ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2017, 13:27Εκτύπωση

Το Δίκτυο εκφράζει τη συμπαράστασή του στα θύματα της επίθεσης από ομάδα υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής πλησίον του Εφετείου όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η Ευγενία Κουνιάκη, μέλος της ομάδας των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στην υπόθεση των Αιγυπτίων αλιεργατών και δικηγόρος οργάνωσης μέλους του Δικτύου, δέχτηκε τη βίαιη αυτή επίθεση κατά την προσπάθειά της να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και να αποτρέψει την τέλεση αξιόποινων πράξεων από την ομάδα των δραστών. Το ενδεχόμενο της στοχοποίησής της λόγω της συμμετοχής της στη δίκη της Χρυσής Αυγής και της ευρύτερης αντιρατσιστικής δράσης της πρέπει να διερευνηθεί από τις αρχές και να συνεκτιμηθεί αναλόγως.

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει το έλλειμμα ειδικής προστασίας των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οποία το Δίκτυο έχει επισημάνει στις ετήσιες εκθέσεις του. Το Δίκτυο θα απευθύνει ειδικές συστάσεις επί της εφαρμογής του Ν. 4478/2017 σχετικά με την υποστήριξη θυμάτων εγκληματικών πράξεων και θα συμπεριλάβει τις περιπτώσεις αυτές, στις οποίες τα θύματα στοχοποιούνται ή υφίστανται τη βία επειδή προωθούν και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.