ΣΥΡΙΑ: ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΡΑΚΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2018, 11:37Εκτύπωση

Χιλιάδες ψηφιακοί ακτιβιστές και ακτιβίστριες από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν σε ένα καινοτόμο νέο πρόγραμμα δεδομένων, το οποίο δρομολογεί σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, το οποίο θα χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες για την καταγραφή των τρόπων με τους οποίους οι βομβαρδισμοί του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατέστρεψαν σχεδόν το 80% της συριακής πόλης Ράκκα.

Το "Strike Tracker" είναι η επόμενη φάση μιας διεξοδικής έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας, σε συνεργασία με την Airwars, για την σοκαριστικά μεγάλη κλίμακα παράπλευρων απωλειών  που προκλήθηκαν μετά από τέσσερις μήνες βομβαρδισμού από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, για την εκδίωξη της ένοπλης ομάδας που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος (IS) από την Ράκκα.

Οι έρευνες και οι αναλύσεις πεδίου της Διεθνούς Αμνηστίας από τότε που έληξαν οι μάχες, τον Οκτώβριο του 2017, παρείχαν αναμφισβήτητες αποδείξεις για τις προφανείς παραβιάσεις του διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (νόμοι του πολέμου) από τον Συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ενθάρρυναν τον Συνασπισμό να αναθεωρήσει τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων πολιτών από 23 σε περισσότερα από 100 – μια αύξηση της τάξης του 300%.

«Με βάση τις σχολαστικές επιτόπιες έρευνές μας, εκατοντάδες συνεντεύξεις ανάμεσα στα χαλάσματα της Ράκκα και εξειδικευμένες στρατιωτικές και γεωχωρικές αναλύσεις, μπορέσαμε να πιέσουμε τον Συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να παραδεχτεί σχεδόν κάθε περίπτωση θανάτου πολιτών που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής. Αλλά με τα σώματα που ανακτώνται από τα συντρίμμια και τους μαζικούς τάφους πάνω από ένα χρόνο αργότερα, αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε η Milena Marin, Ανώτερη Σύμβουλος για την Τακτική Έρευνα στην ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας.

 «Υπάρχει ένα βουνό από αποδεικτικά στοιχεία που πρέπει να αναλύσουμε, και η κλίμακα της καταστροφής είναι εξαιρετικά μεγάλη για να το κάνουμε μόνοι μας. Τα χιλιάδες «Strike Trackers» στην υπόθεση θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε ακριβώς πότε και πού ο Συνασπισμός και το πυροβολικό χτυπά κατεστραμμένα κτίρια. Έτσι, μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά την ικανότητά μας να καταγράψουμε την αποκαλυπτική καταστροφή στη Ράκκα».

Πώς δουλεύει

Το "Strike Tracker" θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε με κινητό τηλέφωνο ή φορητό υπολογιστή να συνεισφέρει στη ζωτική έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την καταστροφή που υπέστησαν οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων παραβιάσεων των νόμων του πολέμου - που ο Συνασπισμός δεν μπόρεσε ή δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει μέχρι στιγμής.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι περισσότερα από 10.000 κτίρια της Ράκκα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιά κατά τη διάρκεια της μάχης το 2017. Το "Strike Tracker" θα βοηθήσει να περιοριστεί το χρονοδιάγραμμα της καταστροφής του κάθε κτιρίου από μήνες σε βδομάδες - ή ακόμα και σε μέρες. Οι εθελοντές/τριες θα εντοπίσουν ένα κτίριο και θα το παρακολουθούν στην εξέλιξη του χρόνου, μέσω δορυφορικών εικόνων, κατά τη διάρκεια της μάχης, αναζητώντας αλλαγές και επισημαίνοντας τις ημερομηνίες πριν και μετά την καταστροφή του κτιρίου.

Αναμένεται ότι από 3.000 έως 5.000 ψηφιακοί ακτιβιστές και ακτιβίστριες θα συμμετάσχουν στο έργο που θα κρατήσει περίπου ένα μήνα. Για να εξασφαλιστεί η ποιότητα των δεδομένων, ο στόχος είναι κάθε κτίριο που έχει καταστραφεί να αναλυθεί πολλές φορές από πολλούς trackers (ανιχνευτές).

