ΑΙΓΥΠΤΟΣ: 19 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2018, 11:46Εκτύπωση

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν εντείνει την επίθεση εναντίον των ανθρώπων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 19 δικηγόρους και ακτιβιστές/στριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια σειρά επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον οκτώ γυναίκες και 11 άνδρες έχουν συλληφθεί.

Οι συλλήψεις ανάγκασαν τον Αιγυπτιακό Συντονισμό για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (ECRF), έναν γνωστό οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρέχει νομική βοήθεια και τεκμηριώνει υποθέσεις, να αναστείλει τις δραστηριότητές του, επικαλούμενο το εχθρικό περιβάλλον προς την κοινωνία των πολιτών στην Αίγυπτο.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι η 60χρονη δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hoda Abdelmoniem, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλλαν στο διαμέρισμά της και το λεηλάτησαν πριν τη μεταφέρουν σε μυστική τοποθεσία.

«Το χθεσινό τρομακτικό κύμα συλλήψεων που στοχοποιεί την κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ένα ακόμη χτύπημα απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο. Με αυτές τις συλλήψεις, οι αιγυπτιακές αρχές έδειξαν και πάλι την αποφασιστικότητά τους να συντρίψουν τον ακτιβισμό και να εξαλείψουν το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Όποιος τολμά να μιλήσει για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο σήμερα, βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε η Najia Bounaim,  Διευθύντρια Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια Αφρική.

«Η συστηματική δίωξη όσων εργάζονται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο πρέπει να σταματήσει. Οι υπερασπιστές/στριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς φόβο παρενόχλησης, σύλληψης ή φυλάκισης. Όλοι και όλες όσοι/ες συνελήφθησαν για το έργο τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως».

Ο Αιγυπτιακός Συντονισμός για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (ECRF) αναφέρει ότι, παράλληλα με την ένταση της καταστολής στη χώρα, έχουν αυξηθεί οι βίαιες εξαφανίσεις και η διαρκώς επεκτεινόμενη χρήση της θανατικής ποινής. Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο Mohamed Abu Horira, δικηγόρος και πρώην εκπρόσωπος του ECRF, ενώ ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ezzat Ghoniem, συνιδρυτής του ECRF, και ο Azzouz Mahgoub, δικηγόρος του οργανισμού, εξαφανίστηκαν βίαια στις 14 Σεπτεμβρίου. Και οι δύο συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2018. Το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωσή τους στις 4 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας αγνόησαν την απόφαση και τους εξαφάνισαν βίαια από τη φυλακή.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε χθες, αναγγέλλοντας την αναστολή των εργασιών του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ECRF ανέφερε το τρέχον κλίμα στην Αίγυπτο ως ασυμβίβαστο με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζήτησε την παρέμβαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να τοποθετηθεί για την ταχέως αναπτυσσόμενη κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.