ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Μαΐου 2018, 01:25Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει την απόφαση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας να εξετάσει σχέδια για θέσπιση μιας εναλλακτικής στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Παρότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό, πρόκειται για ένα μέτρο που χρειάζεται επειγόντως για να τερματιστούν δεκαετίες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, τα τελευταία 60 χρόνια σχεδόν 20 χιλιάδες αντιρρησίες συνείδησης έχουν φυλακιστεί στη Νότια Κορέα απλά επειδή άσκησαν την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας ή πεποίθησης. Κατά το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης ή βαθιάς προσωπικής πεποίθησης, χωρίς να υποστεί οποιαδήποτε νομική, σωματική ή διοικητική τιμωρία.

Η τωρινή απόφαση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας ανακοινώθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εθνικού σχεδίου δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα έτη 2018-2022. Αυτή η απόφαση λαμβάνεται στη θέση τριών νομοσχεδίων που εκκρεμούν στην Εθνοσυνέλευση, για θέσπιση μιας εναλλακτικής υπηρεσίας για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Παρότι υπάρχουν κάποια προγράμματα εναλλακτικής θητείας στην Νότια Κορέα, δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς δεν είναι πολιτικής φύσης. Αντίθετα, τα διαχειρίζεται ο στρατός και περιλαμβάνουν τέσσερεις εβδομάδες βασικής ένοπλης εκπαίδευσης.

Με περισσότερους από 238 αντιρρησίες συνείδησης να βρίσκονται σήμερα στη φυλακή, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Πρόεδρου Moon Jae-in και την κυβέρνησή του να επισπεύσουν τη εφαρμογή της απόφασης.[i] Θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να επιτευχθεί πλήρως και χωρίς οποιαδήποτε αχρείαστη καθυστέρηση ο στόχος της θέσπισης μιας εναλλακτικής υπηρεσίας γνήσιας πολιτικής φύσης.

Το 2007, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της θητείας του Προέδρου Roh Moo-hyun, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας είχε κάνει μια παρόμοια ανακοίνωση ότι θα θέσπιζε μια τέτοια εναλλακτική υπηρεσία το 2009. Ωστόσο, αφότου ο Πρόεδρος Lee Myung-bak ήρθε στην εξουσία, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε το 2008 ότι το σχέδιο είχε ανασταλεί επ’ αόριστον, επικαλούμενη έλλειψη υποστήριξης από την κοινωνία.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ακόμα ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κατώτερων δικαστηρίων κρίνουν υπέρ των ανδρών που έχουν αρνηθεί την στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης. Ωστόσο, μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα εξετάζει την νομιμότητα της αντίρρησης συνείδησης, ακόμα εκκρεμεί.[ii] Οι δίκες περίπου εννιακοσίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υποθέσεων αντιρρησιών συνείδησης έχουν αναβληθεί αναμένοντας αυτήν την απόφαση.[iii]

Το δίλημμα στράτευση ή φυλακή που αντιμετωπίζουν οι αντιρρησίες συνείδησης θα πρέπει να τερματιστεί και αυτή η κίνηση για μια νομοθετική πρόβλεψη ώστε να υπηρετούν μια κατάλληλη μη τιμωρητική εναλλακτική υπηρεσία γνήσια πολιτικού χαρακτήρα είναι ένα κρίσιμο βήμα για να επιτευχθεί αυτό. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κοινωνικό στιγματισμό των αντιρρησιών συνείδησης στη Νότια Κορέα, που έχει υπάρξει ένα τεράστιο εμπόδιο στις προσπάθειές τους να αναζητήσουν εργασία μετά τη ζωή στη φυλακή.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποφυλακίσει άμεσα και χωρίς όρους όλα τα άτομα που βρίσκονται φυλακισμένα μόνο επειδή αρνήθηκαν τη στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης. Απαιτούνται πραγματικές δράσεις τώρα από την κυβέρνηση για να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

[i] Αυτός ο αριθμός υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που παρείχαν στη Διεθνή Αμνηστία οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και ο Κόσμος χωρίς Πόλεμο.

[ii] Βλ. Amicus Curiae opinion submitted to the Constitutional Court of Korea, Amnesty International, Friends World Committee for Consultation (Quakers), the International Commission of Jurists, the International Fellowship of Reconciliation, and War Resisters’ International, The Right to Conscientious Objection to Military Service, 1 September 2014, AI Index: POL 31/001/2014.

[iii] Yoo Hwan-gu, ‘Constitutional court ruling on conscientious objection in 7th year, 900 cases awaiting trial, verdict’, Korea Times, 7 May 2018, www.hankookilbo.com/v/589c60480083453788dc7d79333c4e53 (στα Κορεατικά).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.