6 ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΑΣ ΖΩΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Δημοσιεύθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2016, 14:10Εκτύπωση

Δείτε παρακάτω μερικές κορυφαίες συμβουλές και εργαλεία προκειμένου να προστατεύσετε την ιδιωτική σας ζωή και να προφυλαχθείτε από κλοπή ταυτότητας, οικονομική απάτη και να μην πέσουν σε λάθος χέρια οι προσωπικές σας φωτογραφίες και τα μηνύματα.

Πριν ξεκινήσουμε, δώστε προσοχή. Εάν είστε δημοσιογράφος ή ακτιβιστής ή αν πιστεύετε προσωπικά ότι μπορεί να αποτελείτε στόχο ηλεκτρονικής παρακολούθησης, χρειάζεστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ηλεκτρονικής ασφάλειας. Παρακαλώ συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψηφιακής ασφάλειας και μην εμπιστεύεστε καμία εφαρμογή για την προστασία των πληροφοριών σας.

1. Αναβαθμίστε τις εφαρμογές, τον υπολογιστή και το κινητό σας

Όταν λαμβάνετε μια ειδοποίηση για την αναβάθμιση του λογισμικού σας σε κάποια από τις συσκευές σας, πρέπει σχεδόν πάντα να το κάνετε αμέσως. Σχεδόν όλες οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν στοιχεία που ονομάζονται διορθωτικές εκδόσεις ασφαλείας: αυτές καλύπτουν κενά στο λογισμικό, τα οποία διευκολύνουν κάποιον να διεισδύσει μέσα στο λογισμικό σας. Αν πετύχουν κάτι τέτοιο μια φορά, μπορούν να έχουν συχνά πρόσβαση σε οτιδήποτε υπάρχει στο κινητό ή στον υπολογιστή σας. Το λογισμικό μπορεί να είναι αρκετά πολύπλοκο και συνεχώς ανακαλύπτονται κενά ασφαλείας, οπότε παρακολουθείτε αυτές τις αναβαθμίσεις.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις για τις εφαρμογές και το λειτουργικό σας σύστημα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό στις ρυθμίσεις του καταστήματος των εφαρμογών σας, του κινητού και του υπολογιστή σας.

2. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης (και προσπαθήστε να τους θυμάστε!)

Το έχετε ακούσει αυτό ένα εκατομμύριο φορές αλλά μπορείτε να θυμάστε 30 διαφορετικούς πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης; Όχι φυσικά, κανένας δεν μπορεί. Ωστόσο χρειάζεται να το κάνετε, καθώς μεγάλες παραβιάσεις δεδομένων συμβαίνουν όλη την ώρα. Εάν κλαπεί ο κωδικός πρόσβασής σας και χρησιμοποιείτε τον ίδιο για άλλες υπηρεσίες, οι υπόλοιποι λογαριασμοί βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.

Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές για την επιλογή κωδικών πρόσβασης και σιγουρευτείτε πως δεν τους ξεχνάτε:

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φράση πρόσβασης, οπότε ο κωδικός πρόσβασής σας θα μπορούσε να είναι «περιστέρια πηγαίνουν στο σχολείο κάθε μέρα!!» ή οτιδήποτε άλλο έχει νόημα για σας όσο αυτό δεν είναι κάτι πολύ κοινό όπως «keep calm and carry on».
  • Χρησιμοποιείστε ένα διαχειριστή κωδικού πρόσβασης: πρόκειται για προγράμματα που παράγουν ισχυρούς κωδικούς για διαφορετικές ιστοσελίδες και τους αποθηκεύουν. Μερικά από αυτά συγχρονίζονται με υπολογιστές και κινητά και έτσι τα έχετε παντού. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να θυμάστε όλους αυτούς τους πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης. 
  • Επιλέξτε έναν πολύ ισχυρό κωδικό για το αρχικό σας e-mail και θυμηθείτε τον. Το αρχικό σας e-mail είναι ιδιαιτέρως σημαντικό εφόσον χρησιμοποιείται για την επαναφορά άλλων λογαριασμών, σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει τους κωδικούς πρόσβασής σας. Σημαίνει επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή κωδικών πρόσβασης σε άλλους λογαριασμούς.

Επίσης ελέγξτε σε αυτήν την ιστοσελίδα: haveibeenpwned.com, αν οι πληροφορίες σας έχουν κλαπεί σε πολλές από τις παραβιάσεις δεδομένων.

Δημιουργήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι ένα επιπλέον βήμα που χρειάζεται για να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πολύ απλό και χρειάζεται να το κάνετε μόνο μια φορά ανά μερικές εβδομάδες ή όταν χρησιμοποιείτε μια καινούρια συσκευή. Μια πολύ συνηθισμένη μορφή είναι ένα μήνυμα με ένα εξαψήφιο κωδικό που λαμβάνετε μέσω SMS στο κινητό σας μετά την εισαγωγή του κωδικού πρόσβασής σας. Αυτό κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση στους λογαριασμούς σας,  γιατί ακόμα και αν κάποιος κατάφερνε να κλέψει τον κωδικό πρόσβασής σας, θα χρειαζόταν να έχει το κινητό σας για να μπορέσει να συνδεθεί στο λογαριασμό σας.

Πολλές δημοφιλείς υπηρεσίες έχουν τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων του Gmail, του Outlook, του Facebook and  του Twitter.

4. Χρησιμοποιήστε πρωτόκολλα υπερκειμενικής μεταφοράς (HTTPS)

Η σύνδεση στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησής, σας αρχίζει είτε με “http” είτε με “https”. Το πρώτο σημαίνει ότι η σύνδεση μεταξύ σας και της ιστοσελίδας είναι ανοιχτή. Θα μπορεί, για παράδειγμα, οποιοσδήποτε διεισδύσει στην σύνδεσή σας στο διαδίκτυο, να δει οτιδήποτε γράφετε ή κοιτάτε. Αυτό είναι κακό.

Μερικές ιστοσελίδες έχουν https ως προεπιλογή, άλλες ως επιλογή. Μπορείτε συνήθως να πείτε ότι είστε σε μια ιστοσελίδα με https λόγω του εικονιδίου κλειδώματος στη γραμμή διευθύνσεων. Αν υπάρχει όμως εικονίδιο κλειδώματος που έχει σταυρωτό σχήμα, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την κρυπτογράφηση και η σύνδεσή σας πιθανώς να μην προστατεύεται. Μερικές ιστοσελίδες δεν έχουν καθόλου https. Βρισκόμαστε στο 2016 και κάποιος μπορεί να έχει την απορία γιατί να συμβαίνει αυτό. Εάν κάποια από τις αγαπημένες σας ιστοσελίδες δεν προστατεύει τη σύνδεσή σας, μπορείτε να τους γράψετε ένα μήνυμα και να ρωτήσετε τι ακριβώς περιμένουν για να το κάνουν.

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το HTTPS Everywhere , μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης, η οποία σας βοηθάει να αποκρυπτογραφήσετε το διαδικτυακό πρόγραμμα περιήγησής σας.

5. Κάντε συζήτηση στο Signal

Το ιδιωτικό Messenger του Signal έχει χαρακτηριστεί ως το «χρυσό πρότυπο» των εφαρμογών άμεσης συνομιλίας και η τεχνολογία κρυπτογράφησής του ως «η καλύτερη στο είδος της». Συνίσταται από τον Edward Snowden και χρησιμοποιείται από την ομάδα της εκστρατείας της Hillary Clinton. Το Signal αναπτύσσεται από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση και είναι ανοιχτή πηγή, γεγονός που σημαίνει ότι ειδικοί ασφαλείας μπορούν να το ελέγχουν για πιθανές «πίσω πόρτες».

Το πρωτόκολλο του Signal, το οποίο είναι το κομμάτι του Signal που εκτελεί την κρυπτογράφηση, θεωρείται τόσο καλό, που το WhatsApp, το Facebook Messenger and το Google Duo το χρησιμοποιούν για τη διατερματική τους κρυπτογράφηση.

Όπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι από τους φίλους τους και την οικογένειά τους. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το WhatsApp είναι μια αρκετά καλή εναλλακτική επιλογή διότι έχει μια ισχυρή διατερματική κρυπτογράφηση ως προεπιλογή.

6. Συναντηθείτε στο Jitsi Meet

Το Jitsti Meet αποτελεί μια εύκολη υπηρεσία για τη διενέργεια τηλεδιάσκεψης, η οποία βρίσκεται στο πρόγραμμα περιήγησης. Εφόσον έχει διατερματική κρυπτογράφηση, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για τηλεδιασκέψεις. Έχει όλα τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως είναι η κοινή χρήση της οθόνης, η συνομιλία και ένα σημειωματάριο για να μοιραστείτε σημειώσεις με οποιονδήποτε λαμβάνει μέρος στην τηλεδιάσκεψη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.