TΕΛΟΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2016, 12:13Εκτύπωση

Βίδες αντίχειρα, ασπίδες ηλεκτροσόκ, χειροπέδες ποδιών και αλυσίδες λαιμού. Αυτά τα όργανα βασανιστηρίων δεν περιορίζονται μόνο στα βιβλία ιστορίας- χρησιμοποιούνται κάθε μέρα σε κέντρα βασανιστηρίων, αστυνομικά τμήματα, στρατώνες και σε δημόσιες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Ράβδος ηλεκτροσόκ προσωρινής παράλυσης και όπλα αναισθητοποίησης στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης IWA το 2015 στη Νυρεμβέργη, Γερμανία. © Robin Ballantyne / Omega Research Foundation

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική περιοχή στον κόσμο που έχει συγκεκριμένες νομοθεσίες ρύθμισης του εμπορίου εξοπλισμού για τον οποίο ο πρωταρχικός στόχος είναι να βασανίζει και να κακοποιεί.

Αλλά εξαιτίας των νομικών κενών, οι εταιρείες μπορούν ακόμα να διαφημίζουν και να εμπορεύονται με γνωστούς παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός της Ε.Ε. εξοπλισμούς βασανιστηρίων όπως τα γκλομπ με καρφιά, βίδες αντίχειρα και ενέσιμα ναρκωτικά.

Η νομοθεσία αυτή πρέπει να καταστεί αυστηρότερη- δεν πρέπει να είμαστε συνένοχοι στον εφοδιασμό των βασανιστών.

Διαφημισμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πολλά αντικείμενα, όπως τα γκλομπ με καρφιά, είναι εντελώς απαγορευμένα στην Ε.Ε., καθότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προορίζονται για βασανιστήρια. Αλλά οι εταιρείες εκτός της Ε.Ε. μπορούν ακόμη να προωθούν και να εμπορεύονται τον εξοπλισμό εντός της ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επανειλημμένα φιλοξενήσει διεθνείς εκθέσεις όπλων, όπου έχει παρουσιάσει παράνομο εξοπλισμό βασανιστηρίων. Σε μερικές από αυτές τις εκθέσεις, βρήκαμε βόμβες διασποράς, σε άλλες χειροπέδες ποδιών, ασπίδες ηλεκτροπληξίας και όπλα αναισθητοποίησης-εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να βασανίζουν ανθρώπους.

Παρά τις υποσχέσεις για τον περιορισμό αυτής της πρακτικής, καμία εταιρεία δεν έχει διωχθεί για πώληση εξοπλισμού βασανιστηρίων από τις εκθέσεις όπλων οι οποίες πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εταιρείες της Ε.Ε. μπορούν επίσης να έχουν εμπορικές συναλλαγές σχετικά με τον εξοπλισμό των βασανιστηρίων- όσο αυτός δεν εισέρχεται με φυσική παρουσία στην (ευρωπαϊκή) περιοχή. Ένας μεσίτης θα μπορούσε να διευθετήσει την πώληση αντικειμένων σε αγοραστές εκτός της Ε.Ε. καθισμένος σε ένα γραφείο στο Βερολίνο ή το Παρίσι,

«Θέλουμε να δούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει να παίζει το βρώμικο ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ εμπόρου και βασανιστή».

Oliver Sprague, Διευθυντής του προγράμματος όπλων της Αμνηστίας

Ένα βήμα εμπρός

Εδώ και τώρα έχουμε την ευκαιρία να κλείσουμε αυτά τα κενά, καθώς η Ε.Ε. εξετάζει τη νομοθεσία η οποία απαγορεύει το εμπόριο αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια και θανατική ποινή.

Σχεδόν 30.000 από εσάς έχουν υπογράψει την έκκλησή μας καλώντας την Ε.Ε. να διορθώσει τα κενά που επιτρέπουν σε ανθρώπους να επωφεληθούν από τα βασανιστήρια.

Τον Οκτώβριο του 2015, η έκθεση που τροποποιούσε τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα «εργαλεία βασανισμού» πέρασε από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου με μια συντριπτική πλειοψηφία 630 βουλευτών υπέρ και 30 κατά, με την υποστήριξη όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα εμπρός για να εξασφαλιστεί ότι η νομοθεσία ενισχύεται.

Τώρα χρειαζόμαστε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η Ε.Ε. ουδέποτε θα είναι συνεργός στην πώληση αντικειμένων βασανισμού.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.