ΗΠΑ: ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΡΑΜΠ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2018, 12:17Εκτύπωση

Με αφορμή αναφορές ότι ο Πρόεδρος Τραμπ σχεδιάζει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα αποκλείουν την πρόσβαση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο από την Κεντρική Αμερική στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ζητήσουν προστασία, η διευθύντρια της Διευνούς Αμνηστίας για την Αμερική, Erika Guevara-Rosas δήλωσε:

«Η κυβέρνηση Τραμπ αψηφά το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί κρίση στα σύνορα προτείνοντας πολιτικές που θα προκαλούσαν καταστροφικές και ανεπανόρθωτες ζημίες σε χιλιάδες οικογένειες. Οικογένειες που δεν είχαν καμία άλλη επιλογή παρά να φύγουν από το σπίτι τους, για να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή».

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δείξει ανάλγητη αδιαφορία για τη δυσχερή κατάσταση όσων κάνουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι από την Ονδούρα και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Η διοίκησή του πρέπει να σταματήσει τη συνειδητή αυτή εκστρατεία παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια και να αναγνωρίσει αμέσως ότι ο καθένας και η καθεμία έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο, να αναζητήσει προστασία.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική, Margaret Huang, πρόσθεσε:

«Ο αποκλεισμός των ανθρώπων από την αναζήτηση ασύλου αποτελεί άμεση παραβίαση του εθνικού και διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο ζωές. Θα αποτελούσε το αποκορύφωμα ετών πολιτικών μίσους, που αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες τις οικογένειες που αναζητούν προστασία, και θα γυρνούσε τους απελπισμένους ανθρώπους πίσω σε έναν επικίνδυνο δρόμο».

«Οι άνθρωποι των οποίων η ζωή απειλείται από αυτή την απίστευτα απάνθρωπη πολιτική, δεν αποτελούν απειλές για την εθνική ασφάλεια. Είναι άνθρωποι όπως εσείς και εγώ, με τη διαφορά ότι πολλοί/ες έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τη βία και τη δίωξη για να επιβιώσουν. Το μόνο που ζητούν είναι μια ευκαιρία να αναζητήσουν ασφάλεια. Αξίζουν την αλληλεγγύη μας και όχι την περιφρόνησή μας».

Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας ταξίδεψε σε μια πόλη στο Tornillo του Τέξας, που έχει κατασκευαστεί από σκηνές, η οποία φιλοξένησε χιλιάδες παιδιά μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που ζητούν άσυλο. Την εβδομάδα αυτή, η Διεθνής Αμνηστία απέστειλε επίσης αντιπροσωπεία για την παρακολούθηση των καραβανιών των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στα σύνορα του Μεξικού και της Γουατεμάλας, και κατέγραψε τη στάση των αρχών και στις δύο χώρες.

«Αυτό που αντικρίσαμε στην πόλη Tornillo με τις σκηνές απλώς αναδεικνύει την τεράστια τραγωδία που έχει ήδη λάβει χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Huang, η οποία ήταν μέλος της αντιπροσωπείας. «Οι αμερικανικές αρχές πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για την απελευθέρωση πάνω από 1.100 παιδιών που κρατούνται μέχρι σήμερα εκεί για χρονικό διάστημα που είναι πολύ μεγαλύτερο από το νόμιμο όριο. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να τα απογοητεύουμε επιτρέποντας να γίνουν πολιτική οι επικίνδυνες αυτές προτάσεις».

Αυτές οι επισκέψεις έρχονται λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας έκθεσης της οργάνωσης, που αποκαλύπτει τις επικίνδυνες συνέπειες για τους ανθρώπους των παράνομων συνοριακών επιθέσεων από τη διοίκηση του Τραμπ και το γεγονός ότι ο αριθμός των οικογενειών που χωρίζονται στα σύνορα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που είχε ανακοινωθεί.

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία κινητοποιεί τα εκατομμύρια των μελών και υποστηρικτών της σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση, μεταξύ άλλων συμμετέχοντας ηλεκτρονικά με δημόσια σχόλια πάνω στους προτεινόμενους κανονισμούς που θα επιτρέπουν στα παιδιά να κρατούνται επ’ αόριστον και όχι να τοποθετούνται μαζί με συγγενείς τους ή αναδόχους στις ΗΠΑ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.