ΙΡΑΝ:ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ, ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΦΕΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2016, 13:36Εκτύπωση

Η ακτιβίστρια για την κατάργηση της θανατικής ποινής, Atena Daemi αποφυλακίστηκε με εγγύηση στις 15 Φεβρουαρίου του 2016. Αναμένει το αποτέλεσμα της έφεσης που άσκησε ενάντια στην ποινή φυλάκισης 14 χρόνων που της επιβλήθηκε για την ειρηνική ακτιβιστική της δράση. Εάν επιστρέψει στη φυλακή, θα είναι κρατούμενη συνείδησης.

Η Atena Daemi, υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστρια για την κατάργηση της θανατικής ποινής, αποφυλακίστηκε από τη φυλακή Evin της Τεχεράνης στις 15 Φεβρουαρίου, αφότου εξασφάλισε εγγύηση ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ριάλ (που ισοδυναμούν με 166.000 δολάρια) και τώρα περιμένει το αποτέλεσμα της έφεσης.

Η Atena Daemi συνελήφθη από 11 πράκτορες, 10 άνδρες και μια γυναίκα, οι οποίοι ανήκαν στην Επαναστατική Φρουρά του Ιράν, στις 21 Οκτωβρίου του 2014. Οι πράκτορες διεξήγαγαν μια τρίωρη έρευνα στο σπίτι της και κατάσχεσαν διάφορα κινητά τηλέφωνα που ανήκαν στην ίδια και στους συγγενείς της. Επίσης, έψαξαν το σπίτι ενός άλλου μέλους της οικογένειάς της, καθώς επίσης και τον εργασιακό της χώρο, παρόλο που δεν είχαν ένταλμα έρευνας. Στη συνέχεια, η Atena Daemi μεταφέρθηκε με δεμένα τα μάτια στον Τομέα 2Α της φυλακής Evin. Εκεί, βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Επαναστατικής Φρουράς για 86 μέρες, συμπεριλαμβανομένων 51 ημερών σε κελί απομόνωσης. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής της, δεν της επιτράπηκε να καλέσει την οικογένειά της, παρά μόνο μία εβδομάδα μετά και δεν της επιτράπηκε να τους δει μέχρι να συμπληρωθούν οι πρώτες 25 μέρες.Τις πρώτες 28 μέρες, η Atena Daemi δήλωσε ότι την κρατούσαν σε ένα κελί, το οποίο ήταν μολυσμένο με έντομα και δεν είχε εγκαταστάσεις υγιεινής. Είπε ότι οι ανακριτές της προσφέρθηκαν να της παραχωρήσουν πιο εύκολη πρόσβαση στην τουαλέτα, σε αντάλλαγμα με τη «συνεργασία» της. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο, παρόλο που είχε ανακριθεί κατ’ εξακολούθηση. Με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα, την ανέκριναν κάθε μέρα για ενάμιση μήνα, συνήθως για πολλές ώρες κάθε φορά. Κατά τη διάρκεια των μακροσκελών ανακρίσεών της, έπρεπε να μείνει με δεμένα τα μάτια στραμμένη προς τον τοίχο.

Τέλος, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, η Atena Daemi παραπονιόταν για διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων πόνων στα νεφρά, καρδιολογικά προβλήματα, αδυναμία στα άκρα, προβλήματα στα δόντια και ούλα και σημάδια θολής όρασης, χωρίς όμως να λάβει επαρκή ιατρική περίθαλψη. Η οικογένειά της είχε αιτηθεί να της παραχωρηθεί αναρρωτική άδεια, αλλά οι αρχές φαίνεται να είπαν ότι δεν μπορούσε να της χορηγηθεί άδεια, έως ότου ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της έφεσης.

Η Atena Daemi πληροφορήθηκε, στις 12 Μαΐου του 2015 ότι καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης από το Παράρτημα 28 του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης. Η δίκη της, που έγινε το Μάρτιο του 2015, ήταν κατάφωρα άδικη και διήρκησε λιγότερο από 15 λεπτά. Το δικαστήριο, την καταδίκασε σε επτά χρόνια φυλάκισης για «συγκέντρωση και συνομωσία ενάντια στην εθνική ασφάλεια» και για «διακίνηση προπαγάνδας ενάντια του συστήματος», χωρίς να κάνουν σαφή την ακριβή τιμωρία για την κάθε κατηγορία. Επίσης, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης για «προσβολή του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και του Ανώτατου Ηγέτη» και σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για «απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων».

Οι κατηγορίες πηγάζουν από την κριτική της στάση στο Facebook και στο Twitter ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διατήρηση της θανατικής ποινής στο Ιράν, καθώς επίσης και από τη συμμετοχή της σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έξω από τις φυλακές με άλλες οικογένειες βαρυποινιτών. Η διανομή φυλλαδίων κατά της θανατικής ποινής και η συνεργασία της με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και με συγγενείς όσων δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής που ακολούθησε τις εκλογές του 2009, χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή της. Τέλος, η κατηγορία για την απαλοιφή αποδεικτικών στοιχείων συνδέεται, σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, με «την αλλαγή του κωδικού πρόσβασης στους λογαριασμούς στο Facebook και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο» ενός άλλου ακτιβιστή.

Εάν η ποινή της κριθεί βάσιμη στο Εφετείο, κινδυνεύει να φυλακιστεί ξανά.

Γράψε μία έκκληση:

  • Γλώσσα:αγγλικά, αραβικά, ισπανικά, γαλλικά ή στα ελληνικά 
  • Προθεσμία: μέχρι τις 17 Μαΐου 2017
  • Αποδέκτης: ο Εξοχότατος Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei, στο Γραφείο του Ανώτατου Ηγέτη 
  • Διέυθυνση: Ελληνική Πρεσβεία του Ιράν, Στρ. Καλάρη 16, 15452,  Αθήνα. Ελλάδα

Κάλεσε τις αρχές του Ιράν να ακυρώσουν την καταδίκη και την ποινή της Atena Daemi, καθώς πηγάζει αποκλειστικά από την ειρηνική εξάσκηση των δικαιωμάτων της στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης. Επίσης, ζήτησε να διερευνηθεί η υποβολή της σε παρατεταμένη απομόνωση και η δήθεν άρνηση της ιατρικής περίθαλψης, που μπορεί να βασίζεται σε βασανιστήριο ή άλλη κακομεταχείριση. Τέλος, υπενθύμισε στις αρχές ότι τα Άρθρα 19, 21 και 22 της Διεθνούς Συνθήκης για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR), των οποίων το Ιράν αποτελεί κρατικό μέλος, προστατεύουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης. 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.