ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:H ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ‘ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ’ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουλίου 2016, 15:43Εκτύπωση

Η ανατριχιαστική εικόνα στην οποία απεικονίζονται αυτόχθονα παιδιά υπό καθεστώς κράτησης, να υποφέρουν από τη ρήξη δακρυγόνων και ένα παιδί με κουκούλα, δεμένο σε καρέκλα συγκράτησης στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας πρέπει να επιτελεί μια κλήση αφύπνισης για την κυβέρνηση, ως ανάγκη επείγουσας αλλαγής των πολιτικών κράτησης ανηλίκων, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Η εικόνα ενός συντετριμμένου παιδιού, που βίαια απογυμνώθηκε από τρεις άνδρες και το γέλιο  των φρουρών, ενώ τα παιδιά πνίγονται από τα δακρυγόνα, θα πρέπει να είναι ριζωμένα στα μυαλά των ηγετών της Αυστραλίας, που για χρόνια έχουν αγνοήσει  τις εκκλήσεις για περισσότερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών που βρίσκονται υπό κράτηση στις εγκαταστάσεις στη Βόρεια Επικράτεια και σε ολόκληρη τη χώρα

Champa Patel, ανώτερη σύμβουλος έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας, για την Νοτιοανατολική Ασία και για τον Ειρηνικό

Η οργάνωση καλεί τις αρχές της Αυστραλίας να επικυρώσουν αμέσως το Προαιρετικό Πρωτόκολλο του ΟΗΕ για τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων (OPCAT), ώστε  να εξασφαλιστεί, ότι οι εγκαταστάσεις κράτησης ελέγχονται διεξοδικά και ανεξάρτητα.

 «Η χρήση κουκούλας και καρέκλας συγκράτησης είναι διαβόητες τακτικές που θυμίζουν τη φρίκη του Γκουαντάναμο - αποτελούν μια συγκλονιστική παραβίαση, τόσο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όσο και της Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων. Ζητούμε την άμεση απαγόρευση της χρήσης των καρεκλών συγκράτησης και τη χρήση κουκούλας, ως μέσα επιβολής του νόμου και του σωφρονιστικού συστήματος, ως μέρος μιας πλήρους αναμόρφωσης του συστήματος κράτησης ανηλίκων της Αυστραλίας»,είπε η Champa Patel, ανώτερη σύμβουλος έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας, για την Νοτιοανατολική Ασία και για τον Ειρηνικό.

«Η εικόνα ενός συντετριμμένου παιδιού, που βίαια απογυμνώθηκε από τρεις άνδρες και το γέλιο  των φρουρών, ενώ τα παιδιά πνίγονται από τα δακρυγόνα, θα πρέπει να είναι ριζωμένα στα μυαλά των ηγετών της Αυστραλίας, που για χρόνια έχουν αγνοήσει  τις εκκλήσεις για περισσότερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών που βρίσκονται υπό κράτηση στις εγκαταστάσεις στη Βόρεια Επικράτεια και σε ολόκληρη τη χώρα».

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, στο πρόγραμμα Four Corners του ABC προβλήθηκαν πλάνα του Don Dale, Κέντρου Κράτησης  Νέων  στο Ντάργουιν, στη  Βόρεια Επικράτεια, όπου οι υπάλληλοι των φυλακών φαίνονται να χρησιμοποιούν καταχρηστικά μέσα εναντίον των κρατουμένων εφήβων αγόρια από  2010 έως 2015.

Ανατριχιαστικές εικόνες

Σε μια σειρά ανατριχιαστικών εικόνων, τα αγόρια φαίνονταν να ξυλοκοπούνται στο πάτωμα και να κακοποιούνται λεκτικά ή να γδύνονται δια της βίας και στη συνέχεια να εγκαταλείπονται γυμνά και μόνα σε κλειδωμένα δωμάτια. Κάποια κρατούνταν κλειδωμένα στα κελιά τους για σχεδόν 24 ώρες την ημέρα χωρίς τρεχούμενο νερό και πολύ φως, και δεν είχαν πρόσβαση στο σχολείο και σε εκπαιδευτικό υλικό.

Μια σειρά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαπιστώσει ότι η πρακτική της χρήσης κουκούλας, που χρησιμοποιείται κυρίως στο Γκουαντάναμο και στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, αποτελεί μια μορφή βασανισμού και σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η χρήση καρεκλών περιορισμού είναι αποτελεσματικότερη σαν μέσο επιβολής του νόμου από άλλες ασφαλέστερες εναλλακτικές.

