lgbt

ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΚΕΙ ΑΠΗΧΘΗΣΑΝ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΑΝ Η ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Απριλίου 2017, 15:55Εκτύπωση

Άντρες οι οποίοι πιθανολογείται ότι είναι γκέι απήχθησαν, βασανίστηκαν ή και ακόμα και δολοφονήθηκαν στην Τσετσενία στο πλαίσιο μια συντονισμένης παραβατικής εκστρατείας.

Την 1η Απρίλιου, η ρωσική ανεξάρτητη καθημερινή εφημερίδα, Novaya Gazeta, ανέφερε ότι περισσότεροι από εκατό άντρες που πιθανολογείται ότι είναι γκέι έχουν απαχθεί τις τελευταίες μέρες, ως μέρος μια συντονισμένης εκστρατείας. Οι άντρες φαίνεται να βασανίστηκαν ή και να τους κακομεταχειρίστηκαν, με αποτέλεσμα να αναγκάστηκαν να αποκαλύψουν τα ονόματα άλλων ΛΟΑΤΙ  ατόμων που γνώριζαν. Η εφημερίδα  Novaya Gazeta υποστήριξε ότι έχει επαληθεύσει τις πληροφορίες για τουλάχιστον τρεις άντρες που είχαν σκοτωθεί από τους απαγωγείς τους αλλά οι πηγές τους υποδεικνύουν ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες δολοφονίες.

Υπάρχουν αναφορές ότι μερικοί από τους απαχθέντες άντρες έχουν επιστρέψει από τότε στις οικογένειές τους, ενδεχομένως γιατί ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους δεν επιβεβαιώθηκε από τους απαγωγείς τους. Ωστόσο, παραμένουν σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της ομοφοβικής μισαλλοδοξίας που επικρατεί στην περιοχή. Μέλη του δικτύου ΛΟΑΤΚΙ ρωσικών ΜΚΟ έχουν επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία και έχουν δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή που προσφέρει βοήθεια σε όσους αναζητούν βοήθεια έξω από την περιοχή αυτή.

Οι αντιδράσεις σε αυτές τις πληροφορίες από Τσετσένους αξιωματούχους ποικίλουν: από άρνηση (για παράδειγμα, από τον Alvi Karimov, τον Γραμματέα Τύπου του Αρχηγού της Δημοκρατίας) μέχρι την απόρριψη τους, εκλαμβάνοντας τες ως ένα αστείο, ή ακόμα και υπονοώντας περαιτέρω συγκεκαλυμένες απειλές. Στις 3 Απριλίου, ο γραμματέας Τύπου της Ρωσικής Προεδρικής Διοίκησης, Dimitry Peskov, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών «ελέγχει τις πληροφορίες για τις καταγγελίες για διώξεις αντρών μη παραδοσιακού προσανατολισμού».

Υπογράψτε την έκκληση μας και καλέστε τις ρωσικές και τσετσενικές αρχές να διερευνήσουν τις απαγωγές αυτές και να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πρόσθετες πληροφορίες

«Εγκλήματα τιμής» εξακολουθούν να διαπράττονται στο Βόρειο Καύκασο, ιδιαίτερα στην Τσετσενία. Άντρες που φέρονται να έχουν «αμαυρώσει» την «τιμή» της οικογένειάς τους είτε επειδή είναι ομοφυλόφιλοι είτε επειδή πιθανολογείται να είναι ομοφυλόφιλοι, αντιμετωπίζουν έναν πραγματικά μεγάλο κίνδυνο να δολοφονηθούν από μέλη της οικογένειάς τους. Οι δράστες των «εγκλημάτων τιμής» συχνά μένουν ατιμώρητοι για τα εγκλήματά τους. Ένας μεγάλος αριθμός βίαιων βίντεο έχει δημοσιευτεί πρόσφατα στο διαδίκτυο, τα οποία απειλούν γκέι ακτιβιστές.

Η  Kheda Saratova, μέλος του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό την εποπτεία του Επικεφαλής της Τσετσενίας, δήλωσε  ότι η κοινωνία της Τσετσενίας αλλά και «όλο το δικαστικό σύστημα» της χώρας θα συμπεριφερθούν σε οποιονδήποτε δολοφονήσει έναν γκέι συγγενή «με κατανόηση». Αργότερα υποστήριξε ότι παρεξηγήθηκαν τα λόγια της και η αποκάλυψη ότι υπάρχουν γκέι άτομα στη Τσετσενία την είχε σοκάρει τόσο πολύ που της ήταν αδύνατο να σκεφτεί καθαρά.

Οι αρχές της Τσετσενίας,  με επικεφαλής τον Ramzan Kadyrov, ελέγχουν αποτελεσματικά σχεδόν όλους τους τομείς της δημοκρατίας Βορείου Καυκάσου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οποιαδήποτε μορφή διαφωνίας καταστέλλεται βίαια και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι πολιτικοί ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται έξω από την περιοχή της Τσετσενίας ,καθώς και σε σπάνιες περιπτώσεις, μέλη από την κοινωνία, τα οποία εκφέρουν οποιαδήποτε μορφή κριτικής στην ηγεσία της Τσετσενίας και στις πολιτικές της, αντιμετωπίζουν απειλές, παρενοχλήσεις και συχνά σωματική βία. Η δολοφονία της δημοσιογράφου Anna Politkovskaya το 2006 και η απαγωγή και η δολοφονία της υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τσετσενία, Natalia Estemirova το 2009 πραγματοποιήθηκαν μετά από παρόμοιες απειλές.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.