Ε.Ε.: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ «ΚΛΕΙΣΟΥΝ» ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΘΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΦΡΙΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2017, 14:35Εκτύπωση

Το κλείσιμο των νοτίων θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε. θα έθετε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που αναχωρούν από τη Λιβύη, σε κίνδυνο κράτησης και κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία στο πλαίσιο της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στη Μάλτα, για την εξασφάλιση του σχεδίου μετανάστευσης μεταξύ Ε.Ε. και Λιβύης. Το σχέδιο προτάθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό τη «διαχείριση της μετανάστευσης» στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου.

Στη πράξη, οι ναυτικές επιχειρήσεις της Ε.Ε «SOPHIA» και «ΤRITON» θα αναθέσουν την έρευνα και τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών, μέσω ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την τοποθεσία των βαρκών των προσφύγων και μεταναστών, στις Λιμενικές Αρχές της Λιβυής, διευκολύνοντας έτσι την ανάσχεση και την επιστροφή τους στη Λιβύη.

«Η πρόταση απόσυρσης των ναυτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. για την έρευνα και τη διάσωση, και η ενθάρρυνση – και έμμεση χρηματοδότηση – των Λιμενικών αρχών της Λιβύης να καλύψουν το κενό, είναι ένα συγκαλυμμένο σχέδιο το οποίο έχει ως σκοπό να αποτρέψει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη. Το σχέδιο αυτό θα παγιδεύσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε μία χώρα που πλήττεται από συγκρούσεις και θα τους θέσει σε κίνδυνο βασανισμού και εκμετάλλευσης. Το σχέδιο είναι η πιο πρόσφατη, αλλά ίσως και η πιο σκληρή ένδειξη του γεγονότος ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γυρνούν την πλάτη τους στους πρόσφυγες», είπε η Iverna McGowan, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Θεσμικού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το σχέδιο είναι η πιο πρόσφατη, αλλά ίσως και η πιο σκληρή ένδειξη του γεγονότος ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γυρνούν την πλάτη τους στους πρόσφυγες

— Iverna McGowan, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Θεσμικού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας

Κατά πάσα πιθανότητα, οι άνθρωποι που θα συλλαμβάνονται στο δρόμο προς την Ευρώπη από το Λιμενικό της Λιβύης θα επιστρέφονται σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει την επ’ αόριστον και αυθαίρετη κράτηση μεταναστών και προσφύγων σε τέτοια κέντρα, όπως και τις απάνθρωπες συνθήκες και τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως π.χ. βασανισμοί και βιασμοί. Παρόμοιες εκθέσεις σχετικά με τις συνθήκες των κέντρων κράτησης αποτυπώνονται σε ένα έγγραφο της Γερμανικής κυβέρνησης το οποίο διέρρευσε αυτή την εβδομάδα. Το προτεινόμενο σχέδιο παραλείπει επίσης να αναφερθεί σε οποιοδήποτε μηχανισμό λογοδοσίας ή σε άλλες διασφαλίσεις προκειμένου η Ε.Ε. να μην τροφοδοτήσει άμεσα σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνεργασία της με τη Λιβύη.  

«Είναι ειλικρινά συγκλονιστικό, με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης στη Λιβύη και το βάθος της ανθρώπινης οδύνης που έχουν υποστεί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εκεί, ότι μια τέτοια πρόταση είναι έστω υπό συζήτηση. Η έλλειψη οποιασδήποτε χειροπιαστής λεπτομέρειας, όσον αφορά την μετεγκατάσταση ή τις διασφαλίσεις για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι σε μια ουσιαστικά άνομη χώρα, προδίδει τις κακόβουλες προθέσεις πίσω από την κυνική αυτή πρόταση», είπε η Iverna McGowan.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.