ΣΥΡΙΑ: Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ «ΒΑΘΙΑ ΑΡΝΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΗ ΡΑΚΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου 2018, 13:50Εκτύπωση
  • Τα αποδεικτικά στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τα τεχνητά χαμηλά αριθμητικά στοιχεία του Συνασπισμού για τις απώλειες αμάχων
  • Η αναφορά του Συνασπισμού είναι ανεπαρκής, ασαφής και απορρίπτει σχεδόν όλους τους ισχυρισμούς για τις απώλειες αμάχων ως «μη αξιόπιστους»
  • Οι δυνάμεις εδάφους κάνουν λόγο για «λάθη» και «ανεπιτυχείς αεροπορικές επιθέσεις» με αποτέλεσμα «τεράστιες απώλειες ανθρώπων και υλικών»

Η σωρεία απαντήσεων του Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίες απορρίπτουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσε ο εναέριος βομβαρδισμός στη Ράκκα πέρυσι, αποδεικνύει πόσο βαθιά είναι άρνηση για τον μεγάλο αριθμό πολιτών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από επιθέσεις του Συνασπισμού, δήλωσε σήμερα η οργάνωση.

Από τη δημοσίευση της έκθεσης  «Πόλεμος εξόντωσης»: Οι καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους, Ράκκα-Συρία στις 5 Ιουνίου, ανώτερα στελέχη του Συνασπισμού και των μελών-κυβερνήσεων χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, τα τηλεοπτικά κανάλια και ακόμη και το βρετανικό κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να απορρίψουν τα πορίσματα της έκθεσης ότι υπάρχουν δηλαδή prima facie αποδείξεις ότι πολλές επιθέσεις του Συνασπισμού που σκότωσαν και τραυμάτισαν πολίτες παραβίασαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Οι σπασμωδικές αντιδράσεις του Συνασπισμού είναι μακρές σε ρητορική και σύντομες σε λεπτομέρεια. Αποδεικνύουν πόσο βαθιά είναι η άρνηση της ηγεσίας του Συνασπισμού σχετικά με την αποτυχία του να προστατεύσει πολίτες που εγκλωβίστηκαν στη σύγκρουση.

— Donatella Rovera, Σύμβουλος Αντιμετώπισης Κρίσεων στη Διεθνή Αμνηστία

«Εάν ο Συνασπισμός δε μάθει από τα λάθη του στη Ράκκα και στη Μοσούλη εκ των προτέρων,  θα είναι καταδικασμένος να τα επαναλάβει, με τους πολίτες να πληρώνουν και πάλι το καταστροφικό τίμημα».

Ο Συνασπισμός ισχυρίζεται ότι είναι «διαφανής» και εφαρμόζει «διεξοδικές διαδικασίες» για να διασφαλίσει ότι γίνεται το παν ώστε να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Αλλά έχουν αποτύχει συστηματικά να αποδείξουν ότι αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Οι μηνιαίες εκθέσεις του για τις απώλειες αμάχων στο Ιράκ και τη Συρία βασίζονται σε αόριστες περιγραφές και απορρίπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των ισχυρισμών ως "μη αξιόπιστους". Ο Συνασπισμός αναγνώρισε μόλις 23 θανάτους πολιτών ως αποτέλεσμα περισσότερων από 30.000 σφαιρών πυροβολικού και αρκετών χιλιάδων αεροπορικών επιθέσεων που ξεκίνησαν στη Ράκκα κατά τη διάρκεια της τετράμηνης στρατιωτικής εκστρατείας του από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2017, που άφησε την πόλη σε ερείπια. Ο αριθμός αυτός δεν είναι ούτε ακριβής, ούτε αξιόπιστος, ούτε σοβαρός.

Ο μοναδικός συνέταιρος του Συνασπισμού στην περιοχή της Ράκκα μετά την στρατιωτική επίθεση - οι Συριακές Αμυντικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων - έχει επιδείξει μάλλον μια διαφορετική κατανόηση των γεγονότων κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Σε επιστολή του προς τη Διεθνή Αμνηστία στα τέλη Ιουνίου του 2018, ο SDF επισήμανε στον Συνασπισμό «λάθη» και «ανεπιτυχείς αεροπορικές επιθέσεις» με αποτέλεσμα «τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειες» στο έδαφος.