Τι συμβαίνει μετά?

Τα αποτελέσματα του "Strike Tracker" θα συμβάλουν στις ευρύτερες προσπάθειες της Διεθνούς Αμνηστίας για:

  • να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για τις καταστροφικές συνέπειες που υπέστησαν οι άμαχοι που παγιδεύτηκαν στη Ράκκα κατά τη διάρκεια της μάχης.
  • να μετατοπιστεί ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τους αμάχους από τη διαρκή άρνηση στην αποδοχή μεγαλύτερης ευθύνης και τη διεξαγωγή ουσιαστικής έρευνας.
  • να βοηθηθούν και να ενδυναμωθούν οι οικογένειες και οι επιζώντες να αναζητήσουν δικαιοσύνη και αποκατάσταση.

Σε επιστολή του 2018 προς τη Διεθνή Αμνηστία, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας - των οποίων οι δυνάμεις πραγματοποίησαν τις περισσότερες αεροπορικές επιθέσεις και όλες τις επιθέσεις με πυροβολικά στην Ράκκα - κατέστησε σαφές ότι δεν δέχεται καμία ευθύνη για τους εκατοντάδες θανάτους αμάχων που προκάλεσε. Ο Συνασπισμός δεν σχεδιάζει να αποζημιώσει επιζώντες και συγγενείς εκείνων που σκοτώθηκαν στη Ράκκα και αρνείται να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες πίσω από τις επιθέσεις.

«Οι κραυγαλέες αρνήσεις του Συνασπισμού και η αδιαφορία είναι ασυγχώρητη - η στρατιωτική τους επίθεση σκότωσε και βασάνισε εκατοντάδες πολίτες και στη συνέχεια άφησε τους επιζώντες να μαζέψουν τα κομμάτια», δήλωσε η Milena Marin.

«Τα δεδομένα που συλλέγουμε από το "Strike Tracker" θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση της σοκαριστικής κλίμακας των απωλειών πολιτών, και θα θεμελιώσει τη νομική υποχρέωση, καθώς και την ηθική επιταγή, ώστε ο Συνασπισμός να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τις ενέργειές του. Πρέπει να αναγνωρίσει και να διερευνήσει δεόντως αυτές τις υποθέσεις μια για πάντα, ανοίγοντας το δρόμο για δικαιοσύνη και αποκατάσταση».

Η Διεθνής Αμνηστία και η Airwars θα δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα του "Strike Tracker" ως μέρος μιας διαδραστικής ψηφιακής πλατφόρμας στις αρχές του 2019.

Ιστορικό σχετικά με τους αποκωδικοποιητές

"Το Strike Tracker" είναι το τελευταίο σε μια σειρά από έργα δεδομένων που αποκαλούνται αποκωδικοποιητές της Διεθνούς Αμνηστίας. Από τότε που ξεκίνησε η αποκωδικοποίηση τον Ιούνιο του 2016, η Διεθνής Αμνηστία ολοκλήρωσε επιτυχώς τέσσερα έργα, κινητοποιώντας περισσότερους από 50.000 ψηφιακούς ακτιβιστές από 150 χώρες. Οι εθελοντές δούλεψαν πάνω σε τεράστιους όγκους δεδομένων, καθώς επεξεργάστηκαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια μικροεργασίες. Βοήθησαν τους ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας να αναλύσουν την επιτυχία των εκστρατειών επείγουσας δράσης; εντόπισαν τα κατεστραμμένα χωριά στο απομακρυσμένο Νταρφούρ; κατέστησαν πετρελαϊκές εταιρείες υπόλογες για χιλιάδες πετρελαιοκηλίδες στη Νιγηρία; και έκαναν ανάλυση σε tweets για την ανίχνευση ψηφιακής βίας και απειλών κατά των γυναικών».

Αποκτήστε πρόσβαση στην πλατφόρμα "Strike Tracker" εδώ: https://decoders.amnesty.org/projects/strike-tracker

Για περισσότερες πληροφορίες για την προσπάθεια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Raqqa, παρακαλώ επισκεφθείτε:

Για περισσότερες πληροφορίες για την προσπάθεια της Airwars σχετικά με τη Raqqa, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.