17 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, Η ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019, 10:36Εκτύπωση

Η στρατιωτική φυλακή στον Κόλπο του Γκουαντάναμο παραμένει μια κηλίδα στο ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών και εξακολουθεί να αποτελεί τον τόπο συνεχιζόμενων παραβιάσεων, στο βαθμό που παραμένει ανοικτή, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ την παραμονή της επετείου της 11ης Ιανουαρίου από την ίδρυσή της.

«Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ ανακάλεσε την εντολή του Προέδρου Ομπάμα να κλείσει η στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, άνοιξε την πόρτα για μια ολόκληρη νέα εποχή τρομακτικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Daphne Eviatar, διευθύντρια του τμήματος Ασφαλείας με Ανθρώπινα Δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ.

«Ενώ η φυλακή θα έπρεπε να έχει κλείσει και στιγματιστεί εδώ και πολύ καιρό ως ένα φρικτό κεφάλαιο στην ιστορία των ΗΠΑ, το Γκουαντάναμο συνεχίζει να λειτουργεί 17 χρόνια μετά, ως σύμβολο της Ισλαμοφοβίας που αντιπροσωπεύει τη διάδοση του φόβου και την ξενοφοβία που χαρακτηρίζουν την προεδρία του Τραμπ.»

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Γκουαντάναμο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ο τόπος διαρκούς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάτω από έναν πρόεδρο, ο οποίος εκφράζει τη βάναυση και εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα βασανιστήρια είναι αποδεκτά.

— Daphne Eviatar, διευθύντρια του τμήματος Ασφαλείας με Ανθρώπινα Δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ

Στο Γκουαντάναμο αυτή τη στιγμή κρατούνται 40 μουσουλμάνοι άνδρες, πολλοί από τους οποίους έχουν βασανιστεί. Ορισμένοι από αυτούς τους κρατούμενους έχουν πάρει έγκριση προκειμένου να μεταφερθούν εδώ και χρόνια, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν εκεί. Μεταξύ αυτών είναι ο Toffiq al-Bihani, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους βασανισθέντες από τη CIA προτού αποσταλεί στο Γκουαντάναμο το 2003. Έχει εγκριθεί η μεταφορά του ήδη από το 2010.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Γκουαντάναμο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ο τόπος διαρκούς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάτω από έναν πρόεδρο, ο οποίος εκφράζει τη βάναυση και εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα βασανιστήρια είναι αποδεκτά. Εκείνοι που έχουν πάρει έγκριση πρέπει να μεταφερθούν άμεσα και όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι θα πρέπει είτε να τους αποδοθούν κατηγορίες και να δικαστούν με δίκαιο τρόπο, είτε να απελευθερωθούν, ώστε να κλείσει οριστικά αυτό το επαίσχυντο ίδρυμα».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.