Η Διεθνής Αμνηστία πέρασε εβδομάδες στη Ράκκα διεξάγοντας έρευνες στο πεδίο - κάτι που ο Συνασπισμός δεν κατάφερε να κάνει- οι οποίες δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι ο Συνασπισμός  σκότωσε εκατοντάδες και τραυμάτισε χιλιάδες πολίτες κατά την επίθεση του. Σε μόλις τέσσερις περιπτώσεις που ο οργανισμός διερεύνησε για την έκθεση του Ιουνίου, οι αεροπορικές επιθέσεις του Συνασπισμού σκότωσαν 70 πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά - συμπεριλαμβανομένων των 39 μελών μίας οικογένειας.

Ο τεχνητά χαμηλός αριθμός απωλειών αμάχων που αναγνωρίζει ο Συνασπισμός, προέρχεται εν μέρει από κακές διαδικασίες έρευνας, οι οποίες αποτυγχάνουν ακόμη και να συμπεριλάβουν την έρευνα πεδίου.

Η επίσκεψη σε ιστοσελίδες επιθέσεων και η συνέντευξη των επιζώντων και μαρτύρων είναι ζωτικής σημασίας στοιχεία κάθε έρευνας. Χωρίς αυτούς, οι έρευνες του Συνασπισμού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αξιόπιστες.

— Benjamin Walsby, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή

«Τόσο και οι ιστοσελίδες των επιθέσεων αλλά και οι επιζώντες και οι μάρτυρες είναι εύκολα προσβάσιμοι, καθώς η Ράκκα και η Μοσούλη βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των εταίρων του Συνασπισμού. Οι αξιωματούχοι του Συνασπισμού και οι δυτικοί πολιτικοί έχουν ταξιδέψει πρόσφατα εκεί, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον Συνασπισμό να μην διεξάγει αξιόπιστες έρευνες, όπως υποσχέθηκε με τη δική του μεθοδολογία».

Από τις αρχές του 2017, η Διεθνής Αμνηστία έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναντήσεις με αξιωματούχους του Συνασπισμού, έχει γράψει επανειλημμένα σε αξιωματούχους άμυνας των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας και έχει δημοσιεύσει τέσσερις εκθέσεις σχετικά με τις απώλειες αμάχων από τις επιχειρήσεις του Συνασπισμού στη Μοσούλη και στη Ράκκα. Ωστόσο, καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια, ο Συνασπισμός είτε απέτυχε να ανταποκριθεί στα αιτήματα για περαιτέρω πληροφορίες, είτε προσπάθησε να απορρίψει τα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο Συνασπισμός και μερικά από τα μέλη του έχουν περιστασιακά παραδεχθεί ότι προκάλεσαν απώλειες αμάχων, μετά τη δημοσίευση συγκεκριμένων περιπτώσεων από την Διεθνή Αμνηστία και από άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα τέλη Ιουνίου του 2018 ο συνασπισμός ανακοίνωσε ότι, υπό το πρίσμα νέων στοιχείων από τη Διεθνή Αμνηστία, θα επανεκτιμήσει τέσσερις προηγουμένως υποθέσεις που είχαν μπει στο αρχείο και θα εξετάσει μια νέα υπόθεση.

Οι ισχυρές αρνήσεις που έχουμε δει και ακούσει επανειλημμένως από ανώτερους αξιωματούχους του Συνασπισμού, έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα εκατοντάδων πολιτών που έχουμε πάρει συνέντευξη για τις έρευνές μας στη Ράκκα και στη Μοσούλη. Αμφισβητήθηκαν ακόμη και από τους δικούς τους συνεργάτες στο έδαφος

— Donatella Rovera

«Ζητάμε από τον Συνασπισμό να ανταποκριθεί στα δικά του πρότυπα όσον αφορά την αναφορά σε απώλειες αμάχων από συγκρούσεις, να διερευνήσει καταγγελίες παραβιάσεων και να προσφέρει αποκατάσταση στα θύματα και τις οικογένειές τους. Ευελπιστούμε ότι η ανακοίνωση για την αξιολόγηση των πορισμάτων μας θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Για να διαβάσετε περισσότερα για την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, της 5ης Ιουνίου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

https://www.amnesty.gr/news/press/article/21397/syria-i-rakka-se-ereipia-kai-oi-polites-tis-syntetrimmenoi-meta-apo-ton  

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απαντήσεις του Συνασπισμού στην έκθεση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

https://www.amnesty.org/en/documents/mde24/8801/2018/en/

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.