ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ, ΕΝΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου 2017, 13:38Εκτύπωση

Η προφυλάκιση των 6 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μία αποκρουστική ύβρις προς τη δικαιοσύνη και ένα νέο κατώτατο όριο στη μεταπραξικοπηματική κατάρρευση της Τουρκίας, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία.

 

 

Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι πλέον παντελώς άγνωστες έννοιες στην Τουρκία 

—Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Αμνηστίας

 

Η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, Idil Eser, που ήταν ανάμεσα σε αυτούς που προφυλακίστηκαν, συνελήφθη μαζί με άλλα εννέα άτομα, στις 5 Ιουλίου κατά τη διάρκεια ενός απλού εργαστηρίου. Οι τέσσερις έχουν απελευθερωθεί με εγγύηση αλλά εξακολουθούν να είναι υπό έρευνα. Και οι 10 κατηγορούνται, αβάσιμα, ότι «διέπραξαν έγκλημα στο όνομα μίας τρομοκρατικής οργάνωσης χωρίς να είναι μέλη». Οι έξι που παραμένουν υπό κράτηση, βρίσκονται μαζί με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, Taner Kiliç, στη φυλακή.

Σήμερα μάθαμε ότι το να υπερασπίζεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί έγκλημα στην Τουρκία

— Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Αμνηστίας

« Οι Τούρκοι εισαγγελλείς είχαν 12 μέρες για να στοιχειοθετήσουν το προφανές: ότι αυτοί οι ακτιβιστές είναι αθώοι. Η απόφαση να προχωρήσουν δείχνει ότι η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι παντελώς άγνωστες έννοιες στην Τουρκία» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Salil Shetty.

«Δεν πρόκειται για μια νόμιμη κατηγορία αλλά για μια πολιτικά κατευθυνόμενη δίωξη που ιχνογραφεί  ένα τρομακτικό μέλλον για τα δικαιώματα στην Τουρκία».

Οι ηγέτες ανά τον κόσμο πρέπει να σταματήσουν να αναμασούν τα λόγια τους και να συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα

— Salil Shetty, Διεθνής Αμνηστία

Οι παράξενες κατηγορίες περιλαμβάνουν προσπάθειες να συνδεθεί το όνομα της Idil Eser με τρεις τρομοκρατικές οργανώσεις μέσω της δουλειάς της στη Διεθνή Αμνηστία. Οι εισαγγελείς ζητούν να παραμείνει προφυλακισμένη, αναφερόμενοι σε 2 παγκόσμιες εκστρατείες της Δ.Α., καμία εκ των οποίων δεν προέρχονταν από την Αμνηστία της Τουρκίας, μία εκ των οποίων διεξήχθη πριν ενταχθεί στην οργάνωση.

Μία κατηγορία που εξαπολύθηκε ενάντια στην İlknur Üstün του Γυναίκειου Συνασπισμού, η οποία απελευθερώθηκε με εγγύηση, είναι ότι ζήτησε χρηματοδότηση από «μία πρεσβεία» για να στηρίξει ένα πρόγραμμα σχετικά με την «ισότητα του φύλου, συμμετοχή στην χάραξη πολιτικής και καταγραφή».

«Σήμερα μάθαμε ότι το να υπερασπίζεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει γίνει έγκλημα στην Τουρκία. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας για την Τουρκία και για τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Salil Shetty.

« Οι ηγέτες ανά τον κόσμο πρέπει να σταματήσουν να αναμασούν τα λόγια τους και να συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Πρέπει να ασκήσουν πίεση στις αρχές της Τουρκίας για να άρουν αυτές τις πλαστές κατηγορίες και να απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οι 6 φυλακισμένοι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι  İdil Eser (Διεθνής Αμνηστία), Günal Kurşun (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Özlem Dalkıran (Συνέλευση Πολιτών), Veli Acu (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Ali Gharavi (IT σύμβουλος στρατηγικής) και Peter Steudtner (εκπαιδευτής ευημερίας και αποφυγής βίας).

Οι τέσσερις υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απελευθερώθηκαν με εγγύηση είναι οι İlknur Üstün  (Γυναικείος Συνασπισμός), Şeyhmus Özbekli (Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα), Nejat Taştan ( Ένωση Παρατηρητηρίου Ίσων Δικαιωμάτων) και Nalan Erkem (Συνέλευση Πολιτών).

Ο Taner Kiliç συνελήφθη στις 6 Ιουνίου. Κατηγορήθηκε 3 μέρες αργότερα ως «μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Fethullah Gülen» και προφυλακίστηκε. Ο Taner Kiliç υπηρέτησε στο συμβούλιο της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας σε διάφορες περιόδους από το 2002 και υπήρξε Πρόεδρος από το 2014. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών εργασίας σε οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία έχει αποδείξει συνεχόμενα τη συνεπή δέσμευσή του προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.