ΗΠΑ: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ WIKILEAKS ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗ CIA ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΠΟΣΟ ΕΥΑΛΩΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου 2017, 13:35Εκτύπωση

Σε απάντηση στη δημοσίευση χιλιάδων εγγράφων από τον ιστότοπο WikiLeaks σχετικά με τα εργαλεία υποκλοπής δεδομένων από την Αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), ο  Sherif Elsayed Ali, Επικεφαλής Τεχνολογίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Διεθνή Αμνηστία, αναφέρει:

«Βάσει όλων όσων ήδη γνωρίζουμε, αυτή η καινούρια αποκάλυψη επισημαίνει εκ νέου τη δυσκολία να κρατάμε ασφαλή τα δεδομένα στην ψηφιακή εποχή. Το γεγονός ότι μία από τις πιο ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο μπορεί να χάσει τον έλεγχο στα επιχειρησιακά της μυστικά, επαναφέρει στο φως τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και οι υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έναν κόσμο, όπου η εχθρότητα των κυβερνήσεων απέναντι σε αυτούς που λένε την αλήθεια, αυξάνεται.   

«Προκειμένου να προστατευθούν η διαφάνεια και η υπευθυνότητα, πρέπει να προφυλάξουμε το χώρο δράσης της κοινωνίας των πολιτών – στον σημερινό κόσμο, αυτό σημαίνει να προστατεύσουμε τις επικοινωνίες και τις πληροφορίες από αδικαιολόγητες παρεμβάσεις.

Μερικές από τις πιο σοκαριστικές πτυχές των διαρροών είναι οι ενδείξεις ότι η CIA γνώριζε – αλλά το κρατούσε κρυφό –  σχετικά με την τρωτότητα της ασφάλειας των smartphones και των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης τα οποία χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο

Sherif Elsayed Ali, Επικεφαλής Τεχνολογίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Διεθνή Αμνηστία

 

«Δεν είναι μόνο οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας που το κάνουν αυτό – υπάρχει ένας ανίερος αγώνας, ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, να εισβάλλουν στις διαδικτυακές υπηρεσίες και τις ηλεκτρονικές συσκευές, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πληροφοριών για όλους.

«Μία λανθασμένη αντίδραση θα ήταν να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να εγκαταλείψουμε την ιδιωτικότητα μας. Μπορούμε όλοι να καταστήσουμε πιο δύσκολο για τους άλλους να κάνουν κατάχρηση των προσωπικών μας πληροφοριών – είτε είναι εγκληματiκές ομάδες που δρουν στον κυβερνοχώρο είτε υπηρεσίες αποφασισμένες να έχουν τον καθένα υπό τον έλεγχό τους. Υπάρχουν απλά βήματα που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά».

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.