ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ: ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΚΡΑΤΗΘΗΚΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου 2018, 11:35Εκτύπωση

Σε σχέση με την αυθαίρετη κράτηση και τον ξυλοδαρμό πολλών διαδηλωτών και περαστικών, συμπεριλαμβανομένου και του μέλους του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας, Laith Abu Zeyad, κατά τη σύλληψή τους από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, ο Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική δήλωσε:

«Οι Παλαιστινιακές αρχές στη Δυτική Όχθη αποκάλυψαν ένα σκοτεινό πρόσωπο βίας και δυσλειτουργίας χθες, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας τους πραγματοποιήσαν μία άγρια καταστολή των ειρηνικών διαδηλωτών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία εναντίον των κυρώσεων στη Γάζα. Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, πολλοί δε φορώντας πολιτικά, επιτέθηκαν και συνέλαβαν δεκάδες διαδηλωτές και παρευρισκόμενους, τους οποίους και χτύπησαν, ενώ βρίσκονταν στα κρατητήρια. Μεταξύ αυτών ήταν και ο υπεύθυνος εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας Laith Abu Zayed, ο οποίος βρισκόταν εκεί για να εποπτεύσει τη διαδήλωση.

Ο Laith Abu Zayed πέρασε αρκετές ώρες σε αστυνομική κράτηση όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια. Μετά την αποφυλάκισή του, είπε ότι άλλοι 18 συγκρατούμενοί του έλαβαν την ίδια μεταχείριση. Η κακομεταχείρισή αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όταν πρόκειται για τη μαζική επίδειξη υπερβολικής βίας και βασανιστηρίων από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας χθες το βράδυ. Απαιτούμε μία πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με αυτές τις παραβιάσεις και καλούμε όλους όσους είναι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

«Το κράτος της Παλαιστίνης είναι μέλος στις κύριες διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επομένως οι αρχές έχουν υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ασφάλεια του ατόμου, στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, καθώς και καθήκον να διερευνούν και να αντιμετωπίζουν τις παραβιάσεις. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει από τις παλαιστινιακές αρχές να σέβονται αυτά τα δικαιώματα και να φέρουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης. Θα πρέπει επίσης, να επανεξετάσουν επειγόντως τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας και την παροχή βοήθειας στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, για να διασφαλιστεί ότι δεν διευκολύνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Υπόβαθρο

Μια ομάδα Παλαιστίνιων ακτιβιστών ξεκίνησε μία εκστρατεία, η οποία περιλάμβανε μία σειρά από διαδηλώσεις που απαιτούσαν από την παλαιστινιακή κυβέρνηση να τερματίσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν την περικοπή των μισθών σε πάνω από 63.000 κυβερνητικούς υπαλλήλους, την άρνηση πληρωμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα, τον τερματισμό όλων των δαπανών για τις υπουργικές λειτουργίες στη Γάζα και την περιορισμένη υποστήριξη του υπουργείου υγείας και του συστήματος περίθαλψης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των αδειών των ασθενών που τους επέτρεπαν να φύγουν από τη Λωρίδα.

Την Κυριακή στις 10 Ιουνίου, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ramallah ειρηνικά, χωρίς αντιπαραθέσεις με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας. Την επόμενη μέρα, οι διοργανωτές κάλεσαν για άλλη μία διαμαρτυρία την Τετάρτη το βράδυ.

Την Τρίτη 14 Ιουνίου, ο σύμβουλος για τις Κυβερνητικές Υποθέσεις του Προέδρου Mahmoud Abbas, ανακοίνωσε ότι όλες οι διαμαρτυρίες απαγορεύονται μέχρι το τέλος του Eid και ότι δεν θα επιτραπεί καμία διαδήλωση. Ωστόσο, χθες οι διοργανωτές επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τη διαδήλωσή τους και κατέστησαν σαφές ότι δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση με τις παλαιστινιακές αρχές.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.