ΡΩΣΙΑ: ΝΑ ΑΦΕΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο BLOGGER ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΑΙΖΕ POKÉMON GO ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2016, 11:15Εκτύπωση

Η κράτηση του Ruslan Sokolovsky, ενός Ρώσου blogger από το Γεκατερίνμπουργκ (Ουράλια περιοχή), ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκισης, μετά την ανάρτηση βίντεο του ιδίου στο οποίο έπαιζε Pokémon Go μέσα σε μια εκκλησία , αποτελεί μια επίθεση-παρωδία στην ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Ruslan Sokolovsky συνελήφθη υπό την κατηγορία της «αποτροπής υλοποίησης του δικαιώματος στηνελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας και της υποκίνησης μίσους» στις 3 Σεπτεμβρίου.

«Ο παραλογισμός της υπόθεσης του Ρώσου blogger, που φυλακίστηκε επειδή έπαιζε Pokémon Go μέσα σε εκκλησία, καταδεικνύει τι συμβαίνει όταν οι αρχές δίνουν στην ελευθερία της έκφρασης τόσο μικρή αξία. Ακόμη και αν η συμπεριφορά του Sokolovsky θεωρήθηκε ως έλλειψη σεβασμού από ορισμένους, τα κράτη δεν θα πρέπει να φυλακίζουν άτομα απλώς επειδή προσβάλλουν κάποιες θρησκευτικές ευαισθησίες», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Υπόβαθρο

O Ruslan Sokolovsky συνελήφθη στο πλαίσιο του λεγόμενου «νόμου περί βλασφημίας», που εγκρίθηκε το 2013 ως απάντηση στην -πολιτικού χαρακτήρα- εμφάνιση των μελών των Pussy Riot, ενός πανκ γκρουπ, στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Μόσχας. Ο νόμος ποινικοποίησε ενέργειες που προσβάλλουν τα αισθήματα των πιστών σηματοδοτώντας έτσι άλλη μία παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης στη Ρωσία. Ο Sokolovsky σκόπιμα πήγε να παίξει Pokémon Go στην εκκλησία στις 11 Αυγούστου μετά από προειδοποίηση που είχε γίνει νωρίτερα στη ρωσική κρατική τηλεόραση, αναφορικά με την αντιμετώπιση άσκησης ποινικής δίωξης σε άτομα που σκόπευαν να "πιάσουν pokemons" σε θρησκευτικούς χώρους ή σε μικρή απόσταση από τα σύνορα του κράτους. Εάν ο  Sokolovsky καταδικαστεί με τον εν λόγω νόμο, μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και 5 χρόνια φυλάκιση

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.