ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Η ΕΚΛΟΓΗ BOLSONARO

Δημοσιεύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2018, 12:36Εκτύπωση

Με αφορμή την εκλογή των Jair Bolsonaro και Hamilton Mourão ως προέδρου και αντιπροέδρου της Βραζιλίας, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε:

«Η εκστρατεία του εκλεγμένου προέδρου βασιζόταν σε μια ανοιχτή ατζέντα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συχνά οι δηλώσεις του συνιστούσαν διάκριση εις βάρος διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Η εκλογή του ως προέδρου της Βραζιλίας θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστιο κίνδυνο για τους αυτόχθονες λαούς και τις quilombolas, τις παραδοσιακές αγροτικές κοινότητες, τους ΛΟΑΤΙ ανθρώπους, τη μαύρη νεολαία, τις γυναίκες, τους ακτιβιστές και τις ακτιβίστριες και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αν η ρητορική του μετατραπεί σε δημόσια πολιτική», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas , Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αμερική.

Οι υποσχέσεις της εκστρατείας του Bolsonaro περιλαμβάνουν τη χαλάρωση των νόμων για τον έλεγχο των όπλων και τη χορήγηση εξουσιοδότησης στους υπάλληλους επιβολής του νόμου να σκοτώνουν. Αυτές οι προτάσεις, αν υιοθετηθούν, θα επιδεινώσουν την ήδη αρνητική κατάσταση της θανατηφόρας βίας στη Βραζιλία, όπου υπάρχουν 63.000 δολοφονίες κάθε χρόνο, εκ των οποίων πάνω από το 70% είναι από πυροβόλα όπλα και με την αστυνομία να διαπράττει περίπου 5.000 ανθρωποκτονίες ετησίως, πολλές από τις οποίες είναι εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Επιπλέον, έχει απειλήσει τα εδάφη των αυτόχθονων λαών, με την αλλαγή των διαδικασιών οριοθέτησης της γης και την έγκριση μεγάλων έργων εκμετάλλευσης φυσικών πόρων. Επίσης, έχει μιλήσει για τη χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανονισμών και έχει ασκήσει κριτική στις υπηρεσίες περιβαλλοντικής προστασίας της Βραζιλίας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το δικαίωμα όλων των ανθρώπων σε ένα υγιές περιβάλλον.

«Με το τέλος της εκλογικής διαδικασίας τώρα, όλοι αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους και όλες στη Βραζιλία. Η Διεθνής Αμνηστία θα βρίσκεται δίπλα σε κοινωνικά κινήματα, ΜΚΟ, ακτιβιστές και ακτιβίστριες και όλους εκείνους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα για να εξασφαλίσουν ότι το μέλλον της Βραζιλίας θα φέρει περισσότερα δικαιώματα και λιγότερη καταπίεση», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas.

Η Βραζιλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών υπερασπιστών/στριών και ακτιβιστών/στριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, με δεκάδες να δολοφονούνται κάθε χρόνο επειδή υπερασπίζονταν δικαιώματα που κανονικά έπρεπε να ήταν εγγυημένα από το κράτος. Σε αυτό το βαρύ πλαίσιο, οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου σχετικά με τον τερματισμό του ακτιβισμού και τον περιορισμό των οργανωμένων κοινωνικών κινημάτων, παρουσιάζουν πολύ υψηλό κίνδυνο για τα δικαιώματα της ελευθερίας έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης που εγγυάται το εθνικό και το διεθνές δίκαιο.

Οι Bolsonaro και Mourão, οι οποίοι είναι μέλη του πολιτικού προσωπικού με στρατιωτικά καθήκοντα της Βραζιλίας, έχουν επίσης υπερασπιστεί δημόσια κρατικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο του πρώην στρατιωτικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων. Αυτό δημιουργεί μια προοπτική παλινδρόμησης της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος και την υιοθέτηση του ομοσπονδιακού Συντάγματος του 1988.

«Οι δημόσιοι θεσμοί της Βραζιλίας πρέπει να λάβουν αποφασιστική δράση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων εκείνων που υπερασπίζονται και κινητοποιούνται για τα δικαιώματα στη χώρα. Οι θεσμοί αυτοί διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προστασία του κράτους δικαίου και στην αποτροπή της υλοποίησης των προτάσεων του Bolsonaro», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas.

«Η διεθνής κοινότητα θα παραμείνει σε επαγρύπνηση ελέγχοντας ότι το κράτος της Βραζιλίας τηρεί τις υποχρεώσεις του υπέρ της προστασίας και της εγγύησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Διαβάστε περισσότερα:

Βραζιλία: Βίαια περιστατικά ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.