ΙΡΑΝ: Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΘΩΣ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017, 16:21Εκτύπωση

Η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέας Golrokh Ebrahimi Iraee, η οποία καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης έξι χρόνων, επειδή έγραψε μια ιστορία σχετικά με την αποτρόπαια πρακτική του λιθοβολισμού, συνελήφθη ξανά την Κυριακή και με αυτόν τον τρόπο ο δικαστικός έλεγχος της καταδικαστικής της απόφασης παρανόμως παρεμποδίστηκε, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Golrokh Ebrahimi Iraee στάλθηκε πίσω στη φυλακή «Εvin», αφού συνελήφθη από τους αξιωματούχους της Επαναστατικής Φρουράς, ενώ πήγαινε να επισκεφτεί τον σοβαρά άρρωστο σύζυγό της, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Arash Sadeghi, στο νοσοκομείο. Βρίσκονταν σε προσωρινή άδεια από τη φυλακή από τις 3 Ιανουαρίου, περιμένοντας τον έλεγχο της δικαστικής απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν σχετικά με τη φυλάκισή της για τη συγγραφή μιας αδημοσίευτης λογοτεχνικής ιστορίας. Ο έλεγχος στα δικαστήρια σκόπιμα καθυστερείται από την Επαναστατική Φρουρά.

Οι ιρανικές αρχές πρέπει να θέσουν τέλος σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των ειρηνικών δραστηριοτήτων για την υπεράσπιση της Golrokh Ebrahimi Iraee και του Arash Sadeghi, να τους απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων και να διασφαλίσουν ότι οι άδικες καταδίκες τους θα αναιρεθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

- Philip Luther, ερευνητής και Διευθυντής Θεσμικής Πίεσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία

 

«Η εκ νέου σύλληψη της Golrokh Ebrahimi Iraee και η παρείσφρηση της Επαναστατικής Φρουράς στις διαδικασίες του δικαστηρίου είναι η τελευταία ανησυχητική εξέλιξη στην αυθαίρετη και άδικη μεταχείριση αυτού του ζεύγους ακτιβιστών», είπε ο Philip Luther, Ερευνητής και Διευθυντής Θεσμικής Πίεσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία.

«Οι ιρανικές αρχές πρέπει να θέσουν τέλος σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των ειρηνικών δραστηριοτήτων για την υπεράσπιση της Golrokh Ebrahimi Iraee και του Arash Sadeghi, να τους απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων και να διασφαλίσουν ότι οι άδικες καταδίκες τους θα αναιρεθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Την προηγούμενη ημέρα της σύλληψής της, η Golrokh Ebrahimi Iraee είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι η καταδίκη της και η 15ετής ποινή που δόθηκε στο σύζυγό της για το ειρηνικό του έργο πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα τέθηκε σε επανεξέταση, από την 33η Επιτροπή του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά η Επαναστατική Φρουρά παρεμπόδισε τη διαδικασία αποτρέποντας τη μεταφορά των δικαστικών φακέλων από το Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης.

Η Golrkh Ebrahimi Iraee δήλωσε επίσης στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο Αρμόδιος Εισαγγελέας της φυλακής «Εvin» παραδέχτηκε ότι πραγματοποιήθηκαν αδικίες στην υπόθεσή τους και υποσχέθηκε ότι αυτές θα διευθετηθούν.

Οι αρχές κρατάνε ουσιαστικά σε καθεστώς ομηρίας την υγεία του Arash Sadeghi. Η απόφαση να του αρνηθούν την πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα που τόσο επειγόντως χρειάζεται και θέτοντας ως προϋπόθεση την επιστροφή της γυναίκας του στη φυλακή είναι ολοφάνερα μια ανάλγητη τιμωρία για την απεργία πείνας του και εξομοιώνεται με βασανισμό από την πλευρά των ιρανικών αρχών.