Το βίντεο δείχνει επίσης τους υπαλλήλους των φυλακών να κάνουν κατάχρηση των δακρυγόνων ρίχνοντας τα σε έναν περιορισμένο χώρο απομόνωσης, όπου πέντε αγόρια ήταν κλειδωμένα στα κελιά τους με περιορισμένο εξαερισμό και χωρίς διέξοδο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο σωματικού τραυματισμού, ασφυξίας , ακόμη και θανάτου.

Φρικτή κακοποίηση

Η Διεθνής Αμνηστία της Αυστραλίας έχει επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες σχετικά με ρίψη δακρυγόνων και άλλες κακοποιήσεις στα κέντρα κράτησης νέων της Βόρειας Επικρατείας, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ήδη απαντήσει σε παρόμοιες σοβαρές καταγγελίες και σε άλλα δύο κράτη.

Η Διεθνής Αμνηστία, μαζί με άλλους, έχει καλέσει εδώ και χρόνια την Αυστραλία να εξασφαλίσει ότι τα κέντρα κράτησης νέων εποπτεύονται από ανεξάρτητες αρχές επικυρώνοντας το Προαιρετικό Πρωτόκολλο του ΟΗΕ στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων (OPCAT). Η Αυστραλία έχει σήμερα υπογράψει τη Σύμβαση, αλλά δεν την έχει ακόμη επικυρώσει. Η επικύρωση θα σήμαινε τη δημιουργία ενός Μηχανισμού Εθνικής Πρόληψης (NPM), έναν ανεξάρτητο εθνικό φορέα που θα είχε απεριόριστη πρόσβαση σε όλους τους χώρους κράτησης.

«Μόνο μετά την επικύρωση της Σύμβασης θα είναι σε θέση η Αυστραλιανή Κυβέρνηση, καθώς και όλα τα κράτη και τα εδάφη της δικαιοδοσίας της, να λογοδοτήσει για την κακομεταχείριση των ανθρώπων στα κέντρα κράτησης. Αυτό το ανησυχητικό νέο υλικό αποδεικνύει ότι η Αυστραλία δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο - τα παιδιά υφίστανται φρικτή κακοποίηση» δήλωσε ο Champa Patel.

Διακρίσεις

Το βίντεο του ABC επεσήμανε, για μία ακόμη φορά, το επαίσχυντο ποσοστό φυλακίσεων των αυτοχθόνων στην Αυστραλία. Την περίοδο 2013-2014, οι αυτόχθονες νέοι ήταν 26 φορές πιθανότερο να τεθούν υπό κράτηση από τους μη αυτόχθονες νέους. Νεαροί Αβορίγινες και Νησιώτες των Στενών Τόρες αποτελούν μόλις πάνω από το πέντε τοις εκατό του αυστραλιανού πληθυσμού ηλικίας 10 έως 17 ετών, αλλά περισσότερο από το ήμισυ (59 τοις εκατό) των ατόμων υπό κράτηση.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος, η Διεθνής Αμνηστία της Αυστραλίας τόνισε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη στη Δυτική Αυστραλία, στο Queensland και στη Βόρεια Επικράτεια και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για αλλαγή σε όλη την Αυστραλία.

 «Δεν είναι τυχαίο ότι τα αγόρια που φαίνονται στο βίντεο είναι αυτόχθονες - η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια αναγνωρίζει ότι οι διακρίσεις ανοίγουν τον δρόμο για βασανιστήρια και κακοποίηση. Αποτυγχάνοντας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την εδραίωση του ρατσισμού κατά των ιθαγενών και τις τεράστιες ανισότητες στην υγεία, την εκπαίδευση και τη στέγαση, η αυστραλιανή κυβέρνηση επέτρεψε σε αυτή την κουλτούρα της κακοποίησης να ανθίσει», δήλωσε ο Champa Patel.

Υπόβαθρο

Το 2012, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) δήλωσε, ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Αυστραλίας σε ανήλικους απαιτεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, προκείμενου να ανταποκριθεί στα διεθνή πρότυπα, επισημαίνοντας, για παράδειγμα, ότι τα παιδιά στην Αυστραλία θεωρούνται ποινικά υπεύθυνα από την ηλικία των 10, δύο χρόνια πριν από το διεθνώς αποδεκτό ελάχιστο όριο της CRC.

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.