ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2016, 13:20Εκτύπωση

Η Σαουδική Αραβία πρέπει αμέσως να εγκαταλείψει κάθε χρήση όπλων διασποράς, να καταστρέψει την αποθήκη της και να προσχωρήσει στη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά από τη σημερινή παραδοχή-έκπληξη του Ηνωμένου Βασιλείου ότι τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν αδιακρίτως στην Υεμένη.

Ο Ahmed al-Asiri γενικός γραμματέας και εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε σήμερα ότι θα πάψουν να χρησιμοποιούν τα όπλα διασποράς BL-755 κατασκευασμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση της Διεθνούς Αμνηστίας ότι χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβρη του 2015. Η Διεθνής Αμνηστία είχε αποκαλύψει τη χρήση όπλων διασποράς από τη συμμαχία στις συγκρούσεις, κατασκευασμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Βραζιλία.

«Είναι εκπληκτικό ότι πήρε τόσο καιρό για τη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας να παραδεχτεί επισήμως την αδιάκριτη χρήση όπλων διασποράς στη σύρραξη με την Υεμένη», δήλωσε ο James Lynch, Επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τον Έλεγχο των όπλων και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Είναι εκπληκτικό ότι πήρε τόσο καιρό για τη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας να παραδεχτεί επισήμως την αδιάκριτη χρήση όπλων διασποράς στη σύρραξη με την Υεμένη

—James Lynch, Επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τον Έλεγχο των όπλων και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 «Φυσικά και το γνωρίζαμε αυτό, ήδη από μήνες. Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι συγκέντρωσαν αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα όπλα σκότωναν και τραυμάτιζαν πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών σε αγροτικές περιοχές στη Βόρεια Υεμένη, έπειτα από τη χρήση τους νωρίτερα αυτό το χρόνο».

 «Αυτό το γεγονός ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για μια ανεξάρτητη διεθνή διερεύνηση των αυξανόμενων αποδεικτικών στοιχείων για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Υεμένη, και για ενίσχυση της λογοδοσίας».

 «Η ανεύθυνη και παράνομη διακίνηση όπλων προς τα διάφορα μέρη της σύρραξης της Υεμένης έχει προκαλέσει τον τραυματισμό αμάχων. Όλα τα κράτη πρέπει να επιβάλλουν ένα ολοκληρωτικό εμπάργκο στη διακίνηση όπλων, από το οποίο επωφελούνται όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές».

Αυτό το γεγονός ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για μια ανεξάρτητη διεθνή διερεύνηση των αυξανόμενων αποδεικτικών στοιχείων για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Υεμένη, και για ενίσχυση της λογοδοσίας

— James Lynch

Υπόβαθρο

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι, εδώ και πολλά χρόνια κάνουν εκκλήσεις προς όλα τα κράτη να σταματήσουν αμέσως τη χρησιμοποίηση, παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση όπλων διασποράς και να προσχωρήσουν στη Σύμβαση του 2008 για τα Πυρομαχικά Διασποράς. Ούτε η Σαουδική Αραβία, ούτε κάποιο από τα μέλη της συμμαχίας έχουν προσχωρήσει στην εν λόγω Σύμβαση. Ωστόσο, με βάση το διεθνές εθιμικό ανθρωπιστικό δίκαιο τα μέλη της συμμαχίας δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους όπλα συμπεριλαμβανομένων των βομβών διασποράς, που αδιακρίτως απειλούν αμάχους.

Οι βόμβες διασποράς, που έχουν απαγορευτεί σε πάνω από 100 χώρες, αποτελούν έναν τεράστιο κίνδυνο για τους αμάχους. Είτε ρίχνονται από τον αέρα, είτε πυροδοτούνται από το έδαφος, έχουν σχεδιαστεί ώστε να εκρήγνυνται στον αέρα, διαχέοντας τα επιμέρους πρυρομαχικά σε μεγάλο γεωγραφικό εύρος, βάλλοντας αδιακρίτως τόσο τον άμαχο πληθυσμό, όσο και στρατιωτικούς στόχους. Πολλά από αυτά τα επιμέρους πυρομαχικά που δεν εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση, μετατρέπονται σε νάρκες. Οι βόμβες που δεν εξερράγησαν παραμένουν ένας τεράστιος κίνδυνος για τον άμαχο πληθυσμό, τόσο κατά τη διάρκεια της σύρραξης, όσο και μετά. Επειδή πρόκειται για όπλα που βάλλουν αδιακρίτως, τα όπλα διασποράς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τα μέλη της συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας πρέπει αμέσως να παράσχουν στα Ηνωμένα Έθνη ακριβείς πληροφορίες για τις τοποθεσίες των βομβιστικών επιθέσεων με βόμβες διασποράς, παρέχοντας μαζί και χάρτες, δεδομένα με τις ακριβείς ημερομηνίες των επιθέσεων, τον ακριβή τύπο, καθώς και την ποσότητα των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν, ώστε να υπάρξει εκκένωση, αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την επίγνωση του κινδύνου προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για τον άμαχο πληθυσμό.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της συμμαχίας πρέπει να διευκολύνουν την εκκένωση περιοχών με μη εκραγέντα πυρομαχικά. Τα κράτη που είναι σε θέση να το κάνουν, πρέπει να παρέχουν κάθε τεχνική, οικονομική, υλική και άλλου είδους υποστήριξη προκειμένου να διευκολύνεται η αναγνώριση και εκκένωση, η απομάκρυνση ή η καταστροφή των βομβών διασποράς, των μη εκραγέντων πυρομαχικών και άλλων εκρηκτικών πολεμικών υπολειμμάτων. Πρέπει επίσης να παράσχουν στα θύματα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης και αποκατάστασης, τόσο των θυμάτων όσο και των οικογενειών τους, καθώς και εκπαίδευση διαχείρισης του κινδύνου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.