ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΟΜΑΛΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΣΤΟ DADAAB ΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2016, 16:11Εκτύπωση

Οι αρχές της Κένυας έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν το Dadaab, το μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο. Περισσότερο από 267.000 πρόσφυγες βρίσκονται σε κίνδυνο επιστροφής στην πληγείσα, από τον πόλεμο Σομαλία.

Με την ανακοίνωσή της να κλείσει τον καταυλισμό, η κυβέρνηση της Κένυας έχει δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και ανησυχίας μεταξύ των Σομαλών προσφύγων. Οι άνθρωποι νιώθουν πως δεν τους έχει απομείνει κάποια άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν στη Σομαλία, μια χώρα που ταλανίζεται ακόμα από συγκρούσεις και όπου έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Η χρόνια απουσία στήριξης από τη διεθνή κοινότητα προς την Κένυα, η οποία φιλοξενεί πρόσφυγες εδώ και δεκαετίες, έχει συμβάλλει στην απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει τη λειτουργία του καταυλισμού προσφύγων στο Dadaab. Η διεθνής κοινότητα έχει υπάρξει συστηματικά ανεπαρκής στη χρηματοδότηση των εκκλήσεων, τόσο από την κυβέρνηση της Κένυας, όσο και από τηνΎπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες, ενώ παράλληλα έχει αποτύχει και στο κομμάτι της επανεγκατάστασης ενός σημαντικού αριθμού προσφύγων από την Κένυα σε άλλες χώρες. 

Η ζωή είναι τώρα, πολύ δύσκολη για τους πρόσφυγες στο Dadaab, ωθώντας τους να φύγουν. Η ανθρωπιστική βοήθεια, όπως η διανομή τροφίμων έχει μειωθεί. Οι αρχές της Κένυας έχουν κάνει σαφές ότι περιμένουν από τους πρόσφυγες να φύγουν πίσω στη Σομαλία, αλλά τους έχουν δώσει παραπλανητικές πληροφορίες όσον αφορά τη διαδικασία της επιστροφής στη Σομαλία. Χωρίς καμία άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν στη Σομαλία, η κυβέρνηση αναγκάζει αποτελεσματικά τους πρόσφυγες να φύγουν από την Κένυα.

Τώρα η κυβέρνηση της Κένυας επιδιώκει το κλείσιμο του καταυλισμού προσφύγων στο Dadaab.

Είναι όμως πολύ επικίνδυνη η επιστροφή στη Σομαλία, μια χώρα με συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις, αστάθεια, περιορισμένες υποδομές και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Οι κίνδυνοι με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι Σομαλοί πρόσφυγες που επιστρέφουν, περιλαμβάνουν απαγωγές και αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών σε ένοπλες ομάδες, όπως η Al-Shabaab.

Στείλτε ένα μήνυμα εδώ στον Uhuru Kenyatta, τον πρόεδρο της Κένυας, και ζητήστε του να σταματήσει να αναγκάζει τους πρόσφυγες να επιστρέφουν στη Σομαλία.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.