ΙΤΑΛΙΑ: Η ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΜΚΟ ΔΕΙΧΝΕΙ «ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ»

Δημοσιεύθηκε στις 19 Μαρτίου 2018, 19:48Εκτύπωση

Έπειτα από τη χθεσινή κατάσχεση της λέμβου μιας ισπανικής ΜΚΟ από τις ιταλικές αρχές και την έρευνα που έγινε στο πλήρωμα της για «εγκληματική συνωμοσία με στόχο τη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης» επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν στην ακτοφυλακή της Λιβύης τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διέσωσαν σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση πάνω από 70 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λιβύης, ο Φώτης Φιλίππου, Διευθυντής Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη δήλωσε:

 «Οι ιταλικές αρχές δείχνουν την ξεκάθαρη περιφρόνησή τους για τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια, με το να ζητούν από την ακτοφυλακή της Λιβύης να συντονίζει τις διασώσεις και κατάσχοντας λέμβους από ΜΚΟ που αρνούνται να παραδώσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Οι ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα θα έπρεπε να υποστηρίζονται, αντί να ποινικοποιείται η δράση τους επειδή προσπαθούν να σώσουν τις ζωές των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι διέφυγαν από τις άθλιες συνθήκες κράτησης και τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη.

 «Οι ιταλικές αρχές φανερώνουν για ακόμα μια φορά ποιες είναι οι προτεραιότητές τους, οι οποίες δεν είναι άλλες από το κλείσιμο της κεντρικής θαλάσσιας διόδου της Μεσογείου, αδιαφορώντας παντελώς για τα δεινά που προκαλούν. Αυτό φαίνεται πως είναι ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην ανάθεση περιπολίας της κεντρικής Μεσογείου στην ακτοφυλακή της Λιβύης».

Αυτό φαίνεται πως είναι ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην ανάθεση περιπολίας της κεντρικής Μεσογείου στην Λιβυκή Ακτοφυλακή

Φώτης Φιλίππου,  Διευθυντής Εκστρατειών για τη Διεθνή Αμνηστία

«Είναι καιρός οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν άμεσα τη συνεργασία τους με τη Λιβύη για το μεταναστευτικό. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη συνεργασία της ακτοφυλακής της Λιβύης με διακινητές, εγκληματίες και βασανιστές και αντ’ αυτού να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια και τα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών».

Υπόβαθρο:

Η διασωστική λέμβος της οργάνωσης Open Arms κατασχέθηκε την Κυριακή στο λιμάνι Pozzallo της Σικελίας, με τις ιταλικές αρχές να δηλώνουν πως ερευνούν την ομάδα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που στοχεύει στη διευκόλυνση και την προτροπή της «παράνομης μετανάστευσης».

Με την ουσιαστική οπισθοχώρηση από τις προηγούμενές επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, οι οποίες συνήθως συντονίζονταν από την ιταλική ακτοφυλακή, οι ιταλικές αρχές δήλωσαν πως οι επιχειρήσεις διάσωσής σε διεθνή ύδατα την Παρασκευή υλοποιήθηκαν υπό το συντονισμό της Λιβυκής Ακτοφυλακής, η οποία έλαβε τους τελευταίους μήνες ταχύπλοα, εκπαίδευση  και στήριξη από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν από την ακτοφυλακή της Λιβύης, αποβιβάστηκαν στην Λιβύη και μεταφέρθηκαν αμέσως σε κέντρα κράτησης, όπου έχουν καταγραφεί εκτενώς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυθαίρετη κράτηση, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης και εκμετάλλευσης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν όρους στην υποστήριξη τους στη Λιβύη πως οι αρχές της Λιβύης θα διασφαλίσουν τον τερματισμό της πολιτικής της αυθαίρετης και επ’ αορίστου κράτησης των προσφύγων, των αιτούντων-άσυλο και των μεταναστών, θα αναγνωρίσουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και θα της επιτρέψουν να λειτουργεί ανεμπόδιστα στη χώρα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να παρέχουν επαρκείς δυνατότητες επανεγκατάστασης στους πρόσφυγες που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην Λιβύη, να καθιερώσουν ένα μηχανισμό παρακολούθησης των ενεργειών της Λιβυκής ακτοφυλακής και κυρίως να διασφαλίσουν πως όσοι σώζονται στις θάλασσες δε θα γυρίζουν πίσω στην Λιβύη μέχρι να εξασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων τους.

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.