ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΝΙΓΜΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ALAN KOURDI Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, 15:18Εκτύπωση

Ένα χρόνο αφότου η σοκαριστική εικόνα του πνιγμένου Σύριου αγοριού Alan Kourdi προκάλεσε διεθνές ξέσπασμα, οι παγκόσμιοι ηγέτες εξακολουθούν να αδυνατούν να ανταποκριθούν στην προσφυγική κρίση, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Με την 2α Σεπτεμβρίου να έχει σηματοδοτηθεί ως ημέρα θανάτου του Alan, η οργάνωση εφιστεί την προσοχή στη δεινή θέση που βρίσκονται τα χιλιάδες άλλα παιδιά πρόσφυγες, τα οποία έχουν απογοητευθεί από τη θλιβερή αποτυχία των παγκόσμιων ηγετών να αντιμετωπίσουν τη προσφυγική κρίση. Τον Ιούλιο, οι διαπραγματεύσεις, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου, είχαν ως αποτέλεσμα η  «Παγκόσμια Σύμβαση για τον Επιμερισμό Ευθύνης για το Προσφυγικό», η οποία είχε προταθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon, να παγώσει έως το 2018.

«Ωσάν να μην ήταν αρκετή η εικόνα του άψυχου σώματος του Alan που ντρόπιασε τον κόσμο, έναν χρόνο αργότερα οι ηγέτες του κόσμου εξακολουθούν να αρνούνται να δράσουν. Δυστυχώς,  τα κράτη έχουν ήδη χάσει μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Σεπτεμβρίου. Αντιμετωπίζουμε τώρα την προοπτική ενός ακόμη συμβουλίου παγκόσμιων ηγετών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα χάνεται χρόνος με κούφιες δηλώσεις, ενώ  όλο και περισσότερα παιδιά υποφέρουν», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Salil Shetty.

Έως ότου οι πλούσιες χώρες αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια τους και έως ότου λάβουν ένα πιο δίκαιο μερίδιο ευθύνης για τους ανθρώπους που προσπαθούν να δραπετεύουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, θα καταδικάζουν χιλιάδες επιπλέον παιδιά να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους σε ταξίδια απελπισίας ή να παγιδευτούν σε στρατόπεδα προσφύγων χωρίς ελπίδα για το μέλλον

 Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Το ξέσπασμα συμπάθειας που παρατηρήθηκε για τον Alan Kurdi τον περασμένο χρόνο θα πρέπει να επεκταθεί και προς τα αμέτρητα άλλα παιδιά πρόσφυγες, που έχουν απόλυτη ανάγκη για βοήθεια. Οι κυβερνήσεις έχουν ασχοληθεί με την προσφυγική κρίση καταδεικνύοντας ιδιοτελή συμφέροντα, ωσάν και οι λαοί τους οποίους εκπροσωπούν, να είναι ανίκανοι να επεκτείνουν την συμπάθειά τους πέρα από τις δικές τους κοινότητες».

Ήρθε η ώρα, όλοι εμείς, να λάβουμε την προσφυγική κρίση στα σοβαρά και να δείξουμε στους ηγέτες μας ότι καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες

 Salil Shetty

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.