερα καταγράψει τον ρόλο των εν λόγω δυνάμεων στις υποκινούμενες εξαφανίσεις και άλλες μορφές παραβιάσεων στις εγκαταστάσεις αυτές - συμπεριλαμβανομένης της κράτησης με όπλα, των βασανιστηρίων με ηλεκτρικά πλήγματα, της ανάκρισης με τη μέθοδο του πνιγμού, καθώς και με τη μέθοδο της κρεμάλας από το ταβάνι, της σεξουαλικής ταπείνωσης, της παρατεταμένης απομόνωσης, των άθλιων συνθηκών και της ανεπαρκούς διατροφής και νερού.

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τα ΗΑΕ και συντηρούν αυτούς τους μαύρους τόπους, χειρίζονται τα βουλγαρικά τουφέκια και οδηγούν τα τεθωρακισμένα οχήματα των ΗΠΑ.

Παραβίαση της Συνθήκης για το εμπόριο όπλων

Πολλά από τα κράτη που εξακολουθούν να προμηθεύουν με όπλα τα ΗΑΕ συμμετέχουν στην παγκόσμια συνθήκη για το εμπόριο όπλων. Ορισμένα έχουν και άλλες νομικές υποχρεώσεις ως μέλη της Ε.Ε. ή βάσει εθνικών νόμων ώστε να μην μεταφέρουν όπλα που χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Επιμένοντας στη μεταφορά όπλων στα ΗΑΕ, παρά τα συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται σε εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις στην Υεμένη, εξακολουθούν να παραβαίνουν αυτές τους τις υποχρεώσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλα τα κράτη να σταματήσουν να προμηθεύουν με όπλα όσους έλαβαν μέρος στη σύγκρουση στην Υεμένη μέχρις ότου δεν θα υπάρχει πλέον σημαντικός κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί αυτός ο εξοπλισμός για την τέλεση ή τη διευκόλυνση σοβαρών παραβιάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Η Δανία, η Φινλανδία, οι Κάτω Χώρες και η Νορβηγία ανακοίνωσαν πρόσφατα την αναστολή της μεταφοράς όπλων στα ΗΑΕ.

«Καθώς ο επόμενος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών σχετικά με τις συγκρούσεις της Υεμένης βρίσκεται στο προσκήνιο, τα κράτη που προμηθεύουν όπλα πρέπει να στοχαστούν σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο οι μεταφορές όπλων τους συνεχίζουν να κατευθύνουν άμεσα και έμμεσα τα εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις. Ο πολλαπλασιασμός των άτυπων πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τα ΗΑΕ επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση και δημιουργεί αυξανόμενη απειλή για τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε ο Patrick Wilcken.

«Ελάχιστες μόνο χώρες έχουν πράξει ορθά και έχουν σταματήσει τη μεταφορά όπλων στην καταστροφική σύγκρουση της Υεμένης. Θα πρέπει και άλλες να ακολουθήσουν τα βήματά τους ή αλλιώς θα μοιραστούν την ευθύνη του καταστροφικού απολογισμού από τη μεταφορά όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που στρέφονται κατά των αμάχων στην Υεμένη».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.