ΣΥΡΙΑ: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΡΑΚΚΑ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2019, 14:18Εκτύπωση
Ενημέρωση: Υπάρχει τροποποίηση ώστε να αντικατοπτρίζεται η διευκρίνιση που έγινε από τις δυνάμεις των ΗΠΑ ότι τα πρώτα στάδια της απόσυρσης περιλαμβάνουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό, και όχι τα στρατεύματα, τα οποία συνεχίζουν να βρίσκονται στη Συρία.
 

Αντιδρώντας στη δήλωση της Παρασκευής, της καθοδηγούμενης από τις ΗΠΑ Συμμαχίας ότι έχει ξεκινήσει «η διαδικασία της εκούσιας απόσυρσης» από τη Συρία, η Lynn Maalouf, Διευθύντρια στο τμήμα ερευνών Μέσης Ανατολής, δήλωσε:

"Είναι λυπηρό ότι η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ Συμμαχία συνεχίζει να αγνοεί την ευθύνη της για τη διεξαγωγή οποιασδήποτε ουσιαστικής έρευνας για τους εκατοντάδες θανάτους αμάχων πολιτών που προκάλεσε στη Ράκκα και σε άλλες περιοχές- ακόμα και ενώ έχει ξεκινήσει να αποχωρεί από τη Συρία.

Είναι λυπηρό ότι η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ Συμμαχία συνεχίζει να αγνοεί την ευθύνη της για τη διεξαγωγή οποιασδήποτε ουσιαστικής έρευνας για τους εκατοντάδες θανάτους αμάχων πολιτών που προκάλεσε στη Ράκκα και σε άλλες περιοχές- ακόμα και ενώ έχει ξεκινήσει να αποχωρεί από τη Συρία.

 Lynn Maalouf, Middle East Research Director

«Η Συμμαχία αναίσχυντα αγνοεί τα ολέθρια κατάλοιπα της βομβιστικής της εκστρατείας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά καθώς κάνει ξεκάθαρο ότι δεν προτίθεται να επανορθώσει ή να προσφέρει οποιαδήποτε αποζημίωση στους επιζώντες.

«Η Διεθνής Αμνηστία έχει βρεθεί αρκετές φορές στη Ράκκα από το τέλος της μάχης και έπειτα. Ούτε ένας από τους εκατοντάδες επιζώντες με τους οποίους έχουμε μιλήσει στο πεδίο, δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με τη Συμμαχία –πόσο μάλλον να δεχθεί βοήθεια-, καθώς προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

«Η μάχη του Συνασπισμού απέναντι στη Ράκκα ξεκίνησε καθώς αποκλιμακωνόταν η στρατιωτική εκστρατεία στη Μοσούλη του γειτονικού Ιράκ. Το κληροδότημα της καταστροφής και της ατιμωρησίας στη Μοσούλη όφειλε να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Εκεί, επίσης, τα χτυπήματα της Συμμαχίας σκότωσαν έναν μεγάλο αριθμό αμάχων και κατέστρεψαν τα σπίτια τους και τοπικές υποδομές σε τεράστια κλίμακα, ωστόσο ελάχιστα έγιναν για να κατευνάσουν όσα ακολούθησαν της καταστροφής.

«Αν η Συμμαχία μάθαινε από τα λάθη της στο Ιράκ, ο απόλυτος αφανισμός στη Ράκκα είναι πιθανόν να είχε αποφευχθεί. Το να αφήνεις μια τόσο σαρωτική καταστροφή εις βάρος των αμάχων στον απόηχο της σύγκρουσης είναι ένα ανθρωπιστικό βδέλυγμα που βρίσκεται σε αντίθεση με τις δεδηλωμένες αξίες της Συμμαχίας.

Αν η Συμμαχία μάθαινε από τα λάθη της στο Ιράκ, ο απόλυτος αφανισμός στη Ράκκα είναι πιθανόν να είχε αποφευχθεί. Το να αφήνεις μια τόσο σαρωτική καταστροφή εις βάρος των αμάχων στον απόηχο της σύγκρουσης είναι ένα ανθρωπιστικό βδέλυγμα που βρίσκεται σε αντίθεση με τις δεδηλωμένες αξίες της Συμμαχίας.

Lynn Maalouf

Ιστορικό

Η απόσυρση των ΗΠΑ –το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες της οποίας παραμένουν άγνωστα- είναι απίθανο να οδηγήσει και στο τέλος των αεροπορικών επιθέσεων της Συμμαχίας στη Συρία, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ακόμα περισσότερων αμάχων.

Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει μία έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με την Airwars, αναφορικά με τη συγκλονιστική κλίμακα των απωλειών αμάχων στις οποίες οδήγησε ο τετράμηνος βομβαρδισμός από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, που στόχο είχαν την εκδίωξη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (IS) από τη Ράκκα. Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν τον Απρίλιο του 2019.

Οι επιτόπιες έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας και η ανάλυση μετά από το τέλος της μάχης τον Οκτώβριο του 2017, αποκάλυψαν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τη Συμμαχία, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Προέτρεψαν τη Συμμαχία να αναθεωρήσει τα στατιστικά στοιχεία της, που αναφέρονται στις απώλειες αμάχων από 23 άτομα σε πάνω από 100 -μια αύξηση κατά 300%.

Σε ένα γράμμα του Σεπτεμβρίου του 2018 προς τη Διεθνή Αμνηστία, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ –του οποίου οι δυνάμεις διενήργησαν συγκριτικά τα περισσότερα αεροπορικά χτυπήματα και όλες τις βομβιστικές επιθέσεις στη Ράκκα- έκαναν ξεκάθαρο ότι δε φέρουν καμία ευθύνη για τις απώλειες εκατοντάδων αμάχων τις οποίες προκάλεσαν. Η Συμμαχία δε σχεδιάζει να αποζημιώσει τους επιζώντες και τους συγγενείς όσων σκοτώθηκαν στη Ράκκα και αρνείται να παραχωρήσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στις επιθέσεις.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.