ΣΥΡΙΑ: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ALEPPO ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΠΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2016, 16:17Εκτύπωση

Οι φόβοι για την ασφάλεια των αμάχων στην ανατολική και δυτική πλευρά της πόλης του Aleppo βασίζονται στη διαφαινόμενη απειλή της πιθανής κλιμάκωσης των εχθροπραξιών και βομβαρδισμών από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας με την υποστήριξη της Ρωσίας και των μη κρατικών ένοπλων ομάδων, μόλις τελειώσει η ανθρωπιστική παύση, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα.

Αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι ένας στόλος Ρωσικών πλοίων έχει φτάσει στη Latakia των Συριακών ακτών τις τελευταίες ημέρες, υποδηλώνοντας ότι οι Συριακές και Ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν μια τελική αιματηρή επίθεση για να αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης.

 «Ακόμα και σε περιόδους πολέμου, υπάρχουν θεμελιώδεις κανόνες τους οποίους πρέπει να υπακούσουν όλες οι μεριές. Οι άμαχοι πολίτες δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχους. Και οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει ποτέ να βομβαρδίζουν χωρίς διάκριση κατοικημένες περιοχές. Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, με την υποστήριξη της Ρωσίας, έχουν παραβιάσει συστηματικά το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ανατολικό Aleppo και σε όλη τη Συρία, σκοτώνοντας παράνομα δεκάδες χιλιάδες άμαχους πολίτες. Επίσης, οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν βομβαρδίσει χωρίς διάκριση περιοχές αμάχων στο δυτικό Aleppo και αλλού», δήλωσε ο Samah Hadid, Αναπληρωτής Διευθυντής Εκστρατειών στο περιφερειακό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυττό.

«Η κλίμακα της καταστροφής στο ανατολικό Aleppo τους τελευταίους μήνες έχει φτάσει σε ανατριχιαστικά επίπεδα. Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό των δυνάμεων που πολεμούν στο Aleppo - συγκεκριμένα των κυβερνητικών δυνάμεων - η Διεθνής Αμνηστία φοβάται ότι θα υπάρξουν πολύ υψηλές απώλειες αμάχων καθώς οι δυνάμεις της Συρίας, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, κλιμακώνουν τις επιθέσεις για να αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης.

Η κλίμακα της καταστροφής στο ανατολικό Aleppo τους τελευταίους μήνες έχει φτάσει σε ανατριχιαστικά επίπεδα.

— Samah Hadid, Αναπληρωτής Διευθυντής Εκστρατειών στο περιφερειακό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυττό

 «Σε προηγούμενες επιθέσεις, οι οποίες καταγράφηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία στο ανατολικό Aleppo, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, έχουν περιφρονήσει ασύστολα το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεξάγοντας παράνομες επιθέσεις σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους και αποτυγχάνοντας να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι πολίτες προστατεύονται από τη χρήση παράνομων όπλων, όπως τα όπλα διασποράς. Οι άμαχοι πολίτες στο δυτικό Aleppo βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο λόγω της επαναλαμβανόμενης, παράνομης χρήσης εκρηκτικών όπλων, όπως ολμών και ρουκετών Katyusha από ένοπλες ομάδες».

Κάτοικοι του ανατολικού Aleppo έχουν επίσης εκφράσει τους φόβους τους στη Διεθνή Αμνηστία για τη διαφαινόμενη επίθεση στην πόλη. Η Um Mohamad εξέφρασε το φόβο της ότι οι παύσεις σήμαιναν ότι ερχόταν μια ακόμα μεγαλύτερη επίθεση:

«Ξέρω ότι είναι θέμα χρόνου πριν εξαπολυθεί ξανά η κόλαση. Όταν ανακοινώνουν μια ανθρωπιστική παύση, η καρδιά μου σταματάει να χτυπάει, επειδή ξέρω τι ακολουθεί: αεροπορικές επιθέσεις».

Ένας άλλος κάτοικος, ο Νιζάρ, δήλωσε στην οργάνωση: «Φοβάμαι ότι η επίθεση μπορεί να είναι πιο αιματηρή από την προηγούμενη. Δεν μπορούμε να τρέξουμε ή να κρυφτούμε πουθενά. Οι βόμβες που χρησιμοποιούν πάνω μας η Ρωσία και το καθεστώς καταστρέφουν ολόκληρα κτίρια συμπεριλαμβανομένου και του υπογείου.

«Η προσωρινή ανθρωπιστική παύση που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία δεν αποτελεί υποκατάστατο για την απρόσκοπτη και αμερόληπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστική υποστήριξη και την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης προστασίας των αμάχων, όταν συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές. Οι άμαχοι που θέλουν να εγκαταλείψουν την περιοχή, θα πρέπει να τους επιτραπεί να το κάνουν, χωρίς περιορισμούς από καμιά από τις πλευρές της σύγκρουσης».

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.