Philip Luther, ερευνητής και Διευθυντής Θεσμικής Πίεσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία

Επιπλέον της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης, η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί ότι η Επαναστατική Φρουρά συνεχίζει να προκαλεί στυγνό πόνο και ταλαιπωρίες στον Arash Sadeghi παρεμποδίζοντας την πρόσβασή του στο σύστημα επειγουσών ιατρικών υπηρεσιών. Ο Arash Sadeghi βρίσκονταν στην 72η ημέρα απεργίας πείνας μεταξύ του Οκτωβρίου του 2016 και του Ιανουαρίου του 2017 διαμαρτυρόμενος για τη φυλάκιση της γυναίκας του. Σταμάτησε την απεργία πείνας στις 3 Ιανουαρίου έπειτα από την παγκόσμια κατακραυγή και αφού οι αρχές απελευθέρωσαν τελικά την Golrokh Ebrahim Iraee με προσωρινή άδεια από τη φυλακή, υποσχόμενοι να παρατείνουν την άδεια μέχρι η υπόθεση να υποβληθεί σε δικαστική αναθεώρηση – μια υπόσχεση που δεν τήρησαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες μεταφερόταν σε ιατρική κλινική της φυλακής σχεδόν σε καθημερινή βάση λόγω εσωτερικής αιμορραγίας, δύσπνοιας και σοβαρού βήχα. Οι γιατροί είπαν ότι πάσχει από σοβαρή πνευμονική λοίμωξη, γαστρεντερικά προβλήματα και νεφρική δυσλειτουργία και χρήζει παρατεταμένης παραμονής στο νοσοκομείο ώστε να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, οι αρχές αρνήθηκαν να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Την προηγούμενη ημέρα της σύλληψής της, οι Εισαγγελικές Αρχές είπαν στην Golrokh Ebrahimi Iraee ότι η Επαναστατική Φρουρά θα παρεμποδίσει τη μεταφορά του Arash Sadeghi στο νοσοκομείο μέχρι να γυρίσει (η Golrokh Ebrahimi Iraee) στη φυλακή.

«Οι αρχές κρατάνε ουσιαστικά σε καθεστώς ομηρίας την υγεία του Arash Sadeghi. Η απόφαση να του αρνηθούν την πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα που τόσο επειγόντως χρειάζεται και θέτοντας ως προϋπόθεση την επιστροφή της γυναίκας του στη φυλακή είναι ολοφάνερα μια ανάλγητη τιμωρία για την απεργία πείνας του και εξομοιώνεται με βασανισμό από την πλευρά των ιρανικών αρχών», είπε ο Philip Luther.

«Η κατάστασή του είναι πολύ κακή και πρέπει να του χορηγηθεί η απαραίτητη θεραπεία, διαφορετικά η υγεία του θα συνεχίσει να χειροτερεύει, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να βάλει τη ζωή του σε κίνδυνο».

Υπόβαθρο

 Ο Arash Sadeghi εξέτιε ποινή 15 χρόνων στη φυλακή «Evin» για την ειρηνική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ιούνιο του 2016. Η σύζυγός του Golrokh Ebrahimi Iraee συνελήφθη την Κυριακή με σκοπό να συνεχίσει να εκτείει την ποινή έξι χρόνων στην οποία καταδικάστηκε με κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης και «της προσβολής ισλαμικής θρησκείας». Το αίτημα που υπεβλήθη από κοινού για δικαστική αναθεώρηση στην παρούσα φάση εκκρεμεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι και οι δύο είναι κρατούμενοι συνείδησης.

Σε μια έκθεση με τίτλο Υγεία σε καθεστώς ομηρίας: απάνθρωπη άρνηση παροχής ιατρικής φροντίδας στις ιρανικές φυλακές, δημοσιευμένη τον Ιούλιο 2016, η Διεθνής Αμνηστία αποτύπωσε το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των αρχών – συγκεκριμένα το γραφείο του Εισαγγελέως, τη διοίκηση φυλακών και τους αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών – που παρεμποδίζει σκόπιμα την πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, σε πολλές περιπτώσεις σαν μια σκόπιμη ενέργεια σκληρότητας που στοχεύει στο να τρομοκρατήσει και να τιμωρήσει πολιτικούς κρατούμενους ή να εκμαιεύσει εξαναγκασμένες «ομολογίες» ή δηλώσεις μετάνοιας από τους ίδιους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.