ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ, ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου 2018, 15:37Εκτύπωση

Δημόσια Δήλωση

Η Βιργινία Τσουδερού πέραν της πλούσιας πολιτικής, δημοσιογραφικής και επιστημονικής της δράσης ήταν μια συνειδητοποιημένη αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας εξαιτίας της αντιστασιακής της δράσης συνελήφθη και κρατήθηκε στα ΕΑΤ-ΕΣΑ. Εκείνα τα χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία «υιοθέτησε» πολιτικούς κρατουμένους για τον αγώνα τους ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών, μεταξύ των οποίων και τη Βιργινία Τσουδερού.

Στις 27 Ιουνίου 1975, πριν από 43 χρόνια, η Βιργινία Τσουδερού μαζί με άλλα 28 άτομα υπογράφει την ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και ψηφίζει το καταστατικό της νεοϊδρυθείσας οργάνωσης.

Στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση  του Ελληνικού Τμήματος, τον Μάρτιο του 1976, η Βιργινία Τσουδερού εκλέγεται αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου με Πρόεδρο την Αμαλία Φλέμινγκ, Γενικό Γραμματέα τον Παύλο Ζάννα, Ταμία τον Περικλή Πάγκαλο και μέλη, την Ντίνα Κουρουκλή, τον Μανώλη Γλέζο, τον Γεράσιμο Νοταρά, τη Δωροθέα Ξύδη και τον Τάσο Παναγιωτόπουλο.

Έκτοτε η Βιργινία Τσουδερού με το ήθος που τη διέκρινε υπερασπίστηκε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αποτέλεσε ενεργό μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας για πολλά χρόνια. Με τις παρεμβάσεις της από οποιαδήποτε θέση και αν ανέλαβε μετέπειτα, η μέριμνά της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν στο επίκεντρο των λόγων και κυρίως της πράξης της.

Με αφορμή το θάνατό της, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας είναι να συλλυπηθούμε την οικογένειά της και τους οικείους και να δεσμευτούμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα της Βιργινίας Τσουδερού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διεθνής Αμνηστία- Ελληνικό Τμήμα

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.