ΝΙΓΗΡΙΑ: H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΧΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΜ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2017, 12:37Εκτύπωση

Χίλιες ημέρες μετά την αποτρόπαια απαγωγή 276 μαθητριών στο Τσίμποκ, η Νιγηριανή κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διασφαλιστεί η απελευθέρωση τους, καθώς και όλων των άλλων θυμάτων μαζικής απαγωγής, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση καλεί τη Μπόκο Χαράμ να βάλει τέλος στη δυστυχία των κοριτσιών και να τα απελευθερώσει άμεσα καθώς και όλους τους υπόλοιπους πολίτες που βρίσκονται υπό την κράτησή της. 

«Αυτή η φρικτή επέτειος είναι μια ανατριχιαστική υπενθύμιση, όχι μόνο της τραγικής εξαφάνισης των μαθητριών στο Τσίμποκ, αλλά και εκείνης όλων των άλλων ατόμων –πολλά από τους οποία είναι παιδιά– που παραμένουν αιχμάλωτα σε κρησφύγετα της Μπόκο Χαράμ σε όλη την χώρα. Αυτές οι απαγωγές και άλλες επιθέσεις σε αμάχους, πολλές από τις οποίες συνιστούν εγκλήματα πολέμου, πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Makmid Kamara, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστία στη Νιγηρία.

Αυτή η φρικτή επέτειος είναι μια ανατριχιαστική υπενθύμιση, όχι μόνο της τραγικής εξαφάνισης των μαθητριών στο Τσίμποκ, αλλά και εκείνης όλων των άλλων ατόμων –πολλά από τους οποία είναι παιδιά– που παραμένουν αιχμάλωτα σε κρησφύγετα της Μπόκο Χαράμ σε όλη την χώρα

— Makmid Kamara, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστία στη Νιγηρία

»Ενώ η νιγηριανή κυβέρνηση κάνει σημαντικές προσπάθειες για να απελευθερώσει τα 195 κορίτσια από το Τσίμποκ που κρατούνται από τη Μπόκο Χαράμ, ανησυχούμε ότι τα θύματα λιγότερων γνωστών περιπτώσεων μαζικής απαγωγής, δεν θα τύχουν παρόμοιας μεταχείρισης όσον αφορά τις προσπάθειες απελευθέρωσής τους».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τουλάχιστον 41 άλλες υποθέσεις μαζικών απαγωγών από τη Μπόκο Χαράμ, από το 2014. Πολλές από τις επιθέσεις της οργάνωσης, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν προμελετημένες δολοφονίες αμάχων, βιασμούς, καταστροφές σπιτιών, βομβαρδισμούς τόπων λατρείας, αγορών καθώς και άλλων αστικών δομών, αποτελούν εγκλήματα πολέμου και όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτά πρέπει να τεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τύχουν δίκαιης δίκης, χωρίς προσφυγή στη θανατική ποινή. 

Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει την επιμονή και την αποφασιστικότητα των υπεύθυνων της εκστρατείας «Φέρτε τα Κορίτσια μας Πίσω» (Βring Back Our Girls), η οποία προσπαθεί να βάλει στην παγκόσμια ατζέντα τη δοκιμασία των κοριτσιών από το Τσίμποκ και η οποία συνεχίζει να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για απελευθέρωση όλων των κοριτσιών. Η επιμονή τους είναι αξιοσημείωτη, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία ο πολιτικός χώρος για ειρηνικές διαμαρτυρίες και συναθροίσεις στη Νιγηρία συρρικνώνεται ραγδαία.

«Ο λαός της Νιγηρίας και, πράγματι όλος ο κόσμος, θυμάται την χιλιοστή ημέρα από την απαγωγή στο Τσίμποκ, πρωτίστως χάρη στη συνεχή δουλειά πίσω από τη συγκεκριμένη εκστρατεία. Ελπίζουμε ότι η επίδρασή της θα αξιοποιηθεί για να απαιτηθεί δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών για όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κατά τη διάρκεια αυτής της πολεμικής σύγκρουσης στη βορειοανατολική Νιγηρία», δήλωσε ο Makmid Kamara.

»Η νιγηριανή κυβέρνηση πρέπει επίσης να αυξήσει σημαντικά τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει την ασφαλή απελευθέρωση των απαχθέντων και να παρέχει την κατάλληλη ψυχολογική και ιατρική φροντίδα σε όσους έχουν ήδη διασωθεί, αφεθεί ή έχουν καταφέρει να αποδράσουν από την αιχμαλωσία».

Υπόβαθρο 

Από το 2009 η Μπόκο Χαράμ ακολουθεί μια βίαιη στρατηγική ενάντια στους αμάχους στη Βορειοανατολική Νιγηρία η οποία περιλαμβάνει καθημερινές δολοφονίες, βομβαρδισμούς, απαγωγές και λεηλασίες. Πόλεις και χωριά έχουν λεηλατηθεί. Σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά, καθώς και άλλα δημόσια κτίρια έχουν αποτελέσει στόχο επίθεσης και έχουν καταστραφεί. Η Μπόκο Χαράμ κακομεταχειρίζεται με βάναυσο τρόπο τους αμάχους που είναι εγκλωβισμένοι στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, ενώ έχει διακόψει την παροχή υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης καθώς και άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει ότι η Μπόκο Χαράμ έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα χωρίς να έχει τιμωρηθεί για αυτά.

Τον Απρίλιο του 2014, οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν 276 κορίτσια από το Δευτεροβάθμιο Κυβερνητικό Σχολείο Θηλέων στο Τσίμποκ. Οι απαγωγές αποτελούν σταθερό και αναπόσπαστο κομμάτι των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ. Στις 14 Απριλίου 2015, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε εκτενή έκθεση στην οποία κοινοποιούσε 38 υποθέσεις απαγωγής από τη Μπόκο Χαράμ.

Από τον Απρίλιο του 2015, χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά που είχαν πέσει θύματα απαγωγής από τη Μπόκο Χαράμ έχουν καταφέρει να αποδράσουν ή έχουν διασωθεί.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.