ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΡΟΜΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΚΔΙΩΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου 2017, 14:26Εκτύπωση

Οι εξώσεις, παραπάνω από 1.000 ανθρώπων, θα πραγματοποιηθούν χωρίς καμία διαβούλευση, ενημέρωση, ή κάποια εναλλακτική στην παροχή στέγασης και είναι ενδεικτικό μιας συστηματικής διάκρισης εναντίον των Ρομά στην Ιταλία. Ταυτόχρονα οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι οι προσπάθειες για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαπίστωσης παραβάσεων κατά της Ιταλίας έχουν παρεμποδιστεί από τα υψηλότερα επίπεδα

  • Οι διαδικασίες διαπίστωσης παραβάσεων εναντίον της Ιταλίας παρεμποδίστηκαν από τα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Καθώς αποκαλύφθηκε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν παρεμποδίσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Ιταλίας για τις διακρίσεις εις βάρος των Ρομά, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι η επικείμενη βίαιη έξωση των Ρομά κατοίκων από τον ανεπίσημο καταυλισμό του Gianturco στη Νάπολη, θα οδηγήσει εκατοντάδες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ανάπηρων, άστεγους.

Οι εξώσεις, παραπάνω από 1.000 ανθρώπων, θα πραγματοποιηθούν χωρίς καμία διαβούλευση, ενημέρωση, ή κάποια εναλλακτική στην παροχή στέγασης και είναι ενδεικτικό μιας συστηματικής διάκρισης εναντίον των Ρομά στην Ιταλία. Ταυτόχρονα οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι οι προσπάθειες για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαπίστωσης παραβάσεων κατά της Ιταλίας έχουν παρεμποδιστεί από τα υψηλότερα επίπεδα.

«Καθώς οι μπουλντόζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν, εκατοντάδες Ρομά στο Gianturco πρόκειται να χάσουν όχι απλά τα σπίτια τους αλλά και τον τρόπο διαβίωσης τους», είπε η Catrinel Motoc, Υπεύθυνη για τις Περιφερειακές Εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Κάνοντας βίαιες εξώσεις στις οικογένειες χωρίς να τους παρέχεται μια επαρκής εναλλακτική για τη στέγασή τους ή υποστήριξη, είναι μια σκληρή πράξη η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ιταλίας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η πρακτική είναι χαρακτηριστική της συστηματικής διάκρισης εναντίον των Ρομά στην Ιταλία, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυγχάνει να καταπολεμήσει».

Πάνω από 1.300 άνθρωποι ζουν στον καταυλισμό. Πολλοί από αυτούς που αναμένεται να εκδιωχθούν βίαια, κατοικούν εκεί για παραπάνω από έξι χρόνια. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους τους είχαν πει επανειλημμένα ότι θα πρέπει να μετακινηθούν αλλά δεν είχαν ενημερωθεί για το πού θα μετακινούνταν ούτε για το πότε.

Αν και 200 άτομα περίπου έχουν ενημερωθεί ότι θα μετεγκατασταθούν σε ένα καινούριο εθνικά διαχωρισμένο καταυλισμό με κοντέινερ, εκατοντάδες από τους υπόλοιπους εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πού θα πάνε.

Ένας κάτοικος στο Gianturco είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι την προηγούμενη εβδομάδα η αστυνομία τους είπε να «φύγετε έως τις 10 Απριλίου αλλιώς θα σας διώξουμε». Μία άλλη γυναίκα είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Ένα μήνα πριν έκανα δύο χειρουργεία. Πού να πάω; Ο γιoς μου είναι και αυτός άρρωστος. Έχει προβλήματα στην καρδιά του, η νύφη μου είναι διαβητική. Θα μείνουμε στο δρόμο όπως τα σκυλιά».

Τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι του Gianturco έχουν αναφέρει παρενοχλήσεις από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων τακτικών ελέγχων και ερευνών. Αυτές οι παρενοχλήσεις έχουν ως αποτέλεσμα την κατάσχεση φαγητού, αυτοκινήτων, μηχανών σκούτερ, καροτσιών και κάρων που οι οικογένειες χρησιμοποιούν για να μετακινούν ανακυκλώσιμα υλικά που έχουν συλλέξει από την πόλη. Η διαβίωση της κοινότητας έχει επηρεαστεί σημαντικά αφού οι αρχές έκλεισαν μία άτυπη αγορά με μεταχειρισμένα είδη στην πλατεία του καταυλισμού.

Η αναγκαστική έξωση και η μετεγκατάσταση κάποιων κατοίκων σε έναν εθνικά διαχωρισμένο καταυλισμό αναδεικνύουν την αποτυχία των ιταλικών αρχών να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρομά και να εφαρμόσουν τη λεγόμενη στρατηγική ένταξης, η οποία έχει υιοθετηθηθεί εδώ και πέντε χρόνια.  

Επιπλέον, επισημαίνονται οι συνέπειες της αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναλάβει δράση ενάντια στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου κατά των διακρίσεων. Παρά το ότι είχε ανοίξει προκαταρκτική εξέταση κατά της Ιταλίας πριν από περίπου πέντε χρόνια λόγω των διακρίσεων ενάντια στους Ρομά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες διαπίστωσης παραβάσεων. Οι  Financial Times αποκάλυψαν ότι η διαδικασία παρεμποδίζεται από τα υψηλότερα επίπεδα. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Ρομά έχουν υποφέρει από τις αναγκαστικές εξώσεις και άλλες παραβιάσεις του δικαιώματός τους στη στέγαση. 

«Η έξωση Gianturco είναι απλώς η πιο πρόσφατη σε μία μακρά λίστα από αναγκαστικές εξώσεις των Ρομά σε όλη την Ιταλία. Οπουδήποτε και να στραφούν, οι Ρομά στην Ιταλία αντιμετωπίζουν τις πιο τοξικές μορφές διάκρισης», δήλωσε η Catrinel Motoc.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πλήρως ενημερωμένη για τον ευρείας κλίμακας διαχωρισμό και την αδικία που υφίστανται οι Ρομά στην Ιταλία. Η σημερινή αποκάλυψη δείχνει ότι μετά από πέντε χρόνια πλήρους αδράνειας, τα εμπόδια για την ανάληψη δράσης βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα. Η Επιτροπή θα πρέπει να σταματήσει να καθυστερεί και να ξεκινήσει τις διαδικασίες διαπίστωσης παραβάσεων κατά της Ιταλίας για παράβαση του ευρωπαϊκού νόμου εναντίον των διακρίσεων».

Υπόβαθρο

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 170.000 Ρομά στην Ιταλία, ενώ περίπου 40.000 από αυτούς ζουν σε αναξιοπρεπείς συνθήκες σε καταυλισμούς. Σε όλη την Ιταλία, χιλιάδες Ρομά αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις, διαχωρισμό σε υποβαθμισμένους καταυλισμούς, αναγκαστικές εξώσεις και διακρίσεις στην πρόσβαση σε επαρκή στέγαση, κάτι το οποίο παραβιάζει και το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.