ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ: Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΤΙΛΑΝ ΡΟΥΦ ΔΕ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017, 12:28Εκτύπωση

Σε απάντηση της ανακοίνωσης ότι ο Ντίλαν Ρουφ καταδικάστηκε σε θάνατο, λόγω της δολοφονίας εννέα ανθρώπων στην Αφρικανική  Επισκοπική Εκκλησία των Μεθοδιστών, Emanuel, η Μάργκαρετ Χουάνγκ, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη διάρκεια της δίκης του Ντίλαν Ρουφ είδαμε το φριχτό πόνο τον οποίο προκάλεσε και την αποτρόπαια ρατσιστική εχθρότητα που υποκίνησε τις πράξεις του. Ωστόσο η καταδίκη του σε θάνατο δεν είναι δίκαιη. Η θανατική ποινή είναι μια αναποτελεσματική τιμωρία που αφαιρεί από τα πρόσωπα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, ενσωματώνοντας η ίδια ρατσισμό στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Δεν θα θεραπεύσει τις βαθιές ρατσιστικές πληγές που συνεχίζουν να προκαλούν βία στη χώρα μας».

Η θανατική ποινή είναι μια αναποτελεσματική τιμωρία που αφαιρεί από τα πρόσωπα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, ενσωματώνοντας η ίδια ρατσισμό στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης

— Μάργκαρετ Χουάνγκ, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ

Για παραπάνω από δύο δεκαετίες οι θανατικές ποινές και εκτελέσεις μειώθηκαν σταθερά στις ΗΠΑ, επειδή η τιμωρία είναι δαπανηρή, αναποτελεσματική και άδικη. Το 2015 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες εκτελέσεις, σε σχέση με άλλες χρονιές, από την επαναφορά της θανατικής ποινής το 1976. Η σημερινή καταδίκη είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, μακριά από τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αληθινή δικαιοσύνη.

Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ είναι αντίθετη με την επιβολή θανατικής ποινής σε κάθε περίπτωση και χωρίς εξαίρεση, ως μέτρο έσχατης, απάνθρωπης και εξευτελιστικής τιμωρίας. Μέχρι σήμερα 140 χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή στη νομοθεσία τους ή στην πράξη. Οι ΗΠΑ ήταν μια από τις εννιά χώρες στον κόσμο που πραγματοποιούσε εκτελέσεις κάθε χρόνο μεταξύ 2009 και 2013.

Αυτή τη δήλωση μπορείτε να τη βρείτε στο διαδίκτυο στη σελίδα:

http://www.amnestyusa.org/news/press-releases/executing-dylann-roof-will-not-bring-justice 

Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ παγκόσμιας ειρήνης, με περισσότερους από 7 εκατομμύρια υποστηρικτές που αγωνίζονται για έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Η οργάνωση διερευνά και δημοσιοποιεί παραβιάσεις, εκπαιδεύει και κινητοποιεί το κοινό και εργάζεται για να προστατέψει τα άτομα που ζουν σε μέρη όπου η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η αλήθεια και η αξιοπρέπεια δεν γίνονται σεβαστές.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.