ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ MARIELLE FRANCO ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουλίου 2018, 13:48Εκτύπωση

Η έλλειψη προόδου στην υπόθεση για τη δολοφονία της υπερασπίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοτικής συμβούλου του Ρίο Ντε Τζανέιρο, Marielle Franco, και του οδηγού της Anderson Gomes στις 14 Μαρτίου εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης της Βραζιλίας, δήλωσε στις 12 Ιουλίου η Διεθνής Αμνηστία, στην επέτειο τεσσάρων μηνών από το θάνατό τους.

Μετά από τέσσερις μήνες, το γεγονός ότι η δολοφονία της Marielle Franco παραμένει άλυτη αποτελεί ένδειξη για την αναποτελεσματικότητα και την φαινομενική απροθυμία των θεσμών στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της Βραζιλίας να επιλύσουν την υπόθεση.

— Jurema Werneck, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βραζιλία.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για έναν εξωτερικό ανεξάρτητο μηχανισμό, ο οποίος θα παρακολουθεί τις διαδικασίες», δήλωσε η Jurema Werneck, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βραζιλία.

«Η μυστικότητα και η εμπιστευτικότητα που αποσκοπούν στη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της έρευνας δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως παραπέτασμα καπνού για τη σιωπή των αρχών που είναι αρμόδιες να διαλευκάνουν τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία της Marielle. Πρέπει να εντοπίσουμε και να θέσουμε προ των ευθυνών τους όχι μόνο εκείνους που πάτησαν τη σκανδάλη, αλλά και εκείνους που διέταξαν τη δολοφονία, καθώς και να καθορίσουμε το κίνητρο για το έγκλημα».

Η έρευνα δεν έχει ακόμη διευκρινίσει αν ισχύουν οι αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης που υποστήριξαν ότι οι κάμερες ασφαλείας στη σκηνή του εγκλήματος είχαν διακοπεί την παραμονή της επίθεσης και ότι οι σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μέρος μιας παρτίδας, η οποία πωλήθηκε στην ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας. Το όπλο δολοφονίας φέρεται να είναι ένα πυροβόλο όπλο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τις δυνάμεις ασφαλείας και όπλα του ίδιου μοντέλου έχουν αναφερθεί ότι λείπουν από το οπλοστάσιο της αστυνομίας. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η δολοφονία και η ακρίβεια των πυροβολισμών δείχνουν επίσης ότι ορισμένοι από τους δράστες μπορεί να είχαν εξειδικευμένη κατάρτιση.

Ο Τύπος στη Βραζιλία ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Michel Temer συναντήθηκε τον Μάιο με τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Raul Jungmann και τον στρατηγό Walter Braga Netto, υπεύθυνο για τη στρατιωτική επέμβαση στη δημόσια ασφάλεια του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου φέρεται να συμφώνησαν σε σύμφωνο σιωπής σχετικά με την υπόθεση, προκειμένου να υποστηρίξουν το τμήμα ανθρωποκτονίας της αστυνομίας, το οποίο διεξάγει την έρευνα.

«Η αποτυχία επίλυσης αυτής της υπόθεσης δείχνει την έλλειψη δέσμευσης του κράτους της Βραζιλίας προς τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το γεγονός ότι μία υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός τόσο υψηλού προφίλ μπορεί να δολοφονηθεί χωρίς μία αποφασιστική απάντηση από τις αρχές θέτει και άλλους σε κίνδυνο», πρόσθεσε η Werneck.

Στη ζωή, η Marielle πάντα υπερασπιζόταν τη δικαιοσύνη και πολέμησε ενάντια στην κρατική βία. Η προσπάθεια επίλυσης αυτού του εγκλήματος είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί ο αγώνας της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κληρονομιά της και η μνήμη της ζωντανή

— Jurema Werneck, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βραζιλία.

Marielle Franco, υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Marielle γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φαβέλα του Maré του Ρίο. Ήταν κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη δημόσια διοίκηση και άρχισε να εργάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2000, έπειτα από το θάνατο ενός φίλου της σε μια ανταλλαγή πυροβολισμών στη γειτονιά τους. Το 2007, προσχώρησε στην Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας στην πολιτεία του Ρίο.

Εκεί, για μία δεκαετία υποστήριξε τις οικογένειες των θυμάτων ανθρωποκτονιών και τις οικογένειες των αστυνομικών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, καθώς ασχολήθηκε και με άλλα θέματα όπως το δικαίωμα στην στέγαση. Το 2016, εκλέχτηκε στο δημοτικό συμβούλιο με το πέμπτο υψηλότερο σύνολο ψήφων στο δήμο. Ως σύμβουλος, υποστήριζε τις γυναίκες, τις κοινότητες ΛΟΑΤΙ και τη μαύρη νεολαία των φαβέλων.

Λίγο πριν σκοτωθεί, η Marielle ονομάστηκε εισηγήτρια της επιτροπής δημοτικών συμβουλίων για την παρακολούθηση της ομοσπονδιακής παρέμβασης στη δημόσια ασφάλεια του Ρίο. Αντιτάχθηκε στην παρέμβαση και τις αντιφατικές τακτικές που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, κατάγγελλε συχνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διατηρούσε στενούς δεσμούς με τα κοινωνικά κινήματα.

Από τις 14 Μαρτίου, η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα απαιτήσει από τις αρχές να εξασφαλίσουν μια άμεση, διεξοδική, αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη δολοφονία της Marielle και του Anderson.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ιταλία, το Περού, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία έχουν υπογράψει μία έκκληση που ζητούσε επαρκή έρευνα και δικαιοσύνη για τη Marielle και τον Anderson. Η Διεθνής Αμνηστία διοργάνωσε επίσης τρεις διαδηλώσεις έξω από το τμήμα ανθρωποκτονίας της αστυνομίας του Ρίο, το κρατικό τμήμα δημόσιας ασφάλειας και τον δημόσιο εισαγγελέα του Ρίο.