ΗΠΑ: Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ KUMI NAIDOO ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2018, 13:53Εκτύπωση

Με αφορμή την ανακοίνωση των σχεδίων του Προέδρου Trump για την εφαρμογή περιοριστικών πολιτικών με στόχο τον περιορισμό των δικαιωμάτων των μεταναστών/στριών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο από την Κεντρική Αμερική, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Kumi Naidoo εξέδωσε αυτή τη δήλωση:

«Η αναζήτηση ασύλου αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον Πρόεδρο Trump ότι το αμερικανικό δίκαιο δηλώνει πολύ ξεκάθαρα ότι ανεξάρτητα από το πού ή με ποιον τρόπο οι άνθρωποι που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο έχουν εισέλθει στη χώρα, τους επιτρέπεται να υποβάλλουν αίτηση ασύλου. Οι προθέσεις του για περιορισμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο είναι ενάντια σε αυτούς τους νόμους και τις διεθνείς υποχρεώσεις των ΗΠΑ».

«Αυτή τη στιγμή, οι μητέρες, οι πατέρες και τα παιδιά που χρειάζονται επειγόντως ένα ασφαλές καταφύγιο από τη βία και τις διώξεις, υπομένουν ένα τρομερό και επίπονο ταξίδι. Αντί να τους δαιμονοποιεί, παροτρύνω τον Πρόεδρο Trump να σκεφτεί γιατί κάποιος θα εγκατέλειπε το σπίτι του και θα ξεκινούσε ένα τέτοιο ταξίδι, αν δεν φοβόταν για τη ζωή του».

«Χωρίς να αποτελούν κανέναν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, οι άνθρωποι που περνούν τα σύνορα το κάνουν με την ελπίδα ότι θα μπορούν να ζήσουν σε μια χώρα που ισχυρίζεται ότι χαιρετίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και φιλοδοξεί να τα προστατεύει. Ο Πρόεδρος Trump και η διοίκησή του δεν πρέπει να κλείσουν την πόρτα σε ευάλωτες οικογένειες από την Κεντρική Αμερική και άλλες περιοχές του κόσμου. Οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων βρίσκονται σε κίνδυνο».

Η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τις ΗΠΑ, Margaret Huang πρόσθεσε:

«Για άλλη μια φορά, ο Πρόεδρος Trump αποκάλυψε τη βαθιά του σκληρότητα απέναντι σε ανθρώπους που το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους με ασφάλεια. Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να μη δίνεται άσυλο σε ανθρώπους που αναζητούν προστασία από τη βία και τις διώξεις. Οι μητέρες, οι πατέρες, τα παιδιά και άλλοι/ες έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν άσυλο στα σημεία εισόδου».

«Είναι εξίσου βαθιά απάνθρωπο και παράνομο να κρατούνται οικογένειες, ιδιαίτερα τα μωρά και τα παιδιά, σε πόλεις με σκηνές. Πρόσφατα, αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας μετέβη στην πόλη Tornillo του Τέξας, η οποία είναι γεμάτη σκηνές. Εκεί, είδα από πρώτο χέρι τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι που αναζητούν προστασία αντιμετωπίζονται απάνθρωπα και τιμωρούνται γιατί κάνουν αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε από εμάς εάν βρισκόταν στη θέση τους. Αυτή η αντιμετώπιση αποτελεί τμήμα των ευρύτερων προσπαθειών του Προέδρου Trump για τη δαιμονοποίηση των οικογενειών που αναζητούν ασφάλεια στα σύνορα».

«Απορρίπτουμε τις βάρβαρες αυτές πολιτικές. Οι άνθρωποι που αναζητούν προστασία αξίζουν την αλληλεγγύη μας, όχι την περιφρόνησή μας. Η απειλή υπερβολικής χρήσης βίας απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία είναι τρομακτική και παράνομη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να καλωσορίσει τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια στη χώρα, όσο οι αιτήσεις ασύλου τους εξετάζονται».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι οι παραμεθόριες αρχές των ΗΠΑ παραβίαζαν επανειλημμένα τόσο το εσωτερικό όσο και το διεθνές δίκαιο, με την απομάκρυνση των αιτούντων άσυλο από τα σύνορα χωρίς να καταγράφουν ή να ελεγχθούν οι ισχυρισμοί τους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.