ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΞΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ZAMAN «ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΣΟΚ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΗΔΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ»

Δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουλίου 2018, 20:00Εκτύπωση

Ακολουθώντας την καταδίκη έξι πρώην αρθρογράφων και εκδοτών της εφημερίδας Zaman από τους οποίους κάποιοι φυλακίστηκαν οκτώμισι με δέκα ετών ενώ άλλοι πέντε αθωώθηκαν, ο Φώτης Φιλίππου, Διεθυντής Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη δήλωσε:

 «Και πάλι, οι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν για ποινικά αδικήματα βάσει αντιτρομοκρατικών νόμων χωρίς κανένα άλλο στοιχείο εκτός από τα κείμενά τους στα οποία ασκούσαν κριτική.  Αυτές οι παράλογες καταδίκες, κλονίζουν για άλλη μία φορά το ήδη κατεστραμμένο τοπίο των ΜΜΕ της Τουρκίας».

«Ενώ όλοι απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες περί «προσπάθειας ανατροπής της συνταγματικής τάξης» και πέντε από αυτούς απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες, η καταδίκη έξι δημοσιογράφων για τρομοκρατικές ενέργειες, χωρίς κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο εναντίον τους, δείχνει την συστηματική προσπάθεια αποσιώπησης των ΜΜΕ στην Τουρκία».

Ιστορικό

Οι İhsan Dağı, Lale Sarıibrahimoğlu, Nuriye Ural Akman, Mehmet Özdemir και Orhan Kemal Cengiz αθωώθηκαν.

Οι Ahmet Turan Alkan, Şahin Alpay και Ali Bulaç καταδικάστηκαν σε φυλάκιση οκτώ ετών και εννέα μηνών.

Οι Mustafa Ünal και Mümtazer Türköne καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια και έξι μήνες.

Και ο İbrahim Karayeğen καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια.

Η «υπόθεση Zaman» ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2017, 14 μήνες μετά τη φυλάκιση πολλών από τους κατηγορούμενους εν αναμονή της δίωξής τους. Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε στο τέλος της πέμπτης ακρόασης. Τέσσερις από τους 11 κατηγορούμενους έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια σε προφυλάκιση χωρίς δίκη.

Στις 6 Ιουνίου, η Διεθνής Αμνηστία υπογράμμισε την επέτειο ενός έτους από τη σύλληψη του Επίτιμου Πρόεδρου της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας Taner Kılıç.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.