ΙΡΑΝ: ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2018, 10:00Εκτύπωση

Οι ιρανικές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων τον Farhad Meysami, έναν υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών, ο οποίος κρατείται στην ιατρική κλινική στη φυλακή Evin στην Τεχεράνη και εξαναγκάστηκε να τερματίσει την απεργία πείνας του, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Farhad Meysami, που είναι ιατρός, συνελήφθη τον Ιούλιο γιατί υποστήριζε μια εκστρατεία εναντίον εκείνου του νόμου του Ιράν που επιβάλλει τη hijab  (μαντήλα) σε γυναίκες και κορίτσια. Ξεκίνησε απεργία πείνας από την 1η Αυγούστου και η υγεία του έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Στις 26 Σεπτεμβρίου διατάχθηκε η βίαιη μεταφορά του από το τμήμα 4 της φυλακής Evin στην ιατρική κλινική, όπου βρίσκεται σε απομόνωση και του χορηγήθηκαν ενδοφλέβια υγρά ενάντια στη θέλησή του. Πηγές είπαν στην Διεθνή Αμνηστία ότι κρατείται εκεί μέχρι να συμφωνήσει να τερματίσει την απεργία πείνας.

«Το μόνο "έγκλημα" του Farhad είναι ότι μιλάει ανοιχτά ενάντια στην εξευτελιστική και διακριτική πρακτική της επιβολής της hijab στο Ιράν, και προασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών να επιλέγουν τι θα φορούν. Είναι κρατούμενος συνείδησης και είναι απολύτως εξοργιστικό το ότι κρατείται», δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Αντί να τον κρατούν απομονωμένο σε ιατρική κλινική ως τιμωρία, και να τον εξαναγκάζουν να τερματίσει την απεργία πείνας, οι αρχές πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια με την υγεία του και να τον απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων».

Από όταν ο Farhad Meysami ξεκίνησε την απεργία πείνας του, έχει χάσει περίπου 18 κιλά και αναφέρεται ως ιδιαίτερα αδύναμος. Πιέζοντάς τον να τερματίσει την απεργία πείνας, οι ιρανικές αρχές παραβιάζουν το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης. Όλοι οι κρατούμενοι/ες έχουν δικαίωμα στην κατάλληλη ιατρική περίθαλψη σε συμμόρφωση με την ιατρική δεοντολογία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος συνειδητής συναίνεσης για οποιαδήποτε θεραπεία.

Ο Farhad άρχισε την απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη κράτηση του. Συνελήφθη στο σπίτι του στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου. Οι δυνάμεις ασφαλείας βρήκαν στην κατοχή του κονκάρδες που έγραφαν «είμαι εναντίον της επιβολής της hijab». Κατηγορήθηκε για «διάδοση προπαγάνδας ενάντια στο σύστημα» και «συμμετοχή και συνομωσία στη διάπραξη εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας». Κατηγορήθηκε επίσης για «προσβολή των ισλαμικών ιερών», διότι, σύμφωνα με τις αρχές, «προσβάλλει» τη hijab.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας του, καλεί επίσης και για την άνευ όρων απελευθέρωση των υπερασπιστών/στριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων Nasrin Sotoudeh και Reza Khandan, που συνελήφθησαν τον Ιούνιο του 2018 και τον Σεπτέμβριο του 2018 αντίστοιχα, για το έργο τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Nasrin Sotoudeh, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κρατήθηκε λόγω του έργου της για την υπεράσπιση των γυναικών που έχουν διωχθεί για ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην επιβολή της hijab. Ο Reza Khandan κρατείται για την υποστήριξή του στην εκστρατεία εναντίον της επιβολής της hijab και για την ειρηνική του εκστρατεία για τη σύζυγό του, Nasrin Sotoudeh, μετά τη σύλληψή της.

«Ο Farhad Meysami βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση και υπό σκληρή εκμετάλλευση  από τις σωφρονιστικές αρχές. Εάν οι ιρανικές αρχές ανησυχούν πραγματικά για την υγεία του, θα θέσουν τέρμα στη δοκιμασία του απελευθερώνοντάς τον και αποσύροντας τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του», δήλωσε ο Philip Luther.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι γυναίκες στο Ιράν διαδήλωσαν με θάρρος εναντίον της επιβολής της hijab, αφαιρώντας τις μαντήλες τους δημόσια. Η εκστρατεία τους αντιμετωπίστηκε με βία από τις αρχές και δεκάδες γυναίκες έχουν ξυλοκοπηθεί, συλληφθεί, κρατηθεί και διωχθεί για τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τους. Σε αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην επιβολή της hijab συμμετείχαν επίσης και άντρες.

«Οι αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις και διώξεις γυναικών και ανδρών που διαδηλώνουν ειρηνικά εναντίον της εξευτελιστικής και διακριτικής πρακτικής της επιβολής της hijab αποτελεί καταφανή επίθεση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και πρέπει να τερματιστεί. Αντί να φυλακίζουν όσους και όσες βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταχρηστική αυτή πρακτική, οι ιρανικές αρχές πρέπει να καταργήσουν τους ίδιους τους νόμους που την επιβάλλουν», είπε ο Philip Luther.

Οι αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις παρενοχλούν τακτικά και φυλακίζουν τις γυναίκες επειδή φαίνονται τα μαλλιά τους κάτω από τις μαντίλες ή επειδή φορούν έντονο μακιγιάζ κάτω από τις μαντήλες τους ή στενά ρούχα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα ζητήσει από τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν τις διώξεις των γυναικών που μιλούν ανοιχτά εναντίον της επιβολής της hijab και να καταργήσουν την καταχρηστική αυτή πρακτική.

Αυτή η πρακτική παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους για την απαγόρευση των διακρίσεων, την ελευθερία της πίστης και της θρησκείας, την ελευθερία της έκφρασης και την προστασία από αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις, βασανιστήρια και οποιαδήποτε άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση και τιμωρία.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.