ΙΣΠΑΝΙΑ: ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ JORDIS, ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2018, 12:41Εκτύπωση

Ένα χρόνο μετά την προφυλάκιση του Jordi Sànchez και του Jordi Cuixart, ο Φώτης Φιλίππου, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη δήλωσε:

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που να επιτρέπει να παραμείνουν σε προφυλάκιση οι Jordi Sànchez και Jordi Cuixart, και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την άμεση απελευθέρωσή τους. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη κράτησή τους συνιστά δυσανάλογο περιορισμό των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία του λόγου και την ειρηνική συνάθροιση».

Πρόσφατα, το Ποινικό Επιμελητήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε τις δύο εκκλήσεις για την απελευθέρωση του Jordi Cuixart και του Jordi Sànchez. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αρνήθηκε επίσης τουλάχιστον τρεις φορές την προσωρινή αναστολή της κράτησης του Jordi Sánchez.

«Αντί να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να σταματήσουν την κράτηση των Jordi Sànchez και Jordi Cuixart, οι δικαστικές αρχές διαιωνίζουν την αδικία αυτή», δήλωσε ο Φώτης Φιλίππου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, οι κατηγορίες εναντίον των δύο ανδρών είναι αβάσιμες και πρέπει συνεπώς να αποσυρθούν. Εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι κάλεσαν τους διαδηλωτές να εμποδίσουν την αστυνομία να πραγματοποιήσει μια νόμιμη επιχείρηση, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει διωκόμενο αδίκημα δημόσιας τάξης. Ωστόσο, οι κατηγορίες για σοβαρά εγκλήματα όπως η εξέγερση και ο στασιασμός, αλλά και η κράτηση τους για ένα χρόνο, είναι δυσανάλογη και περιορίζει υπερβολικά τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης.

Ιστορικό

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Jordi Sànchez και του Jordi Cuixart από τότε που έμαθε για πρώτη φορά την κράτησή τους.

Στις 16 Οκτωβρίου 2017, το εθνικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για την προδικαστική κράτηση των Jordi Sànchez και Jordi Cuixart, τότε προέδρων, αντιστοίχως, της Εθνικής Συνέλευσης της Καταλονίας (ANC) και του Òmnium Cultural, με κατηγορίες στασιασμού. Στη συνέχεια, στις 24 Νοεμβρίου 2017, οι υποθέσεις τους συνδυάστηκαν με μια άλλη αγωγή (Έκτακτη υπόθεση αριθ. 20907/2017) και βρέθηκαν ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Στις 21 Μαρτίου 2018, μετά την εξέταση του δικαστή που είχε αναλάβει την έρευνα, οι δύο άνδρες κατηγορήθηκαν για εξέγερση. Στο κατηγορητήριο, κατηγορούνται για την ευθύνη συμμετοχής στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου στην Καταλονία, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για αναστολή του νόμου για το δημοψήφισμα. Κατηγορούνται επίσης για προτροπή των πολιτών να συγκεντρωθούν μπροστά στα κυβερνητικά κτίρια στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2017, με σκοπό να αποτρέψουν την αστυνομία να πραγματοποιήσει μια νόμιμη επιχείρηση έρευνας διάφορων κυβερνητικών κτηρίων, υπό την εντολή δικαστηρίου της Βαρκελώνης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.