ΓΑΛΛΙΑ: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ TWEET ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, 14:02Εκτύπωση

Μετά την καταδίκη του Loan Torondel, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος κατηγορήθηκε για δυσφήμηση επειδή ανέβασε στο twitter μία φωτογραφία αστυνομικών που στέκονταν πάνω σε έναν από τους πολλούς ανθρώπους που εκδιώχθηκαν συστηματικά από τους καταυλισμούς στο Calais, ο Nicolas Krameyer, Διευθυντής Προγράμματος στη Διεθνή Αμνηστία της Γαλλίας, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια εξωφρενική απόφαση που θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όποιον επιχειρεί να καταγράψει τη δυσανάλογη χρήση βίας που ασκεί η αστυνομία τόσο στο Calais όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, θα επηρεάσει το έργο των υπερασπιστών/στριών των δικαιωμάτων των μεταναστών/στριών και θα φέρει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε μία ακόμη πιο επισφαλή κατάσταση».

«Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει την παρενόχληση και τον εκφοβισμό των εθελοντών και των εθελοντριών που αφοσιώνονται στην παροχή βοήθειας σε μετανάστες/στριες και αιτούντες άσυλο, που έχουν μείνει άστεγοι/ες στη βόρεια Γαλλία μετά το κλείσιμο του ανεπίσημου καταυλισμού «Jungle» το 2016».

«Οι νόμοι περί εγκληματικής δυσφήμισης που εμποδίζουν την άσκηση νόμιμης κριτικής προς τους κρατικούς αξιωματούχους είναι αντίθετοι με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Οι αρχές πρέπει να σταματήσουν να παρενοχλούν τους υπερασπιστές και τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω των δικαστηρίων».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το tweet που δημοσίευσε ο Loan Torondel τον Ιανουάριο του 2018, όταν κατέγραφε την ανθρωπιστική κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων στο πλαίσιο του ομίλου L'Auberge des Migrants που εδρεύει στο Calais, δείχνει Γάλλους αστυνομικούς να στέκονται πάνω σε έναν μετανάστη που κάθεται στον υπνόσακό του. Η λεζάντα υποδηλώνει ότι οι αστυνομικοί πρόκειται να αφαιρέσουν την κουβέρτα του ανθρώπου για δεύτερη φορά στη μέση του χειμώνα.

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται σε νόμους που ποινικοποιούν τη δυσφήμιση, είτε πρόκειται για δημόσιες προσωπικότητες είτε για ιδιώτες. Η δυσφήμιση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υπόθεση αστικής διαφοράς.

Η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει πολυάριθμες εκθέσεις που υποδηλώνουν καταχρηστική συμπεριφορά αστυνομικών δυνάμεων κατά προσφύγων και μεταναστών/στριών και εκείνων που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους στην περιοχή του Calais.

Ο Loan πρόκειται να ασκήσει έφεση στην ποινή.